19 Ocak 2021 07:32

Dr. Nuriye Ortaylı: Sağlık Bakanı'na COVAX hakkında yanlış bilgi mi verildi?

Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nuriye Ortaylı, Sağlık Bakanlığının aşı tedariki konusunda Korona Virüsü Aşısı Küresel Erişim Girişimi’ne katılmayı bir kez daha değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanlığının aşı portföyünü daha etkin aşılarla çeşitlendirmek zorunda olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nuriye Ortaylı, Sağlık Bakanı Fahretin Koca'ya "COVAX’a katılmayı bir kez daha düşünmekte fayda var" dedi. 

"BAKANA YANLIŞ COVAX BİLGİSİ Mİ VERİLDİ?"

Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nuriye Ortaylı, Yetkin Report'ta "Bakana aşı ve COVAX hakkında yanlış bilgi mi verildi?" başlığı ile yayımlanan yazısında, Sağlık Bakanlığının aşı portföyünü daha etkin aşılarla çeşitlendirmek zorunda olduğunu belirtti. Bunun hem pandemiden çıkışı planlayabilmek hem de sağlık çalışanlarından sonra en riskli grup olan yaşlıları ve kronik hastaları koruyabilmek için gerekli olduğunu ifade eden Ortaylı "Zira bağışıklık oluşumu daha güç olan bu gruplar için Sinovac aşısının verisi bulunmuyor. Dolayısıyla aşının etkinliğinin 18-59 yaş grubu için ilan edilenlerden daha düşük olması hiç şaşırtıcı olmaz" dedi

"Sayın Bakanın Covax konusunda yanlış bilgi verilmiş. Covax’a katılınca aşı seçme şansları olmadığını söylüyor" ifadelerini kullanan Ortaylı, "Halbuki, COVAX, Oxford-AstraZeneca, Moderna dahil yedi aşı ile ön alım anlaşması yapmış durumda. Bu iki aşının da koruyuculuğu daha fazla. Üstelik 65 yaş için güvenlik ve etkinlik verisi var. Elli milyon dolar ödenirse bunlardan birisinden otuz altı milyon doz almak mümkün. Mutlaka özel bir aşı seçmek istiyorsanız da biraz daha fazla bir ücret vermek gerekiyor. Bu da doz başına üç dolar, Sinovac’a verdiğimizin beşte biri. Bütçe açık veriyor diyeceksiniz, ama elli ya da yüz milyon dolar Türkiye için çok para değil. Dediğim gibi bir uçak satılsa karşılanır" diye belirtti.

"AŞILAR VİRÜS GEÇİRMEZ ZIRH DEĞİL"

Yalnızca Coranavac aşısı kullanarak kitle bağışıklığına ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Ortaylı, "Enfeksiyondan koruma oranı yüzde elli olan bir aşı ile, nüfusun tamamını aşılayabilsek bile, ancak yüzde elli bağışıklık elde ederiz. Bu da kitle bağışıklığını sağlamak için gerekli alt sınır olan yüzde yetmişin de altında" dedi

İnsanların çoğunun aşıları sihirli değnek, ya da bir çeşit virüs-geçirmez zırh zannettiğini belirten Ortaylı, "Gerçek öyle değil. Bir aşıdan iki tür fayda beklenir: bireysel, toplumsal. Bireysel olan, aşılanan bireyin enfeksiyonun zararlı sonuçlarından, hastalıktan korunması. Toplumsal olan da aşılanan bireylerin enfeksiyon etkenini başkalarına bulaştırmamaları, böylece virüsü durdurmaya hapsetmeye yardım etmeleri. Diğer bir deyişle 'kitle bağışıklığı' duvarının bir taşı olmaları. Coronovac’ın bu konularda ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Elimizde Faz III sonuçları hakkında yayınlanmış bilimsel bir makale yok" diye vurguladı.

Aşılananlar arasında hastalananlar olacağını ancak orta ya da hafif şiddette geçireceklerini belirten Ortaylı, "Sinovac aşısı, uygulandığı bireyleri bulaşma zincirinin dışına çıkartabilecek mi? sorusuna şu yanıtı verdi: "Kendileri hastalığı ağır geçirmese de bulaştırabilir ve onlardan alan aşısız kişilerin hastalığı ağır geçirmesine neden olabilirler" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Gergerlioğlu, Bahçeli’nin gazetecileri hedef almasını Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

Melek İpek’in öldürdüğü Ramazan İpek sürekli silah ve mermi fotoğrafları paylaşmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa