20 Ocak 2021 09:59
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ocak 2021 14:50

Sandras Dağı ÇED toplantısı halkın tepkisi üzerine ertelendi

Muğla'daki Sandras Dağı'ndaki maden işletmesinin işletme sahasını genişletmek için yapacağı ÇED toplantısı halkın tepkisi üzerine ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abidin ÇINAR
Muğla

Muğla’nın Köyceğiz, Dalaman, Ortaca-Dalyan ilçelerinin yaşam kaynağı olan Sandras diğer adıyla Çiçekbaba Dağı, 12 maden şirketinin  maden ruhsatlarıyla tehlike altında. Alfa-Olivin şirketinin maden işletme sahası genişletme projesi Eylül 2020’de “revize” edilmişti. Şirket yeni bir ÇED süreci için girişimde bulunmuş, Gökçeova Gölü kenarındaki ilave maden sahasından vazgeçmiş ve Ağla köyü yakınındaki ruhsat alanında işletme alanını değiştirmişti.

Maden şirketi Alfa-Olivin dün Sandras Dağı Ağla mevkiinde maden işletme sahası genişletme projesi kapsamında yeni ÇED süreci için dün halkın katılımı toplantısını yapmak istedi. Toplantıya şirket görevlileri ve bakanlık yetkilerinin yanı sıra Sandras Koruma Platformu, Emek Partisi Ortaca İlçe Örgütü ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay da katıldı. Toplantı yaşanan tartışmalar ve halkın ilgi göstermemesi sebebiyle tutulan tutanak sonucu ileriki bir tarihe ertelendi.

Sandras’ın 12 maden ruhsatı ile kuşatma altında olduğunu belirten Platform sözcüleri, toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığının güvenlik elemanları yerine özel bir şirketin güvenlik elemanlarının getirilmesinin “tarafsızlık ilkesine” aykırı olduğunu belirterek Bakanlık yetkililerinden güvenlik elemanlarının geri çekilmesini istedi.

“KISITLAMALAR SEBEBİYLE TOPLANTININ ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”

Sandras Koruma Platformu adına söz alan Murat Demirci, “Salgın koşullarında 19 Ocak tarihinde yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı yok hükmündedir. Hatay Valiliğin benzer bir olayda salgın nedeniyle ÇED toplantısını ertelemişken aynı koşulların olduğu bu toplantının ertelenmesini istiyoruz” dedi.

Belli yaş aralığının sokağa çıkma kısıtlamasının olduğunu hatırlatan platformdan Neşe Yüzak, “20 altı ve 60 yaş üstü vatandaşlar hayatı ve doğası arasında seçime zorlanıyor. Böylelikle ÇED yönetmeliğinde belirtilen halkın katılımı toplantısı amacının aksine halk yeterli şekilde bilgilendirilemeyecek, görüş ve önerileri alınamayacağı için biz halk olarak toplantının iptalini istiyoruz” diye konuştu. Yüzak, toplantının iptali için Köyceğiz Cumhuriyet Savcılığına dilekçeyle başvurularını yaptıklarını dile getirdi.

“SANDRAS’IN KORUNMASI GEREKİYOR”

Önceki dönem Platform sözcülerinden Güngör Erçil de “Bu güvenlik bakanlığın değil kamunun değil kimin güvenliği?​” diye sordu.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Sandras’ın bölgenin önemli su kaynakları arasında yer aldığını, turizm, barındırdığı karaçam orman ve ağaçları bakımından endemik bitki örtüsüne sahip doğa harikası bir yer olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

ŞİRKET  İSTİYOR BAKANLIK YAPIYOR

Şirketin başvurusunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına toplantıyı düzenlemek zorunda olduklarını beliren il temsilcisi Selda Gürbüz ise “Bakanlık istiyor” açıklamasın da bulundu. Toplantının yapılmaması başvurularına rağmen bakanlığın yapılması yönünde karar verdiğini belirten Gürbüz, itirazlar üzerine toplantının ertelendiğini söyledi.

“BİR KİŞİ ZENGİN OLACAK DİYE DOĞAMIZA ZARAR VERİYORLAR”

Toplanı sonrası Ağla’da oturan Durmuş Dalgıç ile görüştüğümüzde ise toplantıdan haberi olmadığını söyledi. Dalgıç, “Burada 12 maden şirketi olmaz, olmamalı. Yollarımız geniş değil, ağır kamyonların geçişiyle bozuluyor, ormana bile giremiyoruz. Gölün etrafında maden işi olmaz. Bir kişi zengin olacak diye ormanlarımıza, doğamıza, suyumuza zarar veriyorlar.  Doğamız bozuluyor. Bize bir faydası yok madenin. Maden sahasının genişletilmesini değil, kapatılmasını istiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Dr. Yılmaz Algül: Koronavirüs, Evrim Teorisi’ni canlı yayına bağladı

SONRAKİ HABER

Tüm Bel Sen mesai saatleri uygulamasındaki eşitsizliğe tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa