18 Ocak 2021 09:44

HDP’li vekil Taşdemir’den Adalet Bakanına: Açlık grevlerinden haberdar mısınız?

Cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çeken HDP'li Milletvekili Taşdemir, Adalet Bakanı'na açlık grevi eylemlerinden haberdar olup olmadığını ve neden açıklama yapılmadığını sordu.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, cezaevlerinde siyasi mahpuslara yönelik tecrit ve hak ihlallerine ilişkin meclise soru önergesi verdi. Hasta tutukluların ölüme terk edildiğini belirten Taşdemir, verdiği önergede Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine de dikkat çekerek cezaevlerindeki siyasi mahpusların bütün haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Pandemi bahane edilerek mahpuslara yönelik tecrit, kötü muamele ve işkencenin arttığını ifade eden Taşdemir, "Hasta tutuklular tedavi haklarından yararlanmadığına, açık ve kapalı görüşlerin engellendiğine, mektuplar teslim edilip, postalanmadığına dair mahsup yakınlarından çok sayıda şikâyetler almaktayız. Yine çıplak arama, çift kelepçe, darp ve işkence, ciddi sağlık sorunlarına karşı kayıtsızlık, keyfi disiplin cezaları ve ağır hasta tutsakların tahliye edilmeyerek ölüme terk edilmesi gibi uygulamalar da gittikçe artmaktadır. Açlık grevleri kritik noktaya gelmeden ve süresiz-dönüşümsüz eylemlere veya ölüm orucuna dönüşmeden acil önlemlerin alınması elzemdir” dedi.

İMRALI’DAKİ TECRİT VE HAK İHLALLERİNİN YASAL GEREKÇESİ NEDİR?

Taşdemir’in Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için şunları sordu:

  • Cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerinden haberdar mısınız? Haberdarsanız konuya ilişkin bir açıklama yapmamanızın özel bir gerekçesi var mıdır?
  • İmralı adasında devam eden ağır ve hukuki temelden yoksun tecrit uygulamasına son verilmesi talebiyle cezaevlerinde kaç gündür açlık grevi eylemleri başlamıştır?
  • İmralı’da uygulanan tecrittin son verilmesi maksadıyla şuan Türkiye’de kaç cezaevinde toplamda kaç tutsak açlık grevi eylemine başlamıştır?
  • Hukuki bir dayanağı olmadığı halde, devam eden İmralı tecridinin sonlandırılması ve Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesinin olanakları sağlanacak mıdır?
  • İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Abdullah Öcalan dışındaki diğer tutsaklar, aileleri ve avukatlarıyla en son ne zaman görüşmüşlerdir?
  • İmralı’da uygulanan tecrit ve hak ihlallerinin yasal gerekçesi nedir?
  • Cezaevlerinde zaten bağışıklık sistemi zayıflayan tutsakların, Covid 19 gibi tehlikeli bir salgının olduğu bu dönemde açlık grevinde olmalarının taşıdığı riski önlemeye yönelik aldığınız tedbirler nelerdir?
  • Açlık grevindeki mahpusların sağlık durumlarının kritik eşiğe gelmeden taleplerini karşılamaya yönelik girişimleriniz olacak mıdır? 
  • Tutuklu yakınlarının belirtmiş olduğu kısıtlamalar ve hukuksuz uygulamalar bilginiz dâhilinde mi yapılmaktadır? Bu kısıtlama ve uygulamaları gidermeye dönük çalışmalarınız mevcut mudur?
  • Cezaevlerinde Koronavirüs sürecinde artan hak ihlalleri, keyfi ve kötü muamele hakkında Bakanlığınıza yapılan şikâyet sayısı kaçtır? 
  • Cezaevlerinde hak ihlallerine, kötü muameleye ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir? (HABER MERKEZİ)

{{422649}} 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosundan Diyanet soruşturmasına yanıt: "Yargılanmaktan korkmuyoruz"

SONRAKİ HABER

“Aşının işe yaraması için 70 milyonun aşılanması ve 150 milyon doz aşı gerekiyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa