Dayatılan din içerikli dersleri seçmek zorunda değilsiniz
Velilerimize buradan çağrımızı yineliyorum. Size dayatılan din içerikli dersleri seçmek zorunda değilsiniz. Bu dayatmaya karşı Eğitim Sen olarak velilerimize her türlü desteği sunmaya hazırız.
Fotoğraf: Evrensel
Özgür Girişen*
Merhaba Evrensel okurları. Bilindiği üzere her yıl, bir sonraki yılda okutulacak seçmeli derslerin seçilmesi konusunda bir uygulama yapılmakta. Dini içerikli derslerin seçtirilmeye çalışılması, iktidarın ‘dindar ve kindar’ nesil yetiştirme hedefi doğrultusunda her yıl uygulanan pratiklere, bu yıl uzaktan eğitimin de sunduğu fırsatlarla adeta vites artırılmış durumda. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu dersler için adeta seferber olmuş durumda. Bilgisayar ortamında kullanılacak afişleri Önder Vakfı ile birlikte hazırlayıp İl Milli Eğitim Müdürlüklerine göndermeden tutun da, Diyarbakır’da bilboradlara asacak kadar ileri gidilmiştir.
DAYATMA MEVZUATA AYKIRI
Ayrıca okul yöneticilerden, sözü edilen dersleri kaç öğrencinin seçtiğine dair google form uygulaması üzerinden bilgi istenmektedir. Okul idarecilerine ise şu mesaj gönderilmiştir: “Okullardaki öğrencilerimizin Din, Ahlak ve Değerler alanındaki derslerin seçme durumlarını takip etmek amacıyla hazırlanan formun 25 Ocak 2021 tarihine kadar doldurulması.” Bunların tamamı mevzuata aykırı uygulamalardır. Talim Terbiye Kurulunun yayımladığı haftalık ders çizelgelerinde ilkokul ve ortaokullar için 6 grup, liseler için de 8 farklı grupta seçmeli ders mevcuttur. Okul idaresi seçmeli derslerin tamamını öğrenciye sunmak zorundadır. Öğrenci ya da veli istediğini seçmekte serbesttir. Okul idarecileri norm kadro uygulamasını bahane ederek (Derse girecek öğretmen yok gibi bahaneler) dini içerikli dersleri seçtirmeye çalışmaktadır. Halbuki çizelgelere baktığınızda; 6 ve 8 farklı gruptan derslere girecek öğretmen bulunamaması mümkün değildir.
İTİRAZLAR ÜZERİNE FORMLAR DÜZELTİLDİ
Yalova özelinde yaşananları da şöyle özetlemem mümkün: İl Milli Eğitim Müdürü okul müdürleriyle yaptığı toplantıda dini içerikli derslerin seçtirilmesi konusunda müdürlere talimat vermiş. Bunu derhal emir telakki eden bazı okul müdürleri Talim Terbiyenin çizelgesini daraltarak velilere göndermiş. Altınova ilçesinde bir okulda cereyan eden olayı bize bir veli anlattı. Biz de sendika olarak kendisine o dersleri seçmek zorunda olmadıklarını, Talim Terbiye Kurulunun yayımladığı çizelgedeki diğer derslerin de kendilerine sunulması gerektiğini söyledik. Velimiz de diğer velilerle birlikte durumu İlçe Milli Eğitim Müdürüne ilettiler. Biz de konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptık. Müdürlük listeyi geri çekmek zorunda kaldı. Benzer bir olay merkezdeki bir lisemizde yaşandı. Yine olaya sendika olarak müdahil olduk. O okul da formu düzeltmek zorunda kaldı. Tabii bizim üyelerimizin olmadığı okullarda, üyemiz olsa bile okula haftada bir gidildiği için üyelerimizin de haberdar olmadığı birtakım uygulamalar olmuş olabilir. Biz velilerimize sosyal medya hesaplarımızdan çağrımızı yaptık. Buna benzer bir durumla karşılaşırsanız sendikamızı haberdar edin diye duyurumuzu yaptık. Bu durum ilk defa bu yıl mı yaşanıyor da bu kadar gündeme geldi diye bir soru aklınıza gelebilir. Bunun sebeplerinden birisi kanaatimce uzaktan eğitimin olumlu diyebileceğimiz tek sonucu olan öğretmen- veli iletişimini zorunluluk haline getirerek böyle pratiklerden haberdar olunması; ikincisi ve daha önemlisi ise sendikamızın; bakanlığın, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün, uzaktan eğitimi fırsata çevireceğini öngörüp, olaya müdahil olması ve gündeme taşımasıdır.Velilerimize buradan çağrımızı yineliyorum. Size dayatılan dersleri seçmek zorunda değilsiniz. Okul idarelerinin manipülasyonlarına kanmasınlar. Talim Terbiye Kurulunun çizelgesinde yer alan derslerin tamamından oluşan formun mevzuata uygun olarak kendilerine sunulması konusunda ısrarcı olsunlar. Konu ile ilgili Yalova Eğitim Sen Temsilciliği olarak velilerimize her türlü desteği sunmaya hazırız.
*Eğitim Sen Yalova İl Temsilcisi