BİK'in Evrensel’e bugüne kadar verdiği ilan kesme cezaları 103 gün oldu
Basın İlan Kurumu’nun kıskacındaki gazetelerden biri de gazetemiz Evrensel. BİK’in şimdiye kadar Evrensel’e verdiği cezalar arşa çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Basın İlan Kurumu (BİK) son yılların en tartışmalı kurumlarından biri. Özellikle gazetemize Evrensel’le birlikte Cumhuriyet, BirGün, Sözcü gibi gazetelere sadece gazetecilik yaptığı ya da Evrensel’e verdiği son cezada olduğu gibi İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ismi geçti diye kestiği cezalar “yok artık” dedirtiyor.
Basın İlan Kurumu’nun kıskacındaki gazetelerden biri de gazetemiz Evrensel. BİK’in şimdiye kadar Evrensel’e verdiği cezalar arşa çıktı.
Gazetemiz Eylül 2019’dan beri zaten ilan alamıyor. İlan durdurma cezası sonrası yine 2019’da 2 haber nedeniyle 25 gün, 2020’de ise 4 haber nedeniyle toplam 65 gün ceza alan gazetemizin, 2021’in ilk ayında verilen 3 gün ceza, mart ve mayıs aylarında verdiği 5'er gün ceza ile birlikte toplam 103 günlük cezası oldu.
Yani Evrensel’in ilan ve reklam durdurma cezası bugün kaldırılsa bile 103 gün boyunca ilan alamayacak.
Ancak cezalar sadece bununla sınırlı kalmadı. Sene başında Ticaret Bakanlığı, Evrensel’in 25 yaşında kullandığımız reklam filmi nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para cezası verdi. Reklamda, Newroz’da çekilen bir fotoğrafta sarı, kırmızı, yeşil renkli şal tutan bir çocuk yer alıyor.
2019’UN EYLÜL’ÜNDE İLANLAR DURDURULDU
Önce ilan durdurma cezasını anlatalım… Evrensel gazetesi zaten Eylül 2019’dan beri Basın İlan Kurumu’ndan ilan alamıyor. Zira BİK Evrensel’e “ilan durdurma cezası” verdi. Sebebi ise okur dayanışması. BİK, bir kişinin iki gazete almasını suç saydı ve ceza kesti. Yani komşunuza, arkadaşınıza, eşinize, dostunuza aldığınız gazete BİK tarafından “suç” unsuru olarak görüldü. Yapılan başvurular da BİK tarafından ya yanıtsız ya da olumsuz cevaplandı. Evrensel’in ilan durdurma cezası hala devam ediyor.
Bu ceza bir yandan devam ededursun, üzerine bir de gazetecilik faaliyetleri suç sayılıyor BİK tarafından 2019 Eylül’ünden bugüne kadar, Yazarımız İhsan Çaralan’ın bir yazısı nedeniyle 5 gün, “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 5 gün, Yazarımız Ragıp Zarakolu’nun Yeni Yaşam gazetesinde de yayınlanan "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlıklı köşe yazısı nedeniyle 45 gün, “Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi” başlıklı haber nedeniyle 10 gün, JES haberindeki “saldırı” kelimesinden 10 gün, ‘Kocaeli’de Pazar alanına polis saldırısı’ haberi nedeniyle 15 gün, Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin ifadeye gitmesini haberleştirdiğimiz için 3 gün toplamda 93 günlük ilan kesme cezası verdi.
İLAN DURDURMA GEREKÇESİ: OKUR DAYANIŞMASI
Basın İlan Kurumu bayi satışlarına dair verdiği ilan kesme cezasına yaptığımız itirazı reddetti. Ret kararında skandal gerekçeler yer aldı. Bir okurun 2 gazete alması ilan kesme gerekçesi sayıldı.
Basın İlan Kurumu okurların toplu şekilde gazete almasını suç unsuru sayarak gazetemizin asgari fiili satış şartını gerçekleştiremediğini iddia etti. Bayilerde tek tek incelemeler yapan BİK, okurların toplu gazete almasını ceza sebebi olarak gördü.
BİK 28 Kasım 2019’da Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de tek tek bayilere giderek “Son noktalı bayilerde satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılmış olması” hükmüne aykırılık teşkil ettiğini, okuyucularımızın “birden fazla gazete aldığını” belirlediğini aktardı.
Diyarbakır’da 28 Kasım’da Nevzat Aydın bayisine gönderilen gazetelerin 5’inin bir kişi tarafından alınıp cezaevine götürülmesi suç oldu. Kurum bu 5 gazetenin cezaevine götürüldüğü bilgisine nereden ulaştığına ise raporunda yer vermedi.
28 Kasım’da İzmir’de Meydan Market’te 8 gazetenin, Has-Er Market’te 3 gazetenin bir kişi tarafından alınması gazetemize verilen cezanın sebebi sayıldı.
Kurum, Ankara’da 28 Kasım 2019’da Mert Ulaş adlı bayiye 47 gazete ulaştırıldığı, 43 gazetenin bir okur tarafından alınıp dağıtıldığını belirtti.
Okurlarımızın Adana’da Nesrit Bulut bayiinden 5, Aktif Gıda Pazarlama adlı bayiden 2 adet gazete alması yine tuhaf bir biçimde BİK raporlarına yansıdı.
Gebze’de BİK’in yaptığı denetimlerde ise Şen Gıda bayisine 20 gazete verilmesi ve bunun 15’inin toplu olarak satın alınması, Zaman Gıda’dan ise 8 gazetenin alınması raporda yer aldı.
RESMİ İLANLAR KESİLEBİLİR
Basın İlan Kurumu ayrıca kararında “Durma kararı kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren altı ay içinde yayınlama hakkı yeniden devam edemeyen gazetelerin, … resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı sona erer.” maddesini de hatırlattı. Gazetemize ilk resmi ilan ve reklam kesme cezası 18 Eylül 2019’da verilmişti. Gazete olarak 2 Ekim 2019’da karara itiraz etsek de 10 Ekim 2019’da itiraza ret cevabı geldi. Ayrıca Basın İlan Kurumu kararlarının PTT tarafından gazetemize geç gönderilmesi de bu duruma eklendi. 14 Ekim 2019 tarihinde ise bu sürecin yeniden değerlendirilmesi için “yeniden denetim” istedik. 4 Kasım 2019’da verilen yeniden denetim kararının denetleme ücreti de gazetemizce ödendi. 19 Aralık 2019’da ise hâlâ yeniden denetim yapılmaması sebebiyle gazetemize yanıt verilmesi için dilekçe verdik. 14 Ocak 2020’de ise toplu alımlarla ilgili skandal bilgilerle dolu olan rapor gazetemize ulaştırıldı. Kurum “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin yayınlama hakkının durması başlıklı 19. maddesi uyarınca gazetenin ihlalinin devam etmesi sebebiyle resmi ilan yayınlama hakkının durdurulmasının devamına” karar verdi. Mart 2020’ye kadar “Resmi ilan durdurma cezası” sona ermezse gazetemiz Evrensel, resmi ilan alamayan gazete statüsüne girecekti. Ancak Kovid-19 Pandemisi nedeniyle verilen süre ertelendi ancak şimdiye kadar herhangi bir denetleme ya da denetim gerçekleştirilmedi. Bu süre zarfında yapılan başvurular da cevapsız kaldı. Yani Evrensel gazetesi tam bir yıldan fazla zamandır Basın İlan Kurumu’ndan reklam ve ilan alamadı.
ÇAKIRÖZER: OKURLAR FİŞLENMİŞ, GAZETE CEZALANDIRILMIŞ
CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, “Evrensel Gazetesi’ne kesilen cezanın gerekçesi inanılır gibi değil! Bayilere gidilmiş, gazeteleri ile dayanışma gösteren okurlar resmen fişlenmiş. ‘Neden 1 yerine 2, 3, 5 gazete alıyorsunuz’ diye sorgulanmış. Ve gazeteye ceza kesilmiş. Okur dayanışması suç sayılamaz. Evrensel, Birgün, Cumhuriyet gazetelerine yönelik hak ihlali teşkil eden bu ilan ambargosuna derhal son verilmelidir.”
ÖZGÜR ÖZEL: 3 TANE EVRENSEL ALMIŞ, BU SUÇMUŞ
TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Grup Başkanvekil Özgür Özel ise “Birisi bir emekli öğretmen, 3 tane Evrensel almış, 1'ini kahveye, 1'ini berbere bırakmış, 1'ini evine götürmüş; efendim, bu suçmuş, ilan kesilmeliymiş. Ya, bu kadar vicdansızlığa, artık bu kadar elde edilen kamu gücünün orantısız olarak muhalif sesleri kesmek için kullanılmasına Adalet ve Kalkınma Partisi nasıl tevessül ediyor ve bu partiye gönül verenler veya milletvekilleri nasıl bunu yapan bürokratlara sessiz kalıyorlar? Şu İletişim Başkanlığı her gün akşam yandaş gazetelerin ‘Biraz daha büyüt, biraz daha büyük manşetini’ diye muhalefete hakaret dolu manşetlerini görüp, onay verip basıma sokarken bu Basın İlan Kurumunun bu yaptıklarına daha ne kadar sessiz kalacaksınız, bu konuda AKP'den hiç mi tepki yükselmeyecek, gerçekten merak ediyoruz” dedi.
JES HABERİNE 10 GÜN
Basın İlan Kurumu 27 Ağustos 2019’da gazetemizde yayınlanan “JES direnişine jandarma saldırısı: Bir sürü video çekti, kıralım telefonu” başlıklı haber nedeniyle 8 Ekim 2019’da 10 günlük ilan kesme cezası verdi. Gerekçe de şöyle ifade ediliyor: “Habere konu olayda güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahalenin haber başlığı ve içeriğinde saldırı olarak ifade edilmesinin, her zaman yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı, tevazu, fedakârlık ve feragat örneği kanun ordusu Jandarma ve Emniyet teşkilatına yönelik haksız isnatta bulunmak suretiyle olumsuz algı yarattığı, haberin geneline bakıldığında ülkemizin güvenliği, asayişin sağlanması ve halkımızın huzuru için milletimizle iç içe çalışmalarını sürdüren Jandarma Genel Komutanlığının ve Emniyet Müdürlüğünün itibarını zedelemek suretiyle, suç ile mücadeleyi etkisiz kılma maksadına yönelik olduğu görülmektedir.”
‘SALDIRI’ KELİMESİNE 15 GÜN
17 Eylül 2019’da Kocaeli Derince’de pazar esnafı alanlarının yetersiz olduğu için tepki gösteriyor. Buna yapılan polis saldırısı haberleştirildiği için 12 Kasım 2019’da 15 gün ilan durdurma cezası verildi. Fatih Polat bununla ilgili “Burada ağır kasıt söz konusu” dedi.
MA HABERİNE 10 GÜN İLAN KESME CEZASI
BİK, Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan “Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi” başlığıyla Gaziantep Üniversitesinin hazırladığı ve bölgede çalışan gazetecilerle görüşülerek hazırlanan ‘Eylem Planı’ raporuna 13 Kasım 2019’daki sayfalarımızda yer verdiğimiz için 10 Şubat 2020’de 10 günlük ilan kesme cezası verdi.
BİK cezayı, 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genle Kurul kararının 1. maddesinde yer alan “Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğundan emin olunmadan yayınlanamaz.” ve aynı maddenin (ı) ve (L) bentlerindeki “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz” hükümlerden verdi.
Evrensel Avukatı Devrim Avcı Basın İlan Kurumuna verdiği savunmada söz konusu haberin atıf yapılan maddeler kapsamına girmediğini, haberin Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıdığını ve haber başlığının tırnak içinde verildiğini belirterek “Gazetemiz tarafından doğrudan bir suçlama yapılmamaktadır” dedi.
Ceza verilen ve Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıyan haberde Antep Üniversitesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi – İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması” projesi kapsamında GAP’ta yer alan 9 kentin yerel medyasının sorunları tespit edilerek rapor haline getirilmesini ele alıyor.
İHSAN ÇARALAN’IN KÖŞESİNE 5 GÜNLÜK CEZA
Basın İlan Kurumu (BİK) 24 Şubat 2020’de hem Evrensel’de hem de evrensel.net internet sitesinde yayınlanan Yazarımız İhsan Çaralan’a ait “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?” başlıklı yazısı nedeniyle 12 Mayıs 2020’de 5 günlük ilan kesti. Üstelik BİK cezayı, savcılık tarafından da incelenen ve hakkında soruşturma dahi açılmayan, suç duyurusunda bulunulmayan bir köşe yazısı için kendiliğinden hareket ederek ceza kesti.
İhsan Çaralan yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’in Kınık ilçesinde tramvay hattının temel atma töreninde söylediği “Şehitler tepesi inşallah boş kalmayacak” sözleri üzerine, hükümetin Suriye ve Libya politikalarını eleştiren bir yazı yazmıştı. BİK kararında Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiğini iddia ederek, herhangi bir şikayet olmamasına rağmen yazıyla ilgili resen soruşturma başlattı. BİK kararında köşe yazısının gerçeğe aykırı olduğunu iddia ederek “Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, … kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan… haksız isnat yapılamaz” şekildeki Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiğine karar verdi.
ÖZGÜR ÖZEL’İN AÇIKLAMASINA 5 GÜNLÜK İLAN KESME CEZASI
Basın İlan Kurumu Evrensel gazetesine 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 4 Temmuz 2020’de 5 günlük ilan kesme cezası verdi.
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’taki ikametinin yanındaki vakıf arazisine işlem yapmasına tepki göstermesinin yer aldığı haber nedeniyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası veren BİK kararında, “Haberin saptırıldığını ve çarpıtıldığı, gerçek dışı ifadeler kullanıldığı, algı yaratıldığı” iddiası yer aldı.
Gazetemiz verdiği savunmada “Bir milletvekilinin basın açıklaması olan ve şikayetçiyi ve hakkında soruşturma açılmasını ahlaka aykırı olarak kabul etmek ne hukuka ne de yasaya uyar.” dedi. Savunmada ayrıca haberin kişinin aleyhinde olmasının haberin basın ahlak esaslarını ihlal etme anlamına gelmediği açıklandı.
Ceza kesilen haberle ilgili Evrensel'e konuşan Özgür Özel, Fahrettin Altun’un gerçek niyetinin, ana muhalefet partisinin grup başkanvekilinin yaptığı bir açıklamayı haberleştirmesini engellemek ve fiilen kontrol altına alamadığı basın kuruluşlarını baskıyla, cezayla kontrol altına almak olduğunu vurguladı. Özel “Muhalefet milletvekillerini fezlekelerle, muhalefet belediyelerini kayyımlarla ve engellemelerle yıldırmaya çalışanlar gazetecilik yapan basın kuruluşlarını da ilan ve reklam baskısıyla çalışamaz hale getirmeyi amaçlamaktadır.” dedi.
45 GÜNLÜK REKOR CEZA
Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel’de Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısına 23 Temmuz 2020’de basın tarihine geçecek rekor ceza verdi. Yazı nedeniyle Evrensel Gazetesine ve internet sitesi "evrensel.net"e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verildi. Karara itiraz eden Evrensel Avukatı Devrim Avcı, “45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.
Evrensel ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs 2020 tarihinde "Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan Ragıp Zarakolu’nun köşe yazısına ilişkin sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı. Hemen ardından ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu ile soruşturma başlatıldı. "Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak" suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı, 14 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade verdi.
13 Mayıs 2020 toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlattı. BİK, haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığını iddia ederek gazetemize 45 günlük rekor bir ilan kesme cezası verdi.
ULUSAL VE ULUSLARARASI BASIN ÖRGÜTLERİNDEN BİK'E ÇAĞRI: AMBARGOYU KALDIRIN
Basın İlan Kurumunun Evrensel ve BirGün gazeteleri üzerindeki ilan ambargosu devam ederken, Ulusrarası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) temsilcileri Basın İlan Kurumu Başkanı Rıdvan Duran’la bir araya geldikten sonra 7 Şubat’ta bir açıklama yaparak “Ambargoyu kaldırın” dedi.
Toplantıda Ulusrarası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Yetkilisi Renan Akyavaş, kamu reklamlarını dağıtan kurumun şeffaf olması gerektiğini de BİK yetkililerine aktardığını söyledi.
Rıdvan Duran’la 1.5 saat görüştüklerini belirten IPI Türkiye Program Yöneticisi Oliver Money-Kyrle, en kısa sürede cezaların kaldırılmasını beklediklerini belirtti.
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu “Devletin de gözetmesi gereken; bu gazetelerin yayınlarının ilan baskısı yoluyla kesintiye uğramamasını talep ediyoruz ve süresiz olarak ilandan mahrum bırakma girişimlerine de son verilmesini istiyoruz” dedi.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Her iki gazete de BİK’in ilan kesme cezasıyla kapısına kilit vuracak gazeteler değil. Bu gazeteler okuyucularından güç aldı. Ancak devlet tarafından ayrımcılığa uğramaması gerektiğini düşünüyoruz” diye belirtti. Durmuş “Her iki gazete de BİK’in eksik dediği şeyleri tamamladı ve bir an önce her iki gazetenin de ilan ambargosunun kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret “Evrensel ve BirGün’ün yeniden sisteme dahil olacağı bize söylendi. Bu ifade olarak memnun edici ancak pratiğe nasıl yansıyacak göreceğiz.”
2021 CEZALARLA BAŞLADI
Basın İlan Kurumu ekonomik ambargoya yetmemiş olacak ki, 2021’in ilk günlerinde Ticaret Bakanlığı tarafından gazetemize ceza verildi. Ticaret Bakanlığı, gazetemiz Evrensel'e reklam filmi nedeniyle ceza kesti. Reklamdaki Newroz fotoğrafı ceza gerekçesi oldu. Fotoğrafta sarı, kırmızı, yeşil renkli şal tutan bir çocuk yer alıyor.
Haberlere getirilen erişim engelleri, gazetecilerin tutuklanması derken 2021’i de yeni bir sansür kararıyla karşıladık. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, gazetemize TELE1’de yayımlanan reklam nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para cezası verdi. Reklam filminde Newroz mitinginde sarı kırmızı ve yeşil renkler bulunan bir şalı taşıyan çocuk fotoğrafının yer alması cezanın gerekçesi yapıldı; reklam filminin 6502 sayılı Kanun’un 61. maddesini ihlal ettiği öne sürüldü. Cezaya basın meslek örgütleri tepki gösterdi; iktidarın “ne bulsam da ceza versem” mantığıyla hareket ettiğini söyledi.
Evrensel’e tebliğ edilen karar metninde “Kuruluşunuzun ‘TELE1’ logolu televizyon kanalında 08.07.2020 tarihinde yayınlanan ‘Zamlar karşısında açlıkla sınanan, insanca yaşamak isteyen milyonların sesi!’ ibareli reklamlarında; bir kız çocuğunun terör örgütünü simgeleyen bez parçasını tuttuğu görsellere yer verildiği, bu durumun yasadışı davranışlara göz yuman, bu davranışları özendiren ve destekleyen unsurlar içerdiği dolayısıyla...” ifadeleri yer aldı.
Karara ilişkin konuşan Av. Devrim Avcı, idare mahkemesine karşı dava açılacağını ifade etti.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da Evrensel reklamını yayımladığı için TELE1’e para cezası verilmesini kararlaştırmıştı.
FAHRETTİN ALTUN’UN ADI GEÇTİ, GAZETEMİZE CEZA GELDİ
Basın İlan Kurumu’nun verdiği son ceza ise Fahrettin Altun’un sadece adı geçen bir haberimize oldu. Gazetemizde 1 Mayıs 2020’de ‘Cumhuriyet kaçak villa haberi nedeniyle ifadeye çağırıldı’ başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Avukatı Sezgin Tunç’un şikayetçi üzerine 12 Ocak 2021’de 3 günlük ilan kesme cezası verildi.
Haberimizde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fahrettin Altun’un kiraladığı arazide yaptırdığı yerleri yıkması ve haberi yapan Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin bu haber nedeniyle ifadeye çağırılması yer alıyor. Haberde doğruluğu kanıtlanmamış hiçbir bilgi yer almazken, Altun şikayet dilekçesinde “Haberde kaçak vurgusu yapılarak saptırılmış, çarpıtılmış, hukuka uygun gerçeklerden ihale süreci dikkate alınmamış, hakikati öğrenmek amacıyla herhangi bir araştırma yapılmamıştır” denildi.
Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat karar sonrası şöyle dedi: “Son karar da Basın İlan Kurumu’nun Basın Ahlak Esasları ile gazeteciliğin evrensel ilkeleri arasında açık ara bir fark olduğunu gösteriyor. Soralım: Gazetecilerin Fahrettin Altun ile ilgili haber nedeniyle ifadeye çağrılmamış mıdır? Çağrılmıştır. Peki, bu bir haber değil midir? Öyledir. Ve gazeteciliğin ahlaki gerekleri, basın meslek ilkeleri bu haberin yayımlanmasını gerektirir. Asıl, Fahrettin Altun kızacak ve BİK de size ceza verecek diye haberi halının altına süpürürseniz halkın haber alma hakkına ihanet etmiş olursunuz. Evrensel bunu yapmaz, yapamaz. Bu, Evrensel’in varlık koşullarına aykırıdır. ‘Yuh artık!’ dedirten bu ceza karşısında gerekli dava süreçlerini işleteceğimizi belirtirken, Evrensel’in halkın haber alma hakkından asla taviz vermeyeceğini bir keza daha belirtiyoruz.”
2021'İN MART VE MAYIS AYLARINDA DA 5'ER GÜN CEZA
Kurum, Boğaziçi Üniversitesinde rektör atamasına karşı çıkan öğrencilerin eylemine dair haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi üzerine 5 gün ilan ve reklam kesme cezası verdi.
Basın İlan Kurumu mayıs ayında da yazarımız Ceren Sözeri’nin “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazısında polislere yönelik kullandığı ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle gazetemize 5 gün daha ilan kesme cezası verdi.