Hak örgütlerinden ortak açıklama: Hak ihlallerine son verilsin, tecrit kaldırılsın
Açlık Grevlerini İzleme Koordinasyonu, yaptığı açıklamayla tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması amacıyla Adalet Bakanlığına çağrıda bulundu.
Fotoğraf: MA
İnsan hakları ve hukuk örgütleri, cezaevlerinde devam eden süresiz ve dönüşümlü açlık grevleri ile ilgili yaptığı açıklamada hak ihlallerine son verilmesini ve tecridin kaldırılmasını istedi.
Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından yapılan açıklamada; Türkiye’deki hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Hapishanesinde uzun zamandır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilerek aileler ve avukatları ile görüşmelerin sağlanması talepli olarak 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başlandığı ve bugün itibari ile eylemin 107 Hapishaneye yayılarak 49. gününde devam ettiği belirtilerek, “Türkiye Hapishanelerinde uzun süredir hak ihlalleri yaşanmaktadır ve bu durum sürekli hale gelmiştir. Özellikle pandemi bahane edilerek çıkarılan 7242 sayılı infaz kanunu değişikliği ile TMK kapsamındaki mahpuslar bakımından infaz koşulları ağırlaştırılmış ve aleyhlerine bir durum yaratılmıştır. Pandemi koşullarının eklenmesi ile birlikte ihlaller giderek artmıştır.
İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan mahpuslar için daha önce de açlık grevleri yapılmış, bu grevlerin etkisi ile tecrit geçici olarak kaldırılmış, ancak 7 Ağustos 2019 tarihinden beri görüş yasakları yeniden devreye girmiştir. Bu durum BM Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırıdır. Adalet Bakanlığı tarafından bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli, gerek avukat gerekse aile görüşleri yaptırılmalıdır” denildi.
“YETKİLİLER GÖREVLERİNİ YAPMALIDIR”
Açıklamada, “Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta mahpusların tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır” denildi.
“AÇLIK GREVİ YAPAN MAHPUSLARIN SAĞLIK KONTROLÜ YAPILMALI”
Açlık grevi yapan mahpusların kaldıkları hapishanelerde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılmasının gerektiği vurgulanan açıklamada daha önceki açlık grevi süreçlerinde de tıbbi olarak yapılacaklar ceza infaz kurumlarına iletildiği ve yetkililerin bu prosedürlere uyulmasının sağlanması gerektiğinin altı çizildi.
ADALET BAKANLIĞINA "BİR AN ÖNCE ADIM AT" ÇAĞRISI
“Biz açıklamada imzası bulunan hak, hukuk ve sağlık örgütleri sayısı 107’ye ulaşan hapishanelerde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya davet ediyoruz” denilen açıklamada açlık grevi sürecini yakından izlemek için oluşturulan İzleme Koordinasyonunun merkezi ve yerel düzeyde gerekli girişimlerde bulunacağı, bu durumu raporlayarak demokratik kamuoyunun oluşmasına katkı sunacağı bildirildi. (HABER MERKEZİ)