Samet Kalıp işçisi yüzde 40 zam bekliyor
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde mobilya aksesuarları üreten Samet kalıp işçileri ocak ayında yapılacak patron zammını bekliyor.
Fotoğraf Samet Kalıp'ın tanıtım videosundan alınmıştır.
Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy
Asgari ücretin belirlenmesinin ardından Trakya’da birçok fabrikada işçiler gözünü ocak zammına dikti. O fabrikadalardan biri olan ve pandemide üretimi iki katına çıkaran Samet Kalıp’ta işçiler en az yüzde kırk zam bekliyor. Hindistan ve Kanada pazarlarına giren Samet kalıp bu dönem sürekli üretim rekorları kırdı.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde mobilya aksesuarları üreten Samet kalıp işçileri ocak ayında yapılacak patron zammını bekliyor. “Asgari ücrete biz daha az zam yaparlar diyorduk. Ama beklentimizin üzerinde zam geldi. Ama aldığımız ücret hayat pahalılığı karşısında hemen eridi gitti. Daha yılbaşında elektriğe, doğal gaza zam geldi” diyen Samet Kalıp işçisi “Pandemi döneminin ilk başlarında işlerde bir durağanlık olsa da normalleşme döneminde hiç olmadığı kadar üretim arttı. İlk önce Hindistan’dan sonrada Kanada’dan yeni müşteriler bulundu. Gece gündüz çalıştık. Hayatımız fabrikada geçti. Şimdi bunun karşılığını bekliyoruz” diyerek beklentisini dile getirdi.
“Temmuz ayında nerede ise bir yılda yapılan ciro yapıldı” diyen başka bir işçi ise, “Çocuklarımızın yüzünden çok iş arkadaşlarımızın yüzünü görüyoruz. Gece gündüz hafta sonu da dahil 12 saat çalışıyoruz. Patron için işler yerinde. Pandemi döneminde sürekli büyüdü. Şirket içi yazışmalarda patron iyi bir zam yapacağını yazıyormuş. Asgari ücrete bile 500 lira zam yapıldı. Şimdi biz en az yüzde kırk zam bekliyoruz” diye konuştu.
İşçi, şöyle konuştu: “Pandeminin ilk dönemlerinde koşullardan dolayı ikramiyeler ertelendi. İkramiyelere göre hesap yapıp geçimimizi ayarlıyorduk. İkramiyeler verilmeyince bende dahil birçok arkadaş zor durumda kaldı. Biz o dönem fedakarlık yaptık. Şimdi sıra patronda.”
ÜRETİM KATLANDI
Bir yıl önce Çerkezköy’deki fabrikada 600 işçi çalışıyordu. Üretim iki katına çıkmasına rağmen işçi sayısı ancak 700 oldu. İş yükünün arttığını belirten işçiler “Makine gibi çalışıyoruz. Bir dakika boş vaktimiz olmuyor. Birçok arkadaşın sağlığı bozuldu. Patron kazandıkça kazanıyor. Eğer beklentimiz karşılanmazsa bu tempoda kimse çalışmaz. Herkes zammı bekliyor” diyor.