Almanya'da 'SıfırKovid' talebi yükseliyor
Almanya’da hükümet 16 Aralık'ta ilan ettiği korana kısıtlamalarını sertleştirerek 14 Şubat'a kadar uzattı. Kısıtlamalara rağmen vaka ve ölü sayısında azalma yok.
Fotoğraf: Envato
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Koronavirüsün ortaya çıktığı ilk aylarda diğer Avrupa ülkelerinde göre daha başarılı bir mücadele performansı sergileyen Almanya'da yaz aylarından bu yana günlük vaka ve ölü sayısı yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. 19 Ocak itibariyle toplam vaksa sayısı 2 milyon 100 bine, ölü sayısı da 50 bine yaklaştı. Bu nedenle hükümetin ilan ettiği kısıtlamaların bir işe yaramadığı yönündeki eleştiriler artıyor.
Özellikle ölüm oranının artması üzerine federal ve eyalet hükümetleri 16 Aralık'ta yeni bir kısıtlama paketi ilan etmişti. “Sosyal mesafenin” azaltılması adına başlatılan bu süreçten ciddi bir sonuç alınmadığı için, salı günü alınan kısıtlama kararları sertleştirilerek 14 Şubat'a kadar bir kez daha uzatıldı. Daha önce alınan aile dışından olan sadece bir kişi ile görüşülebileceği, vaka sayısının yüksek olduğu yerleşim yerlerinden 15 km uzaklığa gidilemeyeceği gibi kurallara yenisi eklendi. Buna göre okulların 14 Şubat'a kadar kapalı kalması öngörülürken alış-veriş ve toplu taşıma araçlarında tıbbi maskelerin takılması zorunluluk haline getirildi. Böylece bütün vatandaşlar alış-veriş sırasında ya da toplu taşıma araçlarına ameliyatlar sırasında kullanılan maskeler ya da FFP2 ve KN95/N95 maskelerini takmak zorunda kalacaklar. Özellikle pahalı olan FFP2 maskelerinin yoksullar tarafından nasıl satın alınıp kullanılacağı belirsiz. Muhalefet partileri, Hartz 4 yardımı alan yoksullara maskelerin parasız dağıtılması çağrısında bulunuyorlar.
HÜKÜMET ÜRETİMİ DURDURMAYA YANAŞMIYOR
Koronavirüs ve yeni mutasyonlarının yayılmasını durdurmak adına alınan kararlar arasında zorunlu sektörlerin dışındaki işyerlerinin kapatılmasına ise hükümet yanaşmıyor. Geçen yılın başına kısa çalışma parasıyla milyonlarca işçinin evde kalmasını sağlayarak, virüsün yayılmasını engelleyen Almanya, bu sefer ekonomideki daralmayı engelleme adına buna yanaşmıyor. Salı günü Merkel'in eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantıda, özellikle evde çalışmanın (Home-Office) mümkün olduğu işletmelere çalışanların evde kalmasını sağlama çağrısı yapıldı. Yedi saatlik toplantının ardından yapılan açıklamada, Çalışma Bakanlığı konuyla ilgili 15 Mart tarihine kadar geçerli olmak üzere bir talimatname üzerinde çalışmalar sürdürüyor. Böylece üretimi durdurma yerine mümkün olduğu kadar az sayıda çalışanın işyerine gitmesinin sağlanması hedefleniyor. Ancak genel olarak başta zorunlu ihtiyaçların üretilmediği ağır sanayi olmak üzere, bir çok sektöre açıktan üretimi durdurma çağrısı yapılmıyor. Sadece bir ricada bulunuluyor. Bu nedenle 14 Şubat'a kadar uzatılan düzenlemelerin de ciddi bir sonuç vermesi beklenmiyor.
ZEROCOVID / SIFIRKOVİD ÇAĞRISI YAYGINLAŞIYOR
Hükümet genel olarak üretimin durdurulmasına yanaşmazken, aralarında çok sayıda aydın, sanatçı ve sendikacının olduğu bir inisiyatif zorunlu olmayan sektörlerde üretimin durdurulması için “ZeroCovid / SıfırKovid” başlığı altında ortak bir çağrı yayınladı. Çağrıda yapılacaklar beş madde haline sıralanıyor. İlk maddesinde işyerlerinde de mesafenin sıfırlandırılması için “dayanışıma içinde üretime bir süreliğine ara verilmesi”nin yer aldığı çağrının diğer maddelerinde ise, ekonomik olarak çalışanların desteklenmesi, sosyal bir sağlık sisteminin yaratılması, aşının küresel çapta adil şekilde dağıtılması ve zenginlerin Kovid-Dayanışma Gideri adı altında daha fazla vergi vermesi yer alıyor. Almanya'da 12 Ocak günü imzaya açılan metin düne kadar 70 bin kişi imzaladı.
Hükümet tarafından alınan kısıtlama kararlarının ciddi bir sonuç vermemesi nedeniyle dile getirilen taleplerin önümüzdeki haftalarda daha fazla karşılık bulması bekleniyor.