Diyarbakırlı yurttaşlar: Yardım değil düzenli bir iş istiyoruz
Diyarbakır’da kayyum ihtiyaç sahiplerine 5 taksitle yılda 1000 TL destek uygulamasına başladı. Görüştüğümüz yurttaşlar 200 liranın neye yeteceğini sorguluyor.
Fotoğraf: Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Diyarbakır’da kayyumla yönetilen belediye ihtiyaç sahiplerine yılda 1000 TL’yi 5 taksit halinde yükleyeceği sosyal kart uygulamasına geçti. Evrensel’e konuşan yurttaşlar, 200 TL’nin neye yeteceğini sorarak, “Yardım değil düzenli bir iş istiyoruz” dedi.
Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 10 bin kişiye sosyal kart dağıtmaya başladı. Daha önce gıda kolisi olarak yapılan yardım her seferinde 200 TL olacak şekilde yılda 5 defa sosyal karta yüklenecek. Bunun haricinde özel günlerde ve haftalarda da karta para yüklemesinin yapılması bekleniliyor. Bu kapsamda Vakıfbank Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine kart verilecek. İhtiyaç sahipleri ise istedikleri yerden alışveriş yapabilecek. Dağıtım için hazırlanan ilk kartlar belediyeye kayyum atanan Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu tarafından ihtiyaç sahipleri ziyaret edilerek verildi. Diğer yandan ihtiyaç sahiplerine sosyal kart dağıtan Karaloğlu geçtiğimiz aylarda ise kendisinden iş isteyenlere “Mesele işsizlik değil iş beğenmezliktir” demişti.
Sosyal kart uygulamasını Diyarbakır’da yurttaşlara sorduk.
"200 TL YARDIM DEĞİL GÖZ BOYAMA"
Ayakkabı boyacısı olan Ferhat Boztaş (30) 200 TL’nin yardım değil aslında göz boyama olduğunu ifade ederek, sosyal devlet anlayışının bu olmadığını söylüyor. Boztaş, “Ayakkabı boyacılığı yapıp hayatımı kazanıp eve ekmek götürmeye çalışıyorum. Daha bir gün bile herhangi bir belediyenin gelip benim kapımı çalıp ‘Bir ihtiyacın var mı’ diye sorduğunu görmedim. Kime yapıyorlar bu yardımı bilmiyorum ama halka yapmadıkları kesin. Eğer belediye yardım yapacaksa önce gasbettikleri kadar koltuğu gerçek sahiplerine versinler” dedi. “200 liralık yardım benim neyime yetecek” diyen Boztaş, “Kayyum resmen aklımızla dalga geçiyor gibi. Yardım yapacaksa çıksın dışarı esnafın vatandaşın derdini dinlesin, bizim dertlerimiz 200 TL ile bitecek dertler değil. Sosyal devlet anlayışı bu değil. Açlıktan ölmemek için gece gündüz çalışıyoruz bu zor şartlarda. Belediye gerçekten yardım yapacaksa bizim gibi insanlara iş olanağı sağlasın” dedi.
PAZAR ALIŞVERİŞİNİ KARŞILAMAZ
İnşaat işçisi olan Mehmet Halit Aslan (42), verilen 200 TL’lik yardım kartlarının vatandaşın hiçbir masrafını karşılayacak bir meblağ olmadığını belirterek, işsizlik sorununa çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Aslan, “İnşaatta duvar ustasıyım, havalar soğuk olduğu için şu an çalışmıyorum. Bizim ne bir sigortamız ne de ek bir gelirimiz var. İnşaat varsa çalışıyoruz yoksa evimizde oturmaktan başka bir çaremiz yok. Belediyenin yaptığı 200 TL yardım kime yetecek. Bu günkü şartlarda nerden bakarsan bak 4 kişilik bir ailenin geçimi asgari ücretin üstünde. Belediye yardım yapacaksa bunları düşünüp yardım yapsın, kimse bu yardım kartlarıyla geçinemez. Günlük pazar alışverişin zaten 200 TL’yi geçiyor. Çalışmayan hiç kimsenin durumu iyi değil” dedi.
İŞ OLANAĞI SAĞLASINLAR
Mahmut Hamsan (28), 3 yıldır üniversiteden mezun olduğunu fakat henüz bir iş bulamadığını söyleyerek, kayyumun yardımına değil işe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hamsan, “Makine mühendisliği bölümünü bitirdim, bizim bölümün alımı çok az olduğu için özel sektörde iş başvuruları yaptım ama hiçbirinden olumlu dönüş alamadım. Geçen günlerde İŞKUR’a başvuru yaptım hâlâ cevap bekliyorum. Maddi durumumuz ortada. Belediyenin 200 TL yardımına ihtiyacım yok benim, iş bulmaya ihtiyacım var. Ben bugün o yardımı aldım yarın ne yapacağım? Neyime yetecek o yardım? Belediye bana para vereceğine bana iş olanağı yaratsın. Geçen aylarda Diyarbakır Valisi çıkıp burada ‘Mesele işsizlik değil iş beğenmeyen var’ demişti. Bu şehirde işsiz onlarca üniversite mezunu var. Vali bey bize iş olanağı sağlasın her yerde çalışırız” dedi.
BUGÜN BİTMEDEN YARINI DÜŞÜNÜYORUM
Selim Aşan (45) çekçek arabasıyla geçimini sağladığını belirterek, 200 TL’nin kimsenin ihtiyacını karşılamadığını ve bu durumun bir öneminin olmadığını ifade etti. Aşan, “20 yıl önce geçirdiğim bir kazadan sonra bir ayağımı kullanmakta zorluk çekiyorum. Sakat olduğum için hiçbir yerde çalışamıyorum. Bende çocuklarıma bakmam ve evi geçindirmek için çekçek arabasıyla yük taşıyıp hayatımı kazanmaya çalışıyorum. Havalar çok soğuk her gün iş yok. Bugün bitmeden yarını düşünüyorum. Sağ olsun buradaki esnaflar bana yardımcı oluyorlar, onların yükünü ben taşıyorum. Bugün belediye bana 200 TL yardım verse ne vermese neyime yetecek. Bugün bizim derdimiz yardım değil bizim derdimiz düzenli bir iş. İş veremiyorlarsa bile her ay maddi durumu olmayanlara 200 TL’den fazla yardım yapmaları lazım” dedi.