Türkiye ve İran’dan Nasibe Şemsai için savunma istendi
Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, İran’da zorunlu örtünmeyi protesto ettiği için yargılanan ve Türkiye'de bir süre gözaltında tutulan Nasibe Şemsai için savunma istedi.
Gazete Duvar'ın Daily Motion hesabında yayımlanan '12 yıl ceza alan başörtüsü aktivisti Nasibe Şemsai: ‘Kadınlar insan haklarından faydalanmadığı sürece barış olmaz’' başlıklı videodan alıntı
Cansu ERTAŞ
Ankara
Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, İran’da zorunlu örtünmeyi protesto ettiği için yargılanan ve Türkiye’ye kaçtığında bir süre gözaltında tutulan Nasibe Şemsai için Türkiye ve İran’dan savunma istedi.
İran’da 9 yaşından itibaren başörtüsü zorunluluğun karşı kadınların mücadelesi uzun süredir devam ediyor. 2017 yılında "Beyaz Çarşamba" eylemlerini başlatan kadınlar, kitlesel gösterilerde başörtülerini çıkarmışlardı. Gazeteci Masih Alinezhad’ın çağrısıyla başlayan Beyaz Çarşamba eylemlerine katılan kadınların çoğu hakkında hapis cezası verildi. Hapiste türlü işkencelere maruz kalan kadınlar, çareyi ülkelerinden gizli yollarla kaçmakta buluyor.
O kadınlardan biri olan Nasibe Şemsai de İran’ın en yüksek dağı olan Demavend’e çıkarak zorunlu başörtüsünü protesto ettiği için 12 yıl hapis cezası aldı. Türkiye’ye sahte pasaportla kaçan Şemsai, İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne yerleştirilen Şemsai, İran’a iade edilirse cezaevine girecek.
İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştimar tarafından, Şemsai’nin İran’da hukuksuz bir şekilde ceza alması ve Türkiye’de Edirne Geri Gönderme Merkezinde belirli bir süre tutulmasının Uluslararası Siyasal ve Medeni Haklar Sözleşmesinin ilgili hükümlerini ihlal ettiği gerekçesi ile Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na 14 Aralık 2020’de başvuru yapıldı. Sözleşmede yer alan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı ihlalleri üzerinden yapılan başvuru üzerine, Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 13 Ocak 2021 tarihinde Türkiye ve İran Hükümetlerine 3 ay süre vererek savunma istedi. Başvurularının acil bir şekilde alındığını söyleyen Baştimar, yakın zamanda BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun kararını açıklayacağını ifade etti.