İZELMAN’da talep taban ücretlerinde eşitlik
İZELMAN'da 7 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmede 30’a yakın idari maddede anlaşma sağlanırken ikinci oturum 28 Ocak günü yapılacak.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler arasındaki 11. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. İZELMAN’da taban ücretlerinde eşitlik talebi öne çıkıyor.
Sendika bu sene doğrudan belediye yönetimiyle değil Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile masaya oturdu. 7 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmenin ilk oturumu 7 Ocak günü gerçekleşti. 30’a yakın idari maddede anlaşma sağlanırken ikinci oturum 28 Ocak günü yapılacak.
"ENFLASYONA YENİK DÜŞMEMELİ"
Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, ekonomik krizin pandemi döneminde daha da derinleştiğini söyledi. Topal, “Enflasyona iyice yenik düştük. İki yıl önce yaptığımız toplu sözleşmede ücretlerimize aldığımız zam ilk 1 yıl süre içerisinde yok oldu. Üstüne cebimizden vermeye başladık. Enflasyona yenik düşmeyecek bir zam talebimiz var” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in “Eşit işe, eşit ücret” söylemlerini hatırlatan Topal, taban ücretlerinde eşitlik sağlanması istediklerini söyledi.
"GÜNLÜK YEVMİYELER ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNE ÇIKSIN"
Toplu sözleşmede yüzde 35 zam teklif ettiklerini aktaran Topal, “Tunç Soyer asgari ücreti 3 bin 100 lira yapacağını söyledi. Ama şu an günlük yevmiyesi 107, 106 hatta 98 lira olan arkadaşlarımız var. Öncelikle günlük yevmiyesi asgari ücretin altında kalan arkadaşlarımızın yevmiyelerinin düzeltilmesini istiyoruz. Sokaktaki enflasyona bakınca bu talep ettiğimiz de çok yüksek rakamlar değil. Sadece biraz daha geçinebilecek şekilde ücretlerde iyileştirme beklentimiz var” dedi.
"ASIL MUHATABIMIZ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ"
SODEMSEN’in görüşlerini başta Ankara’da yapmak istediğini ancak sendika olarak buna karşı çıktıklarını ve görüşmelerin İZELMAN’da başladığını ifade eden Topal, “SODEMSEN için şu an bir şey demek erken. İdari maddelerde anlaşmayı sağladık. Zaten oturumlara şirket görevlileri de katılıyor. SODEMSEN’in tutumu asıl ücretle ilgili maddelerde belli olacak. Ama bizim asıl muhatabımız İzmir Büyükşehir Belediyesi. Herhangi bir anlaşma sağlanamadığı zaman biz SODEMSEN’in kapısına değil belediyeye gidip eylem yapacağız” diye konuştu.
"İŞÇİLERİN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLADIK"
Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral ise 2 yıl boyunca alanda yaptıkları çalışmalar sonucu işçilerin sorunları ve talepleri doğrultusunda bir sözleşme taslağı hazırladıklarını söyledi.
Pandemi sürecini de göz önünde tutarak sözleşmeye maddeler eklediklerini aktaran Saral, “Bir önceki toplu sözleşmemizde 72 madde vardı bunu 76 maddeye çıkardık. Salgın koşullarında çalışma, cinsiyet eşitsizliği ve işe devam primi gibi daha önce sözleşmede yer almayan maddeleri ekledik. İlk oturumda 30 idari maddede anlaşma sağlandı. İkinci oturumda ise kalan 46 maddeyi, yani sosyal haklar ve ücretleri ilgilendiren maddeleri görüşeceğiz” dedi.
"EŞİTSİZLİK ORTADAN KALKMALI"
Taban ücretlerinde eşitlik talep ettiklerini dile getiren Saral, “Tunç Soyer seçim öncesi her platformda ‘Eşit işe eşit ücret’ söylemini kullandı, dolayısıyla bizim de eşitsizliğin ortadan kalkması gibi ısrarcı bir talebimiz var. Tabanda yüzde 35 zam talebimiz ve sosyal haklarda iyileştirme gibi maddelerimiz mevcut” diye konuştu.
SODEMSEN’e sendika olarak temkinli yaşlaştıklarını söyleyen Saral, “Birkaç yıl sonra SODEMSEN ne getirir bilemiyoruz, o yüzden soğuk bakıyoruz ve dikkatliyiz. İşverenler sendikası yıllar sonra karşımıza daha keskin çıkabilir. Ama biz masaya kiminle oturursak oturalım emekçiler olarak taleplerimizin arkasındayız ve bunun için mücadele edeceğiz” dedi.