20 Ocak 2021 00:00

#iüboğaziçininyanında

Böylesi bir süreçte öğrencilerle alınan kararlara ket vurmak, yan yana gelen kitleyi bu şekilde müdahale ederek ekarte etmeye çalışmak, eyleme kendi platformunu dayatmak ne kadar doğru?

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Selinay UZUNTEL

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesinde 2016’daki son rektörlük seçiminde en yüksek oyu alan Raşit Tükel yerine Mahmut Ak rektör olarak atanmıştı. Barış istediği için ihraç edilen akademisyenler, kulüp ve topluluklara uygulanan baskılar, kaldırılan öğrenci temsilcilikleri, atanan kayyum rektörler… Böyle bir iklimde Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu’nun atanması da, iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesinde olduğunu göstermişken biz de sessiz kalamazdık.

DAYANIŞMAYI SINIFLARDAN BAŞLAYARAK ÖRGÜTLEDİK

Boğaziçi Üniversitesindeki arkadaşlarımıza destek vermek için yaptığımız basın açıklamasına katılan arkadaşlarımızla atanan kayyum rektörlere dair sohbet ederek başladık. “Biz kendi üniversitemizde ne yapabiliriz” diye konuştuğumuzda ise ortaklaştığımız bir nokta vardı, WhatsApp grupları kurmak bu gruplara sınıflarımızdaki, fakültelerimizdeki arkadaşlarımızı dahil etmek. Sonraki adım için de nasıl birlikte hareket edebileceğimizi, bulunduğumuz kulüp ve toplulukları buranın bir parçası haline nasıl getirebileceğimizi, kendi üniversitemizde var olan benzer durumu nasıl değiştirebileceğimizi konuşmayı, tartışmayı denedik bu gruplarda. Uzun süren tartışmaların ardından bir açıklama metninin yazılması ve yazılan metne de kulüp ve toplulukların imzacı olması yönünde uğraş verilmesi, sonrasında da bir basın açıklaması yapma kararı çıktı.

İmzacı kulüp sayısı azdı. Kimi kulüplerde üyelerinin yönetim kurullarını imzacı olması için zorladığı, kimi yönetim kurullarının imzacı olmayı istemeleri ama kulübe yaptırım uygulanır diye de korktukları, danışman hoca ile kriz çıktığı için imzaların geri çekildiği durumlarla karşılaştık.

ÖĞRENCİLERİ TEMSİL EDEN MEKANİZMALARI İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ

Basın metnimizi okuyup açık kürsümüzü gerçekleştirdik. Açık kürsüde de altını çizdiğimiz bir nokta vardı: Öğrenci temsilcilikleri. Bunun bir basın açıklamasıyla sınırlı kalmaması, destekten öteye gitmesiydi elzem olan. Mahmut Ak, Melih Bulu ve diğer tüm atanmış rektörlerin istifa etmesi ve rektörlerin üniversitenin tüm bileşenleriyle seçilmesi taleplerinde ortaklaşmıştık. Üniversitelerde öğrencilerin taleplerini karar alma mekanizmalarına katılarak gerçekleştirmesi için ilerleyen süreçte bu bir araya gelişleri çevrimiçi de olsa zorlamak; fakültelerde, bölümlerde, sınıflarda toplantılar yapmak, kulüp ve topluluklarla birlikte hareket edebilmek önem arz ediyor. Öyle ki özerk ve demokratik üniversiteyi inşa etmek için temsilcilik seçimlerinin yeniden yapılmasına yönelik tartışmaları sürdürmekte ısrarcı olmak çıkardığımız en önemli derslerden.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ali Mahir Başarır: Mersin Akkuyu'da iki büyük patlama oldu, evler hasar gördü

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık'ta Kovid-19 nedeniyle en yüksek günlük ölüm kaydedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa