20 Ocak 2021 11:00

ODTÜ’de 15 yıllık bir evrim mirası: Aykut Kence Evrim Konferansı

“Ülkemizin kalkınması ve çağdaş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi için evrimsel biyolojiyi anlamak, anlatmak, öğretmek zorundayız.” -Prof. Dr. Aykut Kence

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orta Doğu Teknik Üniversite’sinde tam 15 yıldır bir konferans düzenleniyor: Aykut Kence Evrim Konferansı.

Aykut Kence Evrim Konferansı yıllar önce “Ulusal Evrim Konferansı” adıyla Aykut Kence’nin yol göstericiliği ve çabasıyla düzenlenmeye başlayan bir organizasyon. Aykut Kence, ülkemizin önemli evrimsel biyologlarından olan, başarılı ve bilinçli öğrenciler yetiştirmiş, yaşamı boyunca evrim karşıtlığıyla -aslında genel olarak bilimin manipüle edilmiş toplumdan aldığı negatif baskıyla- mücadele etmiş bir bilim insanı. Aynı zamanda farklı zaman dilimlerinde bölüm başkanlığını yaptığı ODTÜ Biyolojik Bilimler’de uzun yıllar boyu eğitim vermiş önemli bir isim. Kendisinin 2014 Şubat’ındaki vefatından sonra ise etkinlik “Aykut Kence Evrim Konferansı” adını alıyor.

AYKUT KENCE’NİN ÖĞRENCİLERİYLE SÜREN GELENEK

Biyoloji ve Genetik Topluluğu, BİYOGEN, ise kurulduğu yıldan beri yaptığı verimli etkinliklerin yanı sıra aile samimiyetini de sürekli üzerine ekleyerek çoğaltan bir bilim topluluğu. Topluluk, Aykut Kence Evrim Konferansı’nı yıllardır düzenleyen oldukça kalabalık bir ekibe sahip. Akademik ilişkiler, kayıt, kurumsal ilişkiler, tasarım, sosyal medya ve halkla ilişkiler gibi alt ekiplere ayrılarak çalışan bu gönüllü ve cesaretli öğrenci topluluğu; tam 15 yıldır konferansı her türlü zorluğa rağmen başarıyla organize ediyor. Bu başarının arkasında ise topluluğun en önemli amaçlarından biri diyebileceğimiz bilimi halka ulaştırmak varken, hocaları Aykut Kence’nin mirasını gururla gelecek nesillere aktarma arzusu da bu gayelerini yılmadan sürdürmelerini sağlıyor.

ODTÜ’nün direnmeyi, azmetmeyi ve çalışkanlığı benimseten ruhuyla AKEK ekibi; iki sene önce konferansın önündeki görünen ve görünmeyen tüm engellerle mücadele ederek konferansı okul dışına taşımak mecburiyetiyle de olsa gerçekleştirmeyi başardılar. Atanmış rektör Verşan Kök, okul içerisinde konferansın yapılmasını çeşitli bahaneler göstererek iptal etti. Sonraki süreçte ise esas sebebin Cumhurbaşkanının okula gelmesi olduğu anlaşıldı. Bu olay, iktidarın eliyle atanan rektörlerin, üniversitenin bilimselliğine nasıl zarar verdiğinin en net göstergelerinden biri oldu. Yaşanan zorlukları kamuoyunu olumsuz etkileyen bilim karşıtı eylemlerin bir örneği olarak değerlendirebiliriz ki toplumun bir kısmına hitap eden basılı ve/veya dijital yayın organlarında konferans ekibi “Maymuncu ODTÜ, Maymunlar Medyası” olarak anılıyor, yapılan bu değerli organizasyon da çeşitli söylemlerle bilimsel ve toplumsal niteliği önemsenmeksizin karalanıyor. Evrim ise yalnızca ilgili alanda çalışacak öğrencilerin lisans eğitimlerinde karşılaştığı, daha alt eğitim seviyelerinde bahsedilmeyen ve yerini bilim gerçeğinden uzak alternatiflerin aldığı bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

PANDEMİ KONFERANSA ENGEL DEĞİL

On beş yıldır kararlılıkla, inatla ve başarıyla düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı; bilimdeki sansürlere karşı duruşuyla, kâr amacı gütmeyişiyle bilimi halka ulaştırmaya devam ediyor.

15. Aykut Kence Evrim Konferansı 6 Şubat 2021 tarihinde Aykut Kence Evrim Konferansı YouTube kanalından genel ve akademik olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleşecek. Genel oturumda sunumlar genel dinleyici kitlesine hitap ederken yabancı sunumlar çeviri seçeneği ile desteklenecek. Akademik oturumda ise tamamen İngilizce olacak sunumlarda konuşmacılarımız son dönemde çalıştıkları konular ve projeler üstünde duracaklar.

Evrimsel biyolojiye ilgi duyan herkesi 15. Aykut Kence Evrim Konferansı’na bekliyoruz!

ÖNCEKİ HABER

Ankara-Niğde Otoyolu meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

HDP’li Ersoy: 6 milyon kişinin genel sağlık sigortasına olan prim borçları silinsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa