18 Ocak 2021 09:54

Van’da yolsuzluk iddialarına HDP’den yanıt: Usulsüzlüklerinize bizi dahil edemezsiniz

Van'da kayyumun yolsuzluk açıklamasında kendilerini töhmet altında bıraktığını belirten görevden alınan HDP'li belediye eş başkanı Mustafa Avcı, "Usulsüzlüklerinize bizi dahil edemezsiniz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu Mehmet Emin Bilmez, geçtiğimiz günlerde yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin açıklamasında yerlerine kayyum olarak atandığı HDP’li eş başkanları da hedef almıştı. Görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, bahsedilen yolsuzlukların daha önce kendilerince açıklanan yolsuzluklar olduğunu belirtti, kayyum dönemlerinde kamunun zarara uğratıldığı bu yolsuzluklarla ilgili yargıyı göreve çağırdı. Avcı, “İftiralar karşısında suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

AVCI: İSİMLER AÇIKLANIYOR YARGI NEDEN GÖREVE ÇAĞRILMIYOR

Avcı, kayyumun konuşmasıyla seçilmiş belediye başkanlarını töhmet altında bırakmaya çalıştığını belirterek “İl idaresinin tüm yetkilileri kendisinde iken kayyumun ‘Van’da herkesin bir şeyler çarpmaya çalıştığını’ söylemesi inandırıcı gelmiyor. Sormak istiyoruz; bu vb. açıklamalarla acaba bir şeylerin üstü mü örtülmeye çalışıyor? Değilse aslında bu açıklama yapılan talan ve yolsuzlukların belgesidir. O halde konuşmak yerine gereği yapılırsa daha inandırıcı olmaz mı? Madem isimler açıklanıyor o halde yargı neden göreve çağrılmıyor? Hukuki süreç neden işletilmiyor? Evet biz de aynı görüşteyiz. Van, yaklaşık 5 yıldır hukuk dışı bir şekilde, ortak akla ve iradeye karşı, gaspçı bir sistem tarafından talan edilmektedir. Valinin geçen haftaki açıklamaları da bunun kısa bir listesidir” dedi.

"İCRAYA VERECEĞİZ DEDİKLERİ KİŞİYE VOTAŞ’I PEŞKEŞ ÇEKTİLER"

Avcı, belediye bütçesinin kayyum tarafından kamuoyundan gizlenmekte olduğunu ve taşınmazların usulsüz bir şekilde elden çıkarıldığına dikkat çekerek “Kayyum idaresinde Van’ın kaynakları tıpkı VOTAŞ, PARK AVM’de olduğu gibi iktidar yandaşı rantçı çevrelere peşkeş çekiliyor. Bugün ‘icraya vereceğiz’ diye belirttikleri isimlere, VOTAŞ’ı peşkeş çekenler kendileridir. Kayyum olarak yönettiğiniz belediyenin zarar gördüğünü bilmiyor muydunuz? Eğer 3 yıldır bilmiyorsa zaten vahim bir durumdur. Yok, eğer bildiği halde müdahale etmiyorsa bu da suça ortaklıktır, görevi kötüye kullanmaktır” dedi.

"KAYYUM YILLARDIR KAMU ZARARININ BÜYÜMESİNİ BEKLEMİŞ"

Bekir Kaya döneminde kurulan VOTAŞ’ın bir önceki kayyum tarafından usulsüz bir şekilde alıcı şirkete verildiğini belirten Avcı, alıcı şirket tarafından borçlar ödenmemesine rağmen son dönem kayyumunun da gerekli ihtarlarda bulunmadığını söyledi.

Avcı, bir önceki kayyum Murat Zorluoğlu hakkında da suç duyurusunda bulunacakları ekleyerek, “2017 yılında kayyum olarak atanan Murat Zorluoğlu’nun hukuksuz icraatlarından bir parça olarak VOTAŞ da yandaşa peşkeş çekilmiştir. İşlemler tümüyle gizli kapılar ardında, kirli pazarlıklar sonucunda ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmıştır. Tamamen alıcı şirket ve kişiler lehine düzenlenen satış sözleşmesinde belediyenin hakları neredeyse hiç gözetilmemiştir. Sözleşmede belirtilmesine rağmen borç taksitleri zamanında ödenmemiş, borçlulara gerekli ihtarlar çekilmemiş aradan geçen yaklaşık 4 yıla rağmen icra işlemi başlatılmamıştır. Yine sözleşmede, belediyenin hakkı olan fesih hakkı, tüm koşulları oluşmasına rağmen işletilmemiştir. Bu nedenle yaklaşık 4 yıldır kamu zararının önüne geçilmemiş, sorumlular görevini yerine getirmemiş ve kayyum görevini kötüye kullanmıştır. Kayyum bir buçuk yıldır sessizce bu kamu zararının büyümesini beklemiş, bugün de kalkmış icraya vermekten söz ediyor. Bu satışı gerçekleştiren önceki kayyum Murat Zorluoğlu’nun ve diğer sorumluların da yargılanması gerekir. Ve sizin aracılığınızla sorumlular hakkında görevi ihmalden de suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

"PARK AVM SEÇİM MALZEMESİYDİ, PASAJ BİLE OLMADI"

Alışveriş merkezi şartlarından yoksun PARK AVM’nin inşaat süreci tamamlanmadan seçim malzemesi yapıldığına dikkat çeken Avcı, kayyumun PARK AVM’yi şimdi sorun olarak gördüğünü söyledi.

Avcı, “AVM dedikleri şey pasaj bile olamadı. Sırf üstlerinin gözüne girmek ve 3 yıldır burada oluşan zararını örtmek ve birilerini aklamak için daha birkaç ay önce Vali Bilmez, park AVM’yi satacağını dile getirerek kendisini ve önceki kayyumu ve sorumluları aklamaya çalışmıştır. Şimdi ise sorun olduğunu söyleyen kendisidir. İzlerken kuşkulanmamak mümkün değildir. ‘Acaba değersizleştirip yandaşlara daha ucuza devretmek için mi yapılıyor bu açıklamalar?​’ benzeri sorular sormadan edemiyoruz. Öte yandan şimdiki kayyumun kendisi de adı geçen kişilerle birlikte 3 yıldır zaten çalışıyor. Yine soruyoruz söz konusu kiralama firmasının verdiği zararın tazmini konusunda ne yapılmıştır? Firma ve hâlâ belediyede görev başında olan diğer sorumlular hakkında gerekli hukuki süreç işletilmiş midir? Kiralama yönetim firmasıyla feshedildiği söylenen sözleşme neden şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmıyor? Halkın gerçekleri bilmesinden neden korkuluyor?​” diye sordu.

306 İŞÇİYE MAHKEME KARARINA RAĞMEN KADRO HAKKI TANINMIYOR

Van’daki işsizlik sorununa da değinen Avcı, Van Büyükşehir Belediyesinde çalışan 306 işçinin kadro hakkının mahkeme kararına rağmen kayyum tarafından tanınmadığını ekleyerek, “İstihdam artışına yönelik başlattığımız birçok inisiyatif kayyum eliyle durdurulmuştur. Bunun bir örneği olarak, ilk etapta bin kişilik istihdam hedefi olan ayakkabı ve tekstil fabrikalarının sözleşmelerini feshederek bu yatırımcıları adeta Van’dan kovmuştur. Yine Van Büyükşehir Belediyesin taşeron kadroda çalışan 306 işçinin mahkemede 4 defadır kazandığı kadro hakkı tanınmıyor. Bu insanların işsizliğinin, mağduriyetinin, yoksulluğunun nedeni de idarenin hukuk tanımazlığı değil midir? Buradan bir kere daha çağrı yapıyoruz, mahkeme kararının gereğini yerine getirin, 306 işçiyi derhal işe alın” dedi.

"USULSÜZLÜKLERİNİZE BİZİ DAHİL EDEMEZSİNİZ"

Avcı, seçilmişlere yönelik yolsuzluk iddialarında bulunan kayyumun bu durumu kanıtlayacak belge paylaşmaması halinde hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Avcı, “Kendi aranızda bulaştığınız kirliliklere, menfaat çatışmalarına ve usulsüzlüklere hiçbir şekilde eş başkanlar olarak bizleri dahil edemezsiniz. Bizim birilerini kayırdığımıza veya koruduğumuza ilişkin herhangi bir bilgi veya belge varsa bunu kamuoyu ile paylaşın. Söz konusu suçlayıcı iddialara dair elinizde hiçbir bilgi ve belge olamaz. Çünkü ezilen ve sömürülen toplumsal kesimlerden yana tarafımız bellidir ve pratiğimiz şeffaf, alnımız açık başımız diktir. Elinizde herhangi bir bilgi veya belge varsa kamuoyuna açıklarsınız yoksa bu iftiralarınız karşısında suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli, Selçuk Özdağ'a saldırının MHP ile ilişkilendirilmesine "komplo" dedi

SONRAKİ HABER

Dört kadını taciz edip bir çocuğa istismarda bulunan şahıs gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa