15 Ocak 2021 04:40

2021 toplu sözleşmeler yılı olacak: Masada bu kez 1 milyon 200 bin işçi bulunuyor

Toplu sözleşmelerde imzalanan zamlar hızla eridi. Asgari ücret için yapılan zam da beklentilerin altında kaldı. Milyonlarca işçi ve emekçinin gözü bu yıl toplu sözleşme masasında olacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kamuda çalışan işçi ve emekçilerden, belediyelere ve metal sektörüne kadar birçok toplu sözleşme 2021 yılında gerçekleşecek. Kamu işçileri ile yapılacak toplu sözleşmede ise taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçenlerle birlikte bu yıl 1 milyonu aşkın işçi için toplu sözleşme masası kurulacak.

Son iki yılda ekonomik kriz ve pandemi süreci ücretlerin erimesine, işsizliğin yakın tarihin en yüksek oranlarına çıkmasına neden oldu. Toplu sözleşmelerde imzalanan zamlar hızla eridi. Asgari ücret için yapılan zam da beklentilerin altında kaldı. Ücretlerdeki artışın temel tüketim maddelerine gelen zammın çok altında kalmasıyla birlikte milyonlarca işçi ve emekçinin gözü bu yıl toplu sözleşme masasında olacak. 

KAMUDA İŞÇİLERİN SÖZLEŞMESİ

Kamu işçileri toplu sözleşmesi, bu yıl taşerondan kadroya geçen işçilerle 1 milyonu aşkın emekçiyi kapsayacak. Yıllardır özelleştirmeler, kamunun tasfiyesi, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması sonucunda kamuda kadrolu işçi sayısı azalmış, Türk-İş ve hükümet arasında yapılan son toplu sözleşme yaklaşık 400 bin kamu işçisini kapsamıştı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın mikrofonu kapattığını düşünerek “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” sözlerinin tepki topladığı kamu sözleşmesinden sonra yüzde 8+4 oranında zam yapılmıştı. Bu yıl 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerle birlikte 1 milyon 150 bin 347’si sürekli, 57 bin 910’u geçici olmak üzere toplam 1 milyon 208 bin 257 kişiyi kapsayacak toplu sözleşme dönemine girildi. Toplu sözleşmenin yaz aylarında başlaması bekleniyor.

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler de 1 Temmuz 2020 itibariyle toplu sözleşme hakkına sahip olmuştu. Bu nedenle yürürlükte toplu sözleşmesi olmayan birçok belediye şirketinde ilk defa toplu iş sözleşmesi imzalanmak için görüşmeler devam ediyor.

15 OCAK’TA YÜZDE 7,3 ZAM

Kamu işçilerinin ardından yine ağustos ayında, kamu emekçileri toplu sözleşme masasına oturacak. Yetkili konfederasyon Memur-Sen ve hükümet arasında yapılan son toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması nedeniyle başlayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zam yapmıştı. Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon oranları ile memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 7.33, SSK ve BAĞ-KUR emeklisi ise yüzde 8.37 zam alacak. 15 Ocak’ta yüzde 7.3 zamlı maaşı alacak olan kamu emekçileri, toplu sözleşmenin yenilenmesini, ek zam verilmesini talep ediyor. 

METAL İŞÇİLERİ YIL SONUNDA MASAYA OTURACAK

Bu yıl görüşmeleri başlayacak en önemli sözleşme de metal iş kolunda gerçekleşecek. Sektörde 150 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci eylül ayında başlayacak. MESS ile Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş arasında 2020 yılı başında sonuçlanan toplu sözleşmelerde yüzde 17 oranında zamma imza atılmıştı. Türk Metal ile MESS arasında imzalanan 2019-2021 dönemi toplu sözleşmesinde, işçilerin saat ücretlerine ilk altı ay için yüzde 17, ikinci altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü altı aylar içinse enflasyon oranında zam yapılmasında anlaşılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Eski kız arkadaşını bağlayıp evi ateşe verdiği iddia edilen erkek serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Ümit Özdağ'ın ziyaret edeceği İYİ Parti Muğla İl Başkanlığında yönetim düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa