20 Ocak 2021 09:45

Popüler kültüre dönen Türkçe Rap

“Rap camiasının asıl olarak kızdığı şey, Türkçe rap’in, pop müzik kültürüne dönmesi.”

Paylaş

Kutluay ORDU

Mersin

 

Geçtiğimiz günlerde Acun Ilıcalı tarafından kurulan dijital içerik platformu Exxen, 1 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına girdi. 24 Eylül 2020 tarihinde Acun Ilıcalı Instagram hesabından, “yeni dijital platformumuz Exxen’de yakında beraberiz” diyerek yeni içerik platformunu kamuoyuna duyurdu.

Buraya kadar olanları zaten bir çoğumuz sosyal mecralardan biliyoruz. Benim asıl ilgimi çeken mesele, geçen günler de “O Ses Türkiye Rap yakında Exxen’de” kısmı oldu. Bunun duyurusunun yapılmasının ardından, Türkçe Rap’i orada temsil edecek olan, hatta gelen Rapçileri eleyecek ve eleştirecek olan jüri üyelerine sosyal medyada, özellikle Rap camiasında tepki çığ gibi yükseldi. Jüri üyeleri şu şekilde belirlendi; Hadise, Mero, Eypio, Murda. Benim de yakından izlediğim bu tartışmalardan ve fikrini aldığım birkaç Rapçi arkadaştan çıkardığım şeyleri size kısaca bahsetmek istiyorum.

RAP’İN İÇİ BOŞALTILDI

Özellikle Hip-Hop kültürü, Rap kültürü artık popüler kültürün bir sağa çekmesi, bir sola çekmesi sonucunda iyice içi boşaltılmış, ilk ortaya çıkış amacından, Protest Rap'ten kopmaya başlamıştır. En azından Türkiye için durum böyle.

Bugün O Ses Türkiye Rap gibi platformlarda, artık işin protest kısmını bir kenara koyup tamamen ticari amaçlar uğruna Rap'in kullanılması ve kendine ben Rapçiyim diyenlerin de bu ticari amaçlara ortak olması biz Rap sevenlerin, hatta hâlâ birkaç bin dinlenmede kalan bazı protest Rapçi arkadaşlarımızın da moralini bozmakta.

Tabii bu ticari yönü bir yana, tartışmalar da diğer dikkat çeken yönü jüri üyeleri. İlk baktığımızda gözümüze takılan ilk isim Hadise oluyor. Hadise bunca yıl Pop müzik içinde icraatlar yapmış ve şimdi ne oldu Rapçi seçme, Rapi eleştirme konumuna geldi? Tartışmalar da bu bir diğer konuyken benim asıl dikkatimi çeken mesele; Rap, bir sokak kültürü, ezilenin sesiyken nasıl oluyor bunca yıl Pop müzik yapan Hadise jüri üyesi seçiliyor?

Diğer jüri üyelerine olan tepkiler de mevcut. Rap’i Türkiye'ye özellikle 2000’li yıllarda tanıtan Ceza, Fuat Ergin, Sagopa Kajmer gibi vs. bu liste uzar gider. Bizim tabir ettiğimiz bu gibi üstatlar jüri üyesi olmazken henüz yeni yeni ismini duymaya başladığımız, çıraklık aşamasını bitireli fazla olmamış kişiler neden jüri üyesi oldu?

RAP, POP’A DÖNÜŞÜYOR

Bu tartışmalar da Rap camiasına hak vermemek elde değil. Onlar, sokaktan getirdikleri bu kültürü şimdi televizyonda temsil edecek kişilerin nasıl yapacaklarının kaygısını taşıyorlar. Bildikleri, Rap’i öğreten ve sevdiren kişilerin olmaması bir takım moral bozuklukları yapıyor.

Tabii burada esas mesele Hadise'nin veya diğer jüri üyelerinin jüri olmasından ziyade Türkçe Rap’in, Pop müzik kültürüne dönmesi. Rap camiasının asıl olarak kızdığı şey bu.  Camianın istediği ise; sokaktan getirdikleri kültüre sahip çıkmak, onu ticari amaçlar uğruna kullanan insanlara engel olmak. Eskiden ezilenin sesi olan Türkçe Rap’in bir sağa çekilmesine, bir sola çekilmesine engel olmak ve tekrar Rap’in gerçek konumuna dönmesini sağlamak.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de Kovid-19 aşısı yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti

SONRAKİ HABER

CHP'li Utku Çakırözer: AKP seçimi kaybedince hastane vaadi programa bile alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa