13 Ocak 2021 07:47
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2021 19:55

Öğrencilerin seçmeli derslerde din derslerine yönlendirilmesi tepki çekti

MEB ve İl Eğitim Müdürlüklerinin seçmeli derslerde öğrencileri ağırlıklı olarak din derslerine yönlendirildiğini belirtilen eğitimciler "Seçmeli derslerde zorlama kabul edilemez!" diyor.

Fotoğaf: Evrensel

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin seçmeli dersleri belirlemesi için 4-22 Ocak tarihleri arasında süre verdi. Bu süreçte MEB ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nin yönlendirmesi ile öğrencilerin “Din eğitimi” ağırlıklı seçmeli dersleri seçmeye teşvik ettiği belirtildi. Duruma tepki gösteren Eğitim Sen, çeşitli yerlerde açıklamalar yaparak "Seçmeli dersleri öğrenciler seçer, yandaş okul yöneticileri değil" dedi.

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, Bakırköy'de bulunan Eğitim Sen İstabul 1 Nolu Şube'de seçmeli derslerin belirlenmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrencilerin eğitime erişim sorunu yaşadığı bir dönemde, seçmeli derslerin belirlenmesi ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 9 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev okudu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıkladığını aktaran Özev, "MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Nitekim okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapacağı belirtilmiştir. Pandemi koşullarında bu kararın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığı ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettikleri bilindiğine dikkat çeken Özev, "Pandemi döneminde benzer uygulamaların olması halinde, velilerimiz Eğitim Sen şubelerine mutlaka başvurmalıdır. Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi gibi uygulamalar kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"DİNİ DERSLER ÖN PLANA ÇIKARILIYOR"

MA'da Ömer Akın'a değerlendirmelerde bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül ise “MEB’e bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü üzerinden sadece dini referansları olan dersleri ön plana çıkarılmaya çalışıyor. Benzer bir durum da Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşandı. Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü, müdürler ve öğretmenlerimizle bir mesaj paylaşarak, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın ev sahipliğinde Mersin İl Müftüsü ve Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı ile birlikte bir online toplantı yaptı. Bu toplantının konusu da Mersin genelindeki seçmeli derslerdir. MEB ve Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda tek yönlü, öğrencileri sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ya da benzer içerikteki dersler üzerine yönlendiriyor. İdarecilere de bu konuda baskı yapılıyor” diye konuştu.

"ÖĞRENCİLER YÖNLENDİRİLİYOR"

Dini referanslı derslerin ön plana çıkarılmak istendiğini belirten Sümbül, “Sünni bir anlayış üzerine kurulu bir müfredatla öğrencileri donatmaya çalışıyorlar. Öğrenciler de buna yönlendiriliyor” dedi. “Gittikçe eğitim sistemi muhafazakarlaştırılıyor” diyen Sümbül, “MEB ve Milli Eğitim Müdürlüğü bunu yapıyorlar. Bütün seçmeli derslere dair öğrencilere eşit bilgi verip öğrencilerin istediği dersleri seçmesini sağlamak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevidir. Bunu neden yapmıyor? Sorgulamayan, biat eden, Türk ve Sünni uygulaması içerisinde tek yönlü ve şuanki rejime de uygun bir insan tipi yetiştirmek için yapıyorlar. Bunu müftülük, üniversite veya din referanslı çeşitli kurumlar yapabilir ama Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tek yönlü davranması yasalara da hukuka da aykırıdır” ifadelerini kullandı. 

TARSUS EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: SEÇMELİ DERSLERDE ZORLAMA KABUL EDİLEMEZ!

Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri de konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Mersin Milli Eğitim Müdürlüğünden okullara gönderilen bir WhatsApp mesajıyla Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan, İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi’nin katıldığı toplantıya tüm din kültürü ve ahlak bilgisi ders öğretmenleri ve okul idarecilerinin katılması çağrısı yapıldığı belirtildi. Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca'nın din derslerinin seçilmesi konusunda, okul idarelerinin yönlendirme yapmasını talep ettiği belirtilen açıklamada "Bu toplantıyı seçmeli derslerin zorunlu din derslerine dönüştürülmesi çalışmasının bir adımı olarak değerlendiriyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

"MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Nitekim okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapacağı belirtilmiştir. Pandemi koşullarında bu kararın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir.

Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek, bazı dersler öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmektedir. Farklı inanç gruplarını, farklı dil ve kimlikleri, kültürleri reddeden, tek tip insan yetiştirmenin fırsatına dönüştürülen, adı seçmeli ama aslında zorunlu olan ders uygulaması kabul edilemez.

"ÖĞRENCİLERDEN HABERSİZ YAPILAN DERS SEÇİM TERCİHLERİ KABUL EDİLEMEZ"

Öğrencinin ilgi, beceri, istekleri göz ardı edilerek tek tip insan, tek tip inanç dayatmasının somutlaşmış bir göstergesidir. Var olan imam hatip okullarını veli ve öğrencilerin tercih etmediği, kontenjanların boş kaldığı gerçeği ortada iken, zorunlu seçmeli din dersleri ile her okul imam hatipleştirilmek istenmektedir. Dayatmacı zorunlu seçmeli din dersleri uygulaması için meşru-hukuki her platformda mücadele etmeye devam edeceğiz.

Camilerde hutbe okutarak ders seçme zorlaması, seçenekleri okul idarelerince önceden doldurulmuş dilekçeler, öğrenciden habersiz yapılan ders seçim tercihleri kabul edilemez.

Laik, bilimsel, demokratik, kamusal, cinsiyet ayrımsız, eşit, ana dilinde eğitim anlayışının tezahürü olarak bu dayatmacı uygulamaları reddediyoruz. Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin  karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Velilerimizi ve öğrencilerimizi de bu tür dayatmalara karşı durmaya çağırıyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'daki rüşvet ve yolsuzluk dosyası yerel gazete çalışanlarına uzandı

SONRAKİ HABER

CHP'li Bulut: Kovid-19 aşısı süreci yılan hikayesine dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa