Sedat Yeşilköy ailesinin avukatları düşük cezalara itiraz edecek
Sedat Yeşilköy'ün hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında tanıklar dinlenmeden, keşif yapılmadan karar çıktı. Avukatlar düşük cezalara itiraz edeceklerini söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Meltem AKYOL
İstanbul
Serman Elektrik İşçisi Sedat Yeşilköy’ün ölümüne neden olan iş cinayetiyle ilgili davada karar çıktı. Sanıklardan Hüseyin Tilki beraat etti, Oğuz Yıldırmaz’ın ise alt sınırdan aldığı 2 yıl hapis cezası 1 yıl 8 aya düşürüldü.
‘Taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla yargılanan sanık Mehmet Yılmazer’in 2 yıl 3 hapis cezası da indirimle 1 yıl 10 ay 15 güne düştü.
Yıldırmaz ve Yılmaz açısından hükmün açıklanması geriye bırakıldı. ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargılanan Şeref Serman ise 2 yıl 1 ay ceza aldı. Bu karar kesinleşirse yalnızca Şeref Sarman birkaç gün hapis yatacak. Karara itiraz edeceklerini belirten Avukat Ahmet Ergin bilirkişi raporlarının patronu ağır kusurlu gösterdiğini belirterek dosyada eksik inceleme yapıldığına dikkat çekti.
İŞ CİNAYETİ DAVASINDA KARAR
İstanbul’da bakımını yaptığı trafonun patlaması sonucu yaşamını yitiren Serman Elektrik AŞ İşçisi Sedat Yeşilköy’ün ölümüne ilişkin açılan davanın 5. duruşmasında karar çıktı. Bakırköy 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya ‘taksirle öldürme’ suçlamasıyla asli sorumlu olarak yargılanan Serman Elektrik AŞ Patronu Şeref Serman ile aynı suçlama ile tali kusurlu olarak yargılanan Elektrik Teknisyeni Hüseyin Tilki ve Özpınar Plastik Fabrikası Patronu Mehmet Yılmazer katılmadı.
Yine aynı suçlama ile tali kusurlu olarak yargılanan Mühendis Oğuz Yıldırmaz ve avukatının hazır bulunduğu duruşmaya Sedat Yeşilköy’ün eşi Aynur Yeşilköy ile kardeşi Serkan Yeşilköy ve avukatları katıldı.
"OLASI KASTTAN CEZALANDIRILMALILAR"
Tüm sanıkların beraatlerini talep ettiği duruşmada söz alan Yeşilköy ailesinin avukatları iş cinayetinin yaşandığı somut olaydaki faaliyet alanının çok yüksek tehlikeli risk barındıran bir alan olduğunun altını çizdi.
Bu nedenle kanunda da daha fazla tedbirin alınması için daha fazla dikkat, özen ve yükümlülüğün getirildiğini hatırlatan avukatlar, “Önlemler alınmadığında hayati tehlikenin yaşanacağı çok büyük olasılıktır. Yaşanan kazada ihmal boyutunu aşmış, olası kast olduğu bellidir. Bu nedenle sanıklar olası kastla insan öldürmek suçundan cezalandırılmalı” dedi.
Avukatlar, bu nedenle de görevsizlik kararı verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini, bunun yapılmadığı takdirde sanıkların üst sınırdan cezalandırılmalarını talep etti.
KARAR KESİNLEŞİRSE SADECE BİRİ HAPİS YATACAK
Avukat beyanlarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Açıklanan karara göre ‘Taksirle öldürmeye sebebiyet verme’ suçundan yargılanan Sanık Hüseyin Tilki beraat etti.
Aynı suçlamayla yargılanan sanık Oğuz Yıldırmaz alt sınırdan 2 yıl hapis cezası aldı, sosyal ilişkileri, pişmanlığı gibi gerekçelerle ceza 1 yıl 8 aya düşürüldü. Hükmün açıklanması da geriye bırakıldı.
‘Taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla yargılanan sanık Mehmet Yılmazer, 2 yıl 3 hapis cezası aldı. Daha sonra indirim yapılan Yılmazer, 1 yıl 10 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı. Hükmün açıklanması onda da geriye bırakıldı.
‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargılanan Şeref Sarman, 2 yıl 6 ay ceza aldı, indirimle bu ceza 2 yıl 1 aya düşürüldü. Bu karar kesinleşirse sanıklardan yalnızca Şeref Sarman birkaç gün hapis yatacak.
ERGİN: BİLİRKİŞİ RAPORU AĞIR KUSURU GÖSTERİYOR
Kararı gazetemize değerlendiren Yeşilköy ailesinin avukatlarından Ahmet Ergin, Türkiye’de yılda ortalama 2 bine yakın insanın iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ergin, madenler, inşaat ve enerji gibi riskli iş kollarında ölümlü iş kazalarının yoğunlaştığını söyledi. İş cinayetlerinin ‘taksirle öldürme’ diye tabir edildiğini belirten Ergin, “Yani ‘kusurla öldürme’, cezası da 2 ile 8 yıl arasında değişiyor. Burada yüksek gerilim bulunan trafoda çalışırken hayatını kaybetmiş bir işçi var ve bu işleri yapan işçiler bakımından küçük ihmallerin aynı zamanda ölüme de sebebiyet verebileceklerini göze alınması gerekiyor. Çünkü en küçük bir kusur bile bir ölüme sebep olabiliyor. Bu nedenle öncelikle bu dosyanın ağır cezada görülmesini talep ettik. Diyelim ki buralarda yaşanan kazalar kusur olarak değerlendirildi, o zaman da ağır bir hata olarak görülmeli ve cezalandırma üst sınırdan yapılmalı” dedi.
Sanıklardan ikisinin alt sınırın üzerinde ceza aldığını, birinin hüküm verilmesi durumunda hapis yatacağını hatırlatan Ergin, “Bu bizim için küçük de olsa bir tesellidir. Ama bu yine de doğru ve yeterli bir sonuç değildir. Dosyadaki bütün raporlar göstermiştir ki işveren ağır kusurludur. Üstelik dosyada eksik inceleme ile karar verilmiştir. Keşif talebimiz yerine getirilmemiştir. Dosyada bilgisine başvurulan olarak ifadesi alınan olayı gören, ilk müdahaleyi yapan çalışanların ifadesine başvurulmamıştır. Biz karara itiraz edeceğiz ve saydığım tüm bu nedenlerle de bu karar bozulmalıdır” diye konuştu.
SEDAT YEŞİLKÖY KİMDİR?
Emek Partisi (EMEP) Üyesi olan Sedat Yeşilköy’ün bütün hayatına yayılan işçilik yaşamı, daha çocuk yaşlarında girdiği Bayrampaşa İnönü Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünü kazanması ile başladı. Emek Partisi ile de yaz tatillerinde yaptığı çıraklık sırasında tanıştı.
Bütün hayatını örgütlü bir işçi olarak sürdüren Yeşilköy, üniversiteyi okuduğu Ordu’da gençlik mücadelesinin yanında fındık tarlalarında da çalışma yürüttü.
İşçilik yaşamının 17 yılını BEDAŞ işçisi olarak geçiren Yeşilköy, BEDAŞ’ta TES-İŞ işyeri baştemsilciliği de olmak üzere işçi sendikalarında aktif görev aldı.
Emek Partisinde bir dönem ilçe başkanlığı, 2 dönem ilçe yöneticiliği yapan Sedat Yeşilköy, evli ve 2 çocuk babasıydı.