Stajyer hemşireler aşıda kapsam dışı: Gözden çıkarılacak grup olarak görüyorlar
Hemşirelik stajı yapan öğrenciler Sağlık Bakanlığının açıkladığı öncelikli aşı grubu kapsamı dışında bırakıldı. Çalışırken koronavirüse yakalanan hemşirelik öğrencileri tepkili.
Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi | Fotoğraf: Evrensel
Eylem DEMİRHAN
Manisa
“İnaktif Pandemik Covid19 (CORONAVAC)” aşısı başta, A grubu olarak nitelendirilen “Sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil), tüm (kamu, serbest) eczane çalışanları (eczacı ve kalfa dahil)” sağlık çalışanları kapsamında uygulanmaya başlandı. Stajyer veya intörn diş hekimi ve tıp fakültesi öğrencileri de aşılanırken hemşirelik veya fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi staj yapacak diğer sağlık fakültesi öğrencilerinin A grubu içinde yer almaması tepki çekti.
Pandemi sürecinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde stajyer olarak çalışan, fakat hem stajyer hemşire öğrenciler arasında hem de ülke genelinde vaka sayılarının artmasıyla birlikte online eğitime geri dönen CBÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri konuyla ilgili Evrensel’e konuştu.
‘STAJYER HEMŞİRELERİN SAĞLIĞI ÖNEMSENMİYOR’
İntörn/4. sınıf öğrencisi B.P, hemşirelik mesleğini, hastanın gün boyunca bütün bakım ihtiyaçlarını karşılayan, tedavisini doğru şartlarda tamamlaması için bakım veren profesyonel bir meslek olarak tanımlarken pandemi koşulları göz önüne alındığında hastayla temasın en yüksek olduğu sağlık çalışanı üyelerinden biri olduklarını ifade etti. Hemşirelik mesleğine iktidarın yeterli önemi göstermediğini ifade eden B.P, “Biz intörn hemşireler alanda normal hemşireler gibi hastanın bütün ihtiyaçlarını karşılamakta onlara bu konuda yardımcı olmaktayız. Sağlık Bakanlığının aşı olacak grup sıralamasında A grubu içerisinde sadece hekim ve diş hekimi intörn/stajyer öğrencilerinin yer alması, hemşirelik öğrencilerinin sağlığının yeteri kadar önemsenmediğini göstermektedir” diye konuştu.
Hastanede multidisipliner bir çalışma ortamı olduğunu fakat Sağlık Bakanlığının açıklamalarının ve uygulamalarının bu yönde olmadığını belirten B.P, “Hemşirelik öğrencileri olarak sağlığımızın tehlikeye atılmaması için bizim de aşı olacak öncelikli grup içerisinde bulunmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığının da bu hatadan bir an önce dönmesini istiyoruz.” dedi.
‘KOVİD OLDUK AMA AŞI OLAMIYORUZ’
Bir başka MCBÜ hemşirelik son sınıf öğrencisi B.Y ise virüsün en yoğun olduğu dönemlerde, hastanenin en yoğun servislerinde, yeterli koruyucu ekipman sağlanmadan çalıştırıldıklarını ifade etti. Kendisi dahil olmak üzere birçok arkadaşının staj yaparken koronavirüse yakalandığını ve bu sebeple stajlarının iptal edildiğini söyleyen B.Y, onlarca üniversitede binlerce öğrencinin stajlarının devam ettiğini ekleyerek “Yaşananlara bakıldığında görüyoruz ki Sağlık Bakanlığı ve üniversite yönetimleri dün pandemi sürecinde eleman eksiği yaşadıkları servislerde bizleri ekipmansız çalıştırmakta tereddüt etmezken, bugün aşılama sürecinde gözden çıkarılacak ilk grup olarak bizleri görüyorlar” diye konuştu.
‘ALKIŞ DEĞİL, GÜVENLİ KOŞULLARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’
Pandeminin başından itibaren gerekli koşulların ve ekipmanların sağlanması koşuluyla yüz yüze eğitimin önemini belirten B.Y, 2. dönem bütün stajyer öğrencilerin aşılanması ve stajların açılması gerektiğini söyledi. Stajyer veya çalışan hemşireler olarak güvenceli koşullarda çalışmak istediklerini belirten B.Y, “Bu süreçte bütün sağlık çalışanları eksik yatan ek ödemelerle, koruyucu ekipman yetersizliğiyle birçok hak gasbı yaşarken hemşirelik öğrencilerinin de hayatları tehlikeye atılmaktadır. Bizler Sağlık Bakanlığından hemşirelik haftası mesajı yayımlamasını ya da bizleri alkışlatmasını değil, güvenceli koşullarda çalışmamızı sağlamasını bekliyoruz” dedi.
‘AŞI OLARAK STAJ YAPMALIYIZ’
Hemşirelik son sınıf öğrencisi D.K ise, yılın başında staja başladıkları zaman sadece okuldan temin edilen 10 cerrahi maskeyle kliniklere gönderildiklerini, hastanede ekipman sağlanmasının sorumlu hemşirelerin insafına bırakıldığını belirtti. Birçok arkadaşının kendi imkanlarıyla N95 maske temin etmek zorunda kaldığını ifade eden D.K, “Bizler eğitimleri uygulamalı olması gereken bir meslek grubuyuz. Yeterli ekipmanın sağlandığı ve aşılamanın yapıldığı durumda bizler de staj yapmayı fazlasıyla istiyoruz. Sağlık Bakanlığı acilen stajyerlerin arasında ayrımcılık yapmaktan vazgeçmelidir ve kliniklerde olmak zorunda olan bölümlerde eğitim gören tüm öğrenciler aşılanmalıdır” diye konuştu.
‘UYGULAMALI EĞİTİM İÇİN AŞI ŞART’
Tepkilerin ardından Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) ise hemşirelik eğitiminin gerektirdiği profesyonel eğitimin, teori ve uygulama alanlarında yüz yüze gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Hemşirelik bölümünde okumakta olan başta İntörn-stajyer öğrenci hemşireler olmak üzere klinik alanda uygulamaya çıkacak öğrenci hemşirelerin; teori ve uygulama eğitimlerinin yüz yüze gerçekleştirilerek nitelikli ve kaliteli eğitimlerinin devamının sağlanması için aşı uygulamasının öncelik sıralamasına bir an önce dahil edilmesini ve ilgili konu hakkında yeterli özenin gösterilmesini Sağlık Bakanlığımız ve YÖK’ten talep ediyoruz.”
HASTANE AVUKATI BİLE OLDU!
Hastanelerde staj yaparak sağlık hizmeti veren hemşireler aşı kapsamına alınmazken; hastanelere danışmanlık veren avukatlara bile öncelikli aşı hakkı tanınıyor. AKP Eskişehir Eski Gençlik Kolları Başkanı ve şimdiki dönem Belediye Meclis Üyesi Av. Fatih Özata Instagram hesabında kovid aşısı olduğunu duyurdu. Özata sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine “Eskişehir’de üç hastanenin vekili veya danışmanı olmam sebebiyle sağlık sektöründe hizmet sağlayanlar kategorisinde değerlendirilmeme sebep olmuş ve aşı olma hakkı doğmuştur” dedi.