13 Ocak 2021 14:45

Uğruna TikTok videoları çekilen ayçiçeği yağına yüzde 20'lik zam yolda

Geçen yıl neredeyse yüzde 150 zamlanan ayçiçeği yağındaki bu artışlar gündemden düşmemişken bitkisel yağlara yüzde 20 dolayında yeni bir zam gelebileceği belirtildi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Pek çok harcama kalemindeki zamlarla ve belirlenen düşük ücretlerle açlık sınırında yaşayan ve geçinemez durumda olan emekçileri yeni zamlar bekliyor. Pandemi döneminde pek çok harcama kalemindeki zamlarla birlikte emekçileri en çok gıda ürünlerine yapılan zamlar etkiledi.

En çok konuşulan zamların başında da bir yılda neredeyse yüzde 150 zamlanan ayçiçeği yağına yapılan zam geldi. Ayçiçeği yağının 2020'nin ilk çeyreğindeki ortalama fiyatı 25 lira dolayındayken yıl sonunda bu fiyat 75-85 TL dolayında seyretti. Bu devasa artıştan dolayı uğruna TikTok videoları çekilen ayçiçeği yağının tekrar zamlanacağı açıklandı. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, maliyet artışına bağlı olarak yüzde 20'lik bir zammın daha yolda olduğunu söyledi.

UĞRUNA TİKTOK VİDEOLARI ÇEKİLDİ

Ayçiçeği yağı, diğer yağ çeşitlerine göre daha uygun fiyatından dolayı dar gelirliler tarafından zorunlu bir şekilde tercih ediliyor. TÜİK’in enflasyon sepetindeki ağırlığı itibariyle ayçiçeği yağının ağırlığı mısırözü yağının 22 katı, margarinin 8,5 katı, zeytinyağının 1,8 katı, tereyağının ise 1,5 katı.

Emekçilerin mutfağında neredeyse pişirdikleri her şeyde kullanılan ayçiçeği yağına yapılan zamlar geçtiğimiz aylardan bu yana en çok konuşulan konulardan oldu. Ayçiçeği yağını eve törenle sokan ailenin videosu sosyal medyada rekorlar kırarken bu konudaki pek çok paylaşımla bitkisel yağlardaki fiyat artışına dikkat çekildi.

@bicoo26emin

sonunana kadar izleyin lutfen sanirim herkess boyle#yağ #cimri #prrumchallenge #keşfet

orijinal ses - tek kişilik kadro devamkee..

TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK FİYATLARI ARTIRDI

Uygulanan hatalı tarım politikaları nedeniyle çifçinin yıllardır topraktan uzaklaşması sonucunda ithalat günden güne arttı. Türkiye dünyada en çok ayçiçeği ithalatı yapılan ülke konumuna geldi. 2019/2020 döneminde dünyadaki ayçiçeği ithalatının yüzde 30,6’sını Türkiye yapıyor.

Üretim ve ithalat verilerine göre Türkiye tüketimi karşılamak için her 3 birim ayçiçeğinin 1’ini yurtdışından ithal etmek durumunda. Pandemiyle birlikte tüm dünyada üretimin azalıp, fiyatların artması ve bazı ihracatçı ülkelerin kendi tüketimlerini düşünüp ithalatı azaltması fiyat artışlarındaki sebep olarak açıklandı. Ham yağ ithalatında da süreç benzer şekilde gelişti. Bir diğer deyişle tarımdaki dışa bağımlılık emekçinin mutfağına zam olarak yansıdı.

HELVACIOĞLU: YÜZDE 20'LİK BİR ARTIŞ DAHA KAPIDA

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hammaddedeki son maliyet artışlarının henüz raf fiyatlarına yansımadığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, maliyet artışına bağlı olarak yüzde 20’lik bir fiyat artışı daha beklediğini söyledi.

Özellikle pandeminin de etkisiyle gıda milliyetçiliğinin dünyada yükselişe geçtiğini belirten Büyükhelvacıgil, dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın da ham madde ihracatını kısıtladığını anlattı.

2020 yılında Türkiye’nin 2.5 milyon tonluk ayçiçeği ihtiyacına karşılık 1,3 milyon tonluk üretim yapılabildiği bilgisini veren Tahir Büyükhelvacıgil, tonu 2 bin 500 lira olan ayçiçeğinin 4 bin 950 liraya, 5 bin 300 lira olan ham yağ fiyatının ise 10 bin liraya ulaştığını kaydetti. Maliyetin dolar bazında ise bir katlık artışla 700 dolardan 1.325 dolara yükseldiğinin altını çizen Büyükhelvacıgil, “Tüketicilerimizin şunu bilmesi lazım. Burada fiyatı artıran yağ sanayicileri değil. Hammadde fiyatı arttığı için nihai ürün fiyatı yükseliyor. Üstelik ham madde fiyatındaki son artış henüz raflara yansımadı. Tahmin ediyorum yağ fiyatı yüzde 20 civarında artar” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig'de yabancı futbolcu kontenjanı 16'ya çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Bilirkişi Denizli'deki JES için "ÇED gereklidir" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa