19 Ocak 2021 22:00

Bir köyde bir şehirde: bahsettiğiniz reformlar nerede?

“Erdoğan her sene aynı cümleleri kuruyor bizler artık gözümüzü açıp bu sözlere itibar etmemeliyiz.”

Kaynak: Unsplash/Franco Ntonio Giovanella

Paylaş

Adar ATEŞ

Toprak COŞKUN

Elazığ

Erdoğan geçtiğimiz günlerde 2021 yılınının demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacağını söyledi. Bizler de Erdoğan'ın bu sözünden yola çıkarak çevremizdeki gençlere 2020 yılını ekonomik olarak nasıl yaşadıklarını ve Erdoğan'ın sözlerine dair ne düşündüklerini sorduk.

HER SENE BİR ÖNCEKİNİ ARATIYOR

Lise 1 öğrencisi olan Enes Gökdeniz “Her yeni yıl arefesinde aynı cümleleri kullanarak her yeni gelen yılın önceki yıldan daha iyi olacağını söylüyor ancak bizler de görüyoruz ki her gelen yıl hem ekonomik hem de demokratik olarak bir önceki yılı mumla aratıyor” dedi. Deprem öncesi bir manav dükkanlarının olduğunu söyleyen Enes, deprem sonrası evlerinin ağır hasar alıp Ağustos ayında yıkıldığını ve ekonomik krizin de etkisiyle birçok Elazığ esnafı gibi kepenklerini kapatmak zorunda olduklarını söyledi. Depremden 1 ay sonra dükkanlarını kapattıklarını ve ekonomik zorlukların başladığını söyleyen Enes “Evimizin orta hasar almasıyla birlikte Doğukent'teki konteynırlarda 4 ay boyunca yaşadık ve bu sürede dükkanın kapanmasıyla ağabeyimle(24) birlikte iş aramaya başladık” diye ekledi. Lokantada çalışmaya başladığını dile getiren Enes “2 ay kadar çalıştıktan sonra dükkan sahibi işten çıkarma yasak olmasına rağmen yaşımı bahane ederek  rahatça beni işten çıkardı” dedi. Mayıs ayında bir ev tutmaya karar verdiklerini ancak o dönem depremin üstünden 4 ay geçmesine rağmen hala kira fiyatlarının yüksek olmasından yakınan Enes “Fırsatçılar ev kiralarını yüksek tutuyor ve evimizin ağır hasar aldığını öğrenince bizi kendi evlerine muhtaç olarak gördüklerinden kiraları arttırıyorlardı, biz de son çare olarak Dersim’deki köyümüze gittik. Babamla abim ise iş aramak için Elazığ’da kaldılar” diye ekledi. Enes ağabeyinin ve babasının iş bulup bir nebzede durumlarını topladıklarını söylese de zamlarla, hayat pahalılığıyla ve yoksullukla çoğu insan gibi mücadele etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Devletin bu konuda insanları kaderleriyle başbaşa bıraktığını söyleyen Enes, çözümün mücadele etmek olduğunu vurguluyor.

ARTIK BU SÖYLEME İTİBAR ETMEMELİYİZ

Lise öğrencisi Mert'e Erdoğan'ın sözleri hakkında ne düşündüğünü sorduğumuzda “Erdoğan her sene aynı cümleleri kuruyor bizler artık gözümüzü açıp bu sözlere itibar etmemeliyiz” dedi. Pandemi nedeniyle okullar kapanınca bir kasapta çırak olarak işe başladığını ve 10 aya yakındır orada çalıştığını dile getiren Mert “Babam çiftçi olduğundan köyde kalıyor. Ben, annem ve kardeşim ise Elazığ'dayız. Çiftçilerin ekonomik olarak durumları ortada, pandemiyle birlikte daha da kötüleşti. Kira, yemek, faturalar derken babamın yolladığı para yetmemeye başladı ben de kasapta işe başladım” diye ekledi. Mert dükkan sahibinin pandemiyi bahane ederek 500-550 TL arası para vermesinden yakınırken, emeğinin çalındığını söylüyor. Patronların işçilerin sırtından para kazandığını dile getiren Enes “Fabrikalarda çalışan işçilerin sırtından kazandıkları paralar milyonları buluyor ve işçiye asgari ücreti yeterli görüyorlar” diye ekledi.

“2021’DEN UMUUDM VAR AMA YÖNETİMDEN EMİN OLAMIYORUM”

Lise öğrencisi Deniz, 2021 yılının demokrasi ve reformlar yılı olmayacağını düşünüyor, nedenini sorduğumuzda ise “Erdoğan 15 yıldan fazladır iktidarda ve iktidara geldiği zamandan beri ülkenin durumunu iyi görmüyorum, iyi göreceğimi de düşünmüyorum” diye söyledi. 2021 yılında ekonomik gidişatın iyi olmayacağını söyleyen Deniz “2020 yılını ekonomik olarak sıkıntılı geçirdik, asgari ücrete zam yapılmadı, yeni yılda asgari ücretlilerin geçineceğini düşünmüyorum” diye ekledi. Pandemi sürecinde esnafın zarara uğradığını belirten Deniz, Bu durum karşısında esnafa yardım yapılmadığını dile getiriyor. Uzaktan eğitimin devam ettiğini belirtirken, çoğu öğrencinin online derslere katılmasında internet ve teknolojik cihaz eksikliğinin olduğunu söylüyor. Pandemi öncesinde belirli aktivite yaptığını söyleyen Deniz “Virüsten sonra eve tıkıldık, bu durum bizi bunaltıyor” diye ekliyor.

Bir diğer lise öğrencisi Emre ise 2020 yılında ekonomik sıkıntıları kendisinde ve çevresinde gördüğünü söylüyor. Pandemi nedeniyle oluşan sıkıntılardan dolayı 2020 yılını unutmayacağını söyleyen Emre “2021'den umudum var, ama yönetimden dolayı emin olamıyorum” dedi. Ekonominin yeni yılda değişikliğe uğramayacağını dile getiren Emre “Ekonomik kriz yaşanırken devlet insanlardan ceza kesmenin derdindeydi” diye ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Staj ücretini başvuru sırasında biz mi ödüyoruz?

SONRAKİ HABER

Okurunun gözünden Genç Hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa