14 Ocak 2021 15:39

Sağlık emekçileri ek zam için bordro yaktı: Üç kuruşa karşı isyandayız!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikasının çağrısıyla hastanelerde protesto eylemleri düzenleyen sağlık emekçileri, insanca yaşanacak bir ücret talep etti, bordrolarını yaktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) İstanbul Aksaray ve Şişli Şubelerinin çağrısı ile üç ayrı hastanede eylem yapan sağlık emekçileri, toplu sözleşmenin yenilenmesini ve ek zam yapılmasını istedi. Maaş bordrolarının yakıldığı eylemlerde kamu emekçilerine yapılan zammın kuru ekmek zammı olduğuna dikkat çeken sağlıkçılar, “Ek ödeme değil tek ödeme. Verilen üç kuruşa isyandayız. Temel ücrete 2 bin lira seyyanen zam istiyoruz” dedi.

"GELECEK AYI EKSİ HESAPLIYORUZ"

SES Aksaray Şubesinin çağrısı ile gerçekleştirilen açıklama Samatya’da bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleşti. Burada konuşan SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan, sağlık emekçilerinin bulunduğu her alanda ses yükselttiğine dikkat çekti. Seyhan, “Biraz da mahcupluk içerisindeyiz. Pandemide yurttaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız hastalanıp ölürken biz ekonomik taleplerle gündeme gelmeye imtina ettikçe iğneden ipliğe yapılan zamlar zaten yoksul olan biz sağlık emekçilerini eylem yapmaya zorluyor” dedi.

“Tüm emekçiler gibi biz sağlık emekçileri de yandaş sendikanın toplu iş sözleşmesi orta oyunu ve TÜİK tarafından gerçek olmayan verilerle hesaplanan enflasyon farkı ile ücretlendirildik” diyen Seyhan şöyle devam etti: Bu ücretlendirme politikası sonucunda gelinen noktada temel ücretimiz açlık sınırının ve asgari ücretin biraz üstünde. Bu ücretlerle kredilerimizi, faturalarımızı, kiralarımızı ödemeye çalışırken gelecek ayı eksi hesapla bekliyoruz.

GAZA YÜZDE 32, SAĞLIKÇIYA YÜZDE 13 ZAM

Son bir yıl içinde doğal gaza yüzde 32, elektriğe yüzde 31, baklagillere yüzde 60, peynire yüzde 27, yumurtaya yüzde 80, ayçiçeği yağına yüzde 50 zam geldiğini hatırlatan Seyhan, “Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine daha üç gün önce yüzde 26 zam yapılmıştır. Kamu emekçilerinin maaşlarında yapılacak artış ise son açıklanan enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 13.11’de kaldı. Yetmezmiş gibi salgın süreci, sağlık emekçilerinin ek ödemelerinden tasarruf edilmesinin, sözleşmeli-güvencesiz istihdamın artırılmasının bahanesi oldu. Adımıza imzalanan sözde toplu sözleşmede yer alan zam oranıyla, yaşanan gerçek enflasyon karşısında maaşlarımız mum gibi eriyor. 2021 yılını maaşlarımızda yüzde 3+3 gibi bir sefalet artışı ile geçirmemiz bekleniyor” diye konuştu.

"HANİ İŞTEN ATMALAR YASAKTI?"

Sağlık emekçilerinin ayrıştırıldığına dikkat çeken Seyhan, “Çalışırken nasıl bir halkaysak haklarda da eşit olmalıyız. 4/B, 4/D, 3+1 gibi istihdam modelleri bizi ayrıştırmakta, ekip ruhunu bozmaktadır. Hastanın çarşafını değiştiren, tuvaletini temizleyen temizlik elemanı, röntgene hasta taşıyan taşıma elemanı, yemeği dağıtan yemekhane personeli... İşten atmalar yasak olmasına rağmen Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesinde yemekhane personeli 65 kişi işten atıldı. Burada görevlerini sayamayacağımız bütün ekip arkadaşlarımız özellikle bu pandemi döneminde en önde görevlerini yerine getirmişlerdir. Ama emeklerimizin karşılığını alamadık” diye konuştu.

Sağlık emekçileri Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de eylemdeydi. Hastane bahçesinde yapılan eylemde sağlık emekçileri bir kez daha sağlık otoritelerine seslendi, toplu sözleşmenin yenilenmesi çağrısı yaptı.

sağlık çalışanları insanca yaşanacak bir ücret talep ettikleri eylemlerinde bordro yaktı.

"SADAKA DEĞİLİ TULUMLARIMIZDAN AKAN TERİN HAKKINI İSTİYORUZ"

İstanbul’da yapılan açıklamalardan birinin adresi ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma hastanesi önüydü. SES Şişli Şubesi ile Türk Tabipleri Birliğinin çağrısı ile gerçekleşen açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Burada konuşan SES İşyeri Temsilcisi Mihriban Emek, sağlık çalışanlarının bir yandan pandemi ile baş etmeye çalıştığını hatırlatarak sözlerine başladı.

Dünyanın gündemi pandemi iken Türkiye’ni sağlığa ayırdığı bütçeyle de sınıfta kaldığına dikkat çeken Emek, “Pandeminin yarattığı kaos yetmezmiş gibi biz emekçilerin ücretlerinden, sağlık emekçilerinin ek ödemelerinden tasarruf etmeye çalıştınız. Evet bizler yorulduk ama sadece salgınla baş etmeye çalışmaktan değil, bizleri değersiz hissettirdiğiniz politikalarınızdan yorulduk. Yönetemediğiniz durumun çalışma arkadaşlarımızı her gün aramızdan almasından, bu ay ne kadar alırız, alacak mıyız, almayacak mıyız diye düşünmekten, yakınlarımıza bulaştırma kaygısından, sizlerin bizi korumak adına gerekli ve önemli adımları atmamanızdan yorulduk. Bizden kısılan ücretleri hesaplamaya çalışırken gösterdiğiniz performansı pandemiyi yönetmekte de gösterseydiniz şu an birçok arkadaşımız aramızda olabilirdi” diye konuştu.

"HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

“Kasım-aralık ek ödemeleri nerede?​” diye soran Emek şöyle seslendi: Şüpheli TÜİK verileri ile maniple edilen enflasyon oranlarıyla, giderek artan vergi dilimleri ile iyice yoksullaşırken sadaka değil tulumlardan akan terin, gözlüklerde biriken buğunun, topuklardaki sızının, sırt ağrılarının, yakınlarımıza duyduğumuz hasretin, bozulan ruh sağlığımızın hakkını istiyoruz. Bizler; meslek örgütlerimize, sendikamıza kulaklarınızı tıkasanız da Sağlık Bakanlığı bizi duymamakta, görmemekte ısrarcı olmaya devam etse de taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Ek ödeme değil tek ödeme. Verilen üç kuruşa isyandayız!

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Sağlı emekçileri yaptıkları açıklamada taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluğa ve sefalete itilmesine karşılık toplu sözleşmeyi yenileyin ya da seyyanen maaşlarımıza 2 bin TL zam yapın.
  • Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenleyin.
  • 3600 ek göstergeyi yıpranma payı olarak söz verdiğiniz gibi bir an önce hayata geçirin.
  • İzin, emeklilik, istifa gibi kazanılmış haklarımızdan elinizi çekin.
  • Gelir vergisini bizden değil patronlardan alın.
  • Sağlıkta şiddeti önleyecek önlemleri derhal alın, yasayı bizi dinleyerek çıkarın.
  • Sağlık çalışanlarının tamamını kapsayan, dönüşümlü çalışma, hamilelerin, kronik hastalığı bulunanların, idari izinli sayılmasını, çocuklu çalışanlardan talep eden ebeveynin idari izinli sayın.
  • 3-4 kalemde ödemeye çalıştığınız ücretlerimizi tek kalemde ödeyin ve emekliliğimize yansıtın.
  • Personel eksikliğini kadrolu, güvenceli istihdam ile giderin.
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Uzaktan eğitime not verilmez

SONRAKİ HABER

Emek Partisinden grevdeki Baldur işçileriyle sıcak dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa