18 Ocak 2021 09:26

Ankara Barosundan Diyanet soruşturmasına yanıt: "Yargılanmaktan korkmuyoruz"

Adalet Bakanlığı, hastalıklardan eşcinselleri sorumlu tutan Diyaneti eleştiren Ankara Barosu hakkında açılan soruşturmaya izin verdi. Baro Başkanı Erinç Sağkan, "Soruşturmadan korkmuyoruz" dedi.

Ankara Barosu eğitim binasına astığı dev pankartla YSK’nin seçim iptali kararına tepki gösterdi. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığının hastalıklardan eşcinselleri sorumlu tutmasını eleştiren Ankara Barosu hakkında bulunulan suç duyurusunun ardından açılan soruşturmaya Adalet Bakanlığı izin verdi. Evrensel'e konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Biz bu soruşturmadan korkmuyoruz. Bizim asıl endişe duyduğumuz şey yargının bağımsızlığıdır” dedi.

Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın bazı hastalıklar nedeniyle eşcinselleri suçlamasını eleştirerek, “Kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır” demişti.

Diyanetin Ankara Barosu hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından açılan soruşturmaya Adalet Bakanlığı tarafından izin verildi.

Soruşturmaya ilişkin Evrensel'e konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, bu sürecin avukatlık içi bir sorgulama olduğunu ve doğru bir şekilde ilerlemekte olduğunu söyledi.

Sağkan, “Burada dikkat çekeceğim husus; bizim soruşturma yürütülmesinden endişemiz yoktur. Açıklamada dini değerleri aşağılayacak bir ifade bulunmamaktadır. Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesinde ifade edilen, ‘Yönetim kurulu, kendisine kanunen verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, baronun işlerini kovuşturur ve menfaatlerini korur (...) Avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasını sağlamak...’ aslında budur. Yazdığımız şey bellidir. Suç teşkil etmemektedir. Biz bir kesimin hedef gösterilmesine karşı insan hakları ödevimizi ve görevimizi bilen bir baro olarak Diyanet İşleri Başkanlığına karşı Anayasa'daki, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan insan haklarını hatırlattık. Biz bu soruşturmadan korkmuyoruz. Bizim asıl endişe duyduğumuz şey yargının bağımsızlığıdır. 2020 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 128 ülkeden 107’ci olduğumuzu söylemek gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği kuvvetli buzlanma ve dona karşı uyarı yaptı

SONRAKİ HABER

HDP’li vekil Taşdemir’den Adalet Bakanına: Açlık grevlerinden haberdar mısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa