13 Ocak 2021 06:56

Limak'ın kalker ocağı projesine Pınarhisar halkı karşı çıkıyor

Limak'ın Pınarhisar’da yapmak istediği kalker ocağına karşı çıkan vatandaşlar "Bu proje Pınarhisar için tahribat projesi olacaktır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Limak Holding, 14. Aralık 2020 tarihinde Milli Savunma Bakanlığına ait  ’Askeri Atış Alanı” olarak bilenen hazine arazisini bedelsiz olarak kullanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına “Kalker Ocağı ÇED” başvurusu yaptı. Limak’ın başvurusunu ve proje tanıtım dosyasını ‘jet hızıyla’ inceleyen Bakanlık komisyonu, aynı gün içerisinde ‘halkın katılım toplantısı’ kararı verdi. Toplantı bölge halkının katılımı olmadan yapıldı. 

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde toplantının yapıldığı yerin önünde bir araya gelen vatandaşlar basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO), Pınarhisar Arıcılar Birliği, Egitim Sen Pınarhisar Temsilciliği, Kristal İş Trakya Şube Başkanı ve yöneticileri, Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu, Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Ertuğrul Çamlıca, Lüleburgaz Kent Konseyi, çevre örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açıklamada aynı zamanda itiraz dilekçesi de olan metin okundu. CHP Pınarhisar İlçe Başkanı Burak Akdeniz tarafından yapaılan açıklamada Limak tarafından yapılması planlanan kalker ocağının, evlerin ve hayvancılığın yapıldığı alana çok yakın olacağı ve bunun hem hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceği, hem de ocakta patlatma işleminin kullanılması durumunda can güvenliği ve huzuru tehdit edeceği ifade edildi.

Proje bölgesinde su kaynaklarının mevcut olduğu maden alanının Pınarhisar ve Kaynarca ovalarını besleyen yer altı suların oluştuğu ve Pınarhisar'ın yanı başındaki krastikakifer dağ bölgesinin barındırdığı su kaynakları üzerinde bulunduğu hatırlatılan açıklamada "Özellikle son iki yılda Trakya yer altı su kaynaklarının yüzde seksenini kaybetmişken Istrancaların eteklerinde yer alan Pınarhisar'ın su kaynaklarını bu proje ile heba edilmesi Pınarhisar halkının gözünün içine baka baka cinayet işleniyor olacaktır. Son yılarda sellerle boğuşan Pınarhisar, projenin gerçekleşmesi halinde sellerin oluşma riski daha da artıracağı tahmin edilmektedir. Proje alanda bulunan akarsu yataklarının (çataklar) yağmur ve sel sularının akışkanlığını ve kontrolünü sağlamaktadırlar. Projenin gerçekleşmesi durumunda bin dönümlük devasa bir çukur oluşacaktır. Proje alandaki mevsimsel akış dereleri ve akarsuları drene eden yağmur yataklarının ortadan kalkacağından, yağmur ve sel sularının kontrolsüz bir şekilde Pınarhisar üstüne yönelim gösterecektir. En ufak bir yağmurun dahi sele dönüşme ihtimali oluşturacak olan bu proje Pınarhisar için tahribat projesi olacaktır" denildi. İtiraz dilekçesinde kalker ocağı projesinin ÇED dosyasının iptal edilmesi istendi.

“KAYNAKLARIMIZI KORUYAMAZSAK GELECEĞİMİZİ YÖNLENDİREMEYİZ” 

Basın açıklamasının ardından kısa bir konuşma yapan Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, "En önemli sorunlardan biri çevre sorunudur. İklim değişikliği ve su kaynaklarımızın azalması en büyük sorunlarımızdan biri. Lüleburgaz Deresi’nin debisi gittikçe azalıyor. Lüleburgaz’a gelecek su miktarı gittikçe azalacak bundan sonra” dedi. 

Pınarhisar’da yapılması istenen kalker ocağının büyük çevre sorunları yaratacağına dikkat çeken Gerenli, “Buralarda kaynaklarımızı koruyamazsak, geleceğimize sahip çıkamayız, geleceğimizi yönlendiremeyiz ve bu dünyayı çocuklarımıza hak ettikleri şekilde bırakamayız. Çok yakın zamanda yaklaşık 250 milyon kişi sadece suya ulaşabilmek için göç etmek zorunda kalacak. Artık ülkemizde susuzluktan bahsetmeye başladık. Su kaynaklarımız tükeniyor. Yaşanan iklim değişikliğiyle ilgili çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Lütfen, hep beraber, doğaya ve çevremize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı. 

"SULAK ALANLAR ETKİLENECEK"

 Pınarhisar’da tüm tepkilere rağmen yapılması istenen kalker ocağı eğer yapılırsa Meriç-Ergene Havzası, Lüleburgaz alt havzası büyük ölçüde etkilenecek. Kalker ocağının kurulması istenen bölgedeki su kaynaklarının kirlenmesiyle birlikte içilebilir su kaynakları da kullanılamaz hale gelecek. Tüm bunlarla birlikte kalker ocağı kurulması istenen alanın yaklaşık bin 300 metre ötesinde Pınarhisar’a ait Parkiçi Kaynağı bulunuyor. Bu kaynaktaki su, kentin içme suyu şebekesine veriliyor.

Eğitim Sen Pınarhisar Temsilciliği de konuyla ilgili açıklamasında "Bizler Pınarhisar Eğitim Sen olarak birilerinin cepleri para dolsun diye halk sağlığının hiçe sayılmasını ve doğanın tahrip olmasına şiddetle karşıyız. Yetkilileri bu konuda sorumluluğa davet ediyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

WhatsApp'taki güvenlik açığı, Google aramalarıyla gruplara erişilebilmesine yol açtı

SONRAKİ HABER

"Bakan İBB'de yolsuzluk haberlerine erişim engeli getirtti" haberine de erişim engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa