İş güvenliği uzmanları sendikayı konuştu
Makina Mühendisleri Odasının düzenlediği söyleşide bir araya gelen iş güvenliği uzmanları örgütlenmeyi ve sendikalaşmayı konuştu.
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Mühendis Emeği Çalışmaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından tüm Türkiye genelinden iş güvenliği uzmanlarının katılımıyla önceki gün emek ve hak mücadelesinde iş güvenliği uzmanları söyleşi çevrimiçi (uzaktan) olarak gerçekleştirildi.
Söyleşide, iş güvenliği uzmanlarıyla yapılan anket sonuçları, MMO Merkez Yönetim Kurulu üyesi Bedri Tekin tarafından paylaşıldı. 400’e yakın iş güvenliği uzmanın katıldığı anket sonuçlarına göre iş güvenliği uzmanları (İGU); yoğun iş yükü altında, güvencesiz, taşeron olarak OSGB’lerde (İSG hizmet sunucu firma), ceza davalarında işveren vekili gibi yargılanarak, düşük ücretlerde, sendikasız çalışıyor. Anket sonuçları üzerinden sunum yapan Bedri Tekin 2020 yılında İGU’ların üçte birinin işsiz kaldığını, üçte birinin de aldığı ücretinin azaldığını aktardı. İş güvenliği uzmanlarının içinde bulunduğu zor ve sıkıntılı çalışma şartlarının, özlük haklarının iyileştirilmesi için örgütlü mücadele etmesi gerektiğine değinen Tekin İGU’ların bugünlerde tartıştığı örgütlenme biçimlerinin sendika ve meslek odası olduğunu aktardı. İGU’ların parçalı bir emek yapasında bulunduğunu aktaran Tekin yani firma bünyesinde çalışanların firmanın bulunduğu iş kolunda, OSGB’lerde çalışanların genelde hizmet iş kolunda olduğunu ve kamu işyerlerinde çalışanların ayrı bir işkolunda olduğunu bunun da örgütlenmede zorluklar çıkardığını belirtti.
TOPLAM 118 BİN İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFESYONELİ VAR
Söyleşide Makine Mühendisi Ertuğrul Bilir iş güvenliği uzmanlarının örgütlenme seçenekleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Bilir, İGU’ların çalışma alanlarındaki mesleki ve sendikal örgütlenmelerden bahsederken yakınmanın çok ancak fiili olarak çalışmalara katılım zayıf dedi bu durum hem örgütlenmelerin hem de İGU’ların sorumluluğunda olduğunun altını çizdi. Örgütlenme potansiyeli hakkında bilgiler veren Bilir, aktif belgesi olan İGU sayısının 71 bin, aktif işyeri hekimi sayısının 29 bin, aktif işyeri hemşiresi sayısının 18 bin olduğunu toplam 118 bin işçi sağlığı ve güvenliği profesyonelinin olduğunu belirtti.
Bilir, gelinen şartlar gereği, “İGU’lar işverenler ve devlet karşısında zayıfladı. Bu zayıflık yanlış yöne yönlendiriyor. Çare çoğunlukla işçilere karşı sorumlulukların yerine getirilmemesi oluyor. Bu aynı zamanda mesleki, bilimsel ve ahlaki sorumluluğun yerine getirilmemesi. Ceza korkusu meselelere giderek daha fazla işveren merkezli bakış açısına dönüşmekte; işyerlerindeki çalışma ortamı, çalışma temposu gibi eksikler yerine işçilerin kusurlarını merkeze alan bir İSİG algısı besliyor”dedi.
Bilir, iş güvenliği uzmanları sendikalaşmayı daha yaygın olarak tartışmalı ve adım atmalı diyerek mücadele çağrısı yaptı.
Sunumlardan sonra İstanbul, Kocaeli ve Denizli’den aktif olarak iş güvenliği uzmanlığı yapan İGU’lar söz aldı. 150 civarında iGU’nun katıldığı söyleşide sendikal örgütlenme üzerine soru cevaplarla devam edildi. (HABER MERKEZİ)