Belediye işçisi: İşçiye sorulmadan imzalanan toplu sözleşme ne getirecek?
Seyhan Belediye İşçisi: "Yüzde otuz zam talebimiz vardı. Diğer nokta özlük haklarımızın iyileştirilmesiydi. Özlük haklarımız iyileşmediği gibi maaş da iyileşmedi doğru düzgün."
Fotoğraf: Evrensel
Seyhan Belediye İşçisi
Seyhan Belediyesinde toplu sözleşme süreci anlaşma ile sonuçlandı. Nasıl gelişti süreç, biz de anlamadık. İşçilere sorulmuştu teklif ama biz kabul etmemiştik. Ama en son imzalanırken bize sorulmadı. Bizim kimi taleplerimiz vardı. Misal 52 günlük tediye istiyorduk. Yüzde otuz zam talebimiz vardı. Maaşın yanında önemli olan diğer nokta özlük haklarımızın iyileştirilmesiydi. Özlük haklarımız iyileşmediği gibi maaş da iyileşmedi doğru düzgün.
İmar AŞ yetkililerinin son görüşmenin olduğu gün şantiyelerde işçileri toplaması, sendikanın bu görüşmede olmayışı neyi anımsatıyor? Nasıl oluyor bu iş? Sendika biz katılmayacağız demiş. İmar AŞ yetkilileri yani patron temsilcileri gelip kelime oyunu yaptılar. Öyle bir açıklama yapıldı ki açıklamadan sonra arkadaşlarla konuşurken herkesin farklı anladığını gördük. Çünkü karmaşık şeyler söylediler bize. Afallayıp kalmıştık. Bize geriye dönük alacaklarımız için asgari ücretin yüzde 5’ini vereceklerini söylediler. Temmuzun başı gibi başlamıştı görüşmeler, bugüne gelene kadar 6 ay için yüzde beş vereceklerini söylediler. Yüzde beş, 6 ay için toplam 800-900 lira para yapıyor. Şu an misal bana verdikleri zam 558 lira. Altı ile çarptığın zaman 3 bin 348 lira yapar. Yani geriye dönük alacağımızın da çoğunu alamayacağız.
Aynı gün sendika ile İmar AŞ’nin görüşmesinin de olduğu gündü. Biz kararımızın arkasındaydık. Ama akşam bir baktık ki “Herkese hayırlı uğurlu olsun, toplu iş sözleşmemiz imzalanmıştır” denildi. Sonra içeriğini gördük, bayram harçlığı 500 lira, yılbaşı 100 lira, 1 Mayıs’ta 100 lira, tediyeyi de 5’ten 6’ya çıkarmışlar. Kurban Bayramı’nda 1000 TL istemiştik, üstüne de biz ekler bir kurban alırdık. Ama 500 TL oldu. Şimdi bu verilenle 4-5 işçi toplansak bir kurban belki alabiliriz.
Şantiyede işçiler hiç memnun değil imzalanan sözleşmeden. Nasıl oldu, nasıl bitti, sendika bizden habersiz nasıl yaptı? Belediyenin yaptığı teklifleri sendika bize sunduğunda biz kabul etmemiştik. Enflasyonun bile çok çok altında teklifler. Enflasyon şu anki ortamda yüzde otuzun üzerinde. Bize verilen zam bunun çok çok altında kalmış oldu. Bir de çıkıp ‘İşçiden yanayız, emekçiden yanayız’ diyorlardı, emekçileri resmen sefalete sürüklüyorlar. Konuşmaya geldiler mi gerçekten işçiden yanalar.
Kimse yanlış anlamasın ama bir simit bir çay hesabı vardır ya hani. Biz evde kalabalık bir nüfusuz. Sadece simit çay içeceğimizi düşünelim. Sabah öğlen ve akşam. 1600 lira para yapıyor. Benim evim kira, 1000 lira kira veriyorum. Elektriği, suyu, telefonu koyduğun zaman zaten en az 3 bin lira yapıyor. Ben dört senedir çocuğuma mont alamıyorum! En ucuz mont 200-300 lira.
Biz diyoruz ki insanca yaşayalım ama maalesef durum öyle olmadı. Enflasyonun çok altında kaldık, işçileri ezdiler.
İşin aslı bu toplu sözleşmemizde işveren ne dediyse o olmuş oldu. Biz dedik ki biz bunu kabul etmiyoruz, eğer bu şekilde olacaksa biz greve gidelim. Bunu sendikaya söyledik. Ertesi gün İmar AŞ geldi zaten, ne siz üzülün ne biz üzülelim dediler. İşçi arkadaşlar da işten çıkarılma korkusu da oluştu ister istemez. Mesela kendimden bahsedeyim ben bu yaştan sonra işten çıkarılsam kim beni işe alır? Ama işçiler iş güvencesi ile alakalı hiçbir şey görmediği için çekindiler.