19 Ocak 2021 16:06

Norveç'te yaza kadar tüm yetişkinlere aşı yapılması planlanıyor

Norveç'te yaza kadar 18 yaşın üzerindeki herkese Kovid-19 aşısı yapılacağı açıklandı.

Fotoğraf: Steven Cornfield/Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te aşılanma konusunda ilerleme sağlandığı açıklandı. Ülkede aralık ayının son günlerinde Pfizer-Biontech aşısı yapılmaya başlanmıştı. Şubat ayı sonunda Norveç’in 320 bin Pfizer-Biontech ve 67 bin Moderna aşısı daha alacağı duyuruldu. Mart ayından itibaren Pfizer-Biontech dozlarının sayısı artırılarak haftada tahmini 100-200 bin kişinin aşılanması hedefleniyor. Oxford Üniversitesi/AstraZeneca aşısı da 29 Ocak’ta onaylanırsa Norveç’e daha da fazla doz gelebilir. Norveç Sağlık Bakanı Bent Høie “Her şey umduğumuz gibi giderse bu yaz 18 yaşın üzerindeki herkese aşı sunabileceğimize inanıyoruz” dedi.

ÖLÜMCÜL YAN ETKİLER EN YAŞLILARI ETKİLEDİ

Sağlık Kurumunun raporuna göre ülkede yapılan 48 bin 685 aşılamada, 29 yan etki tespit edildi. Bunlardan 13’ü ölümcül, 9’u “ciddi” ve 7’si ise “daha az ciddi” olarak nitelendirildi. Yan etkiler nedeniyle meydana gelen ölümlerin yaşlı bakım evlerindeki 80 ve 90 yaş üzerindeki kişiler olduğu belirtildi. Norveç İlaç Kurumundan Steinar Madsen, yaptığı açıklamada “Bu yan etkilerin hastaların bir kısmının ateş ve halsizlik şeklinde çok ciddi etki yarattığını ve bunun ciddi bir hastalığı daha da ciddi hale getirebileceğini ve ölümle sonuçlabileceğini” söyledi.  

ÖĞRETMENLERE ÖNCELİK TARTIŞMASI

Öte yandan İşçi Partisi (AP) Genel Başkanı Jonas Gahr Støre, ülkede yapılmaya başlanan korona aşılamasında öğretmenlere de öncelik verilmesini talep etti. Hükümet ise buna karşı çıktı.

Koalisyon hükümetindeki Sağ Parti’ten Başbakan Erna Solber, Norveç Haber Ajansı NTB’ye bu konuda yaptığı açıklamada “Kaçıncı sırada öncelik vereceğinizi söylemezseniz, bu konuda gerçek bir tartışma yapmak zor oluyor” dedi. Solberg “Hasta olanlara ve kritik durumdaki sağlık personeline öncelik vermek için yaptığımız planın önemli olduğunu düşünüyorum. Fakat pek çok öğretmenin endişenlendiklerini duyuyorum fakat AP’ye sorulması gereken soru şu; onlar kimden önce alınacak?​”dedi.

ÖNLEMLER DEVAM EDİYOR

Hükümetin 18 Ocak günü yaptığı yeni açıklamada daha önce ülke geneli için alınan salgın önlemlerinin de sürdürüleceğini belirtildi. Ancak ortaokullar ve liseler için alınan “kırmızı durum” kararı “sarı”ya dönüştürüldü. Üniversite ve yüksek okullardaki dijital eğitime devam etme önerisi de sürdürülüyor. Ülke geneli için içki servisi yasağı da bir sonraki duyuruya kadar devam edecek. 20 yaşın altındaki çacuklar ve gençler antreman ve boş zaman etkinliklerine hem içerde ve hem de dışarda normal bir şekilde katılabilecekler.

Sosyal temas sınırlandırılması devam edecek. Hane fertlerine ek olarak beş kişiye kadar  misafir alınabilecek. Yurtiçi ve yurtdışına seyahat etmekten kaçınma tavsiyesi de devam ediyor.  

Toplam 58 bin 647 korona vakasının görüldüğü Norveç’te 521 kişi yaşamını yitirdi. Hastahanede yatanların sayısı ise 153.

ÖNCEKİ HABER

Hollanda Elçiliği Sivas Katliamı davasına gözlemci olarak katılacak

SONRAKİ HABER

İçi boşaltılan ÖTK’lerin tarihine bir göz atalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa