Tunus'ta devrimin 10. yıl dönümünde sokağa çıkmak yasaklanınca…
"Bugün tutuklamalar 600’ü aştı ve gençler ve hatta çocuklar aceleyle yargılanıyor. Tutuklananların çoğu çocuk yaşta."
Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA
Mortadha LABİDİ
Tunus Emekçileri Partisi
Başkent Tunus da dahil olmak üzere 14 Ocak’tan bu yana birçok Tunus kentinde giderek daha şiddetlenen protesto hareketleri yaşanıyor. Bu tahmin edilebilirdi. Nitekim son birkaç aydır sosyal protestolar durmadan devam ediyordu. İki aydan uzun süredir grevde olan yargıçlarda olduğu gibi, bu durum, tüm alanları etkiledi. Sosyal ağlar bu yaygın rahatsızlığı ifade etmeye devam etti. Ülke çöküşün eşiğinde. Kriz genel ve derin. Tüm alanlara dokunuyor. Tüm işaretler kırmızı renkte: İşsizlik oranı, yoksulluk, aşırı yoksulluk, sosyal ve bölgesel eşitsizlikler, okul terkleri, borç vb. Buna ek olarak, zaten kırılgan bir durumu karmaşıklaştıran koronavirüs pandemisinin zararlı etkileri de var.
SİSTEMLE KOPUŞ ÇAĞRILARI ARTIYOR
Bu süre içinde hayatta kalma mücadelesi veren vatandaşların gözünde yetkililer (cumhurbaşkanlığı, hükümet, parlamento) arasındaki ilişkiler gün geçtikçe çürüyor. Hayal kırıklığı çok büyük ve var olan sistemle kopuş çağrıları artıyor.
Halk tabakaları, tüm talihsizlikler ve bu on yılın bedelinden dolayı hayal kırıklıklarını ifade etmek için devrimin yıl dönümünü beklerken, durumun ciddiyetinin farkında olan siyasi partiler, sendikal ve sosyal örgütler, halk içerisinde öne çıkan kişiler, girişimlerini ve diyalog çağrılarını çoğalttı.
DEVRİMİN YIL DÖNÜMÜNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Her geçen gün kötüleşen sağlık durumundan (son 4 ayda günde ortalama 50 ölüm) faydalanan hükümet, yıllardır uygulanan sokağa çıkma yasağına ek olarak, devrimin yıl dönümü olan 14 Ocak’tan itibaren hatalı bir şekilde 4 gün süreyle genel karantina ilan etti. Bu önlem, diktatörün (bin Ali) kaçışının yıl dönümünü kutlamaktan alıkonulan gençler tarafından provokasyon olarak görüldü. Tepkileri hemen geldi: Aynı akşam birkaç şehirde aynı anda öfkelerini ifade etmek için sokaklara çıktılar. Güvenlik güçlerinin şiddetli tepkisi durumu daha da kötüleştirdi. Göstericilerin attığı sloganlar, iktidarı reddettiklerini ve on yıldır ihanete uğradıklarını ifade ediyor.
GERİCİ MEDYA HAREKETE GEÇTİ
Ne örgütlü ne de kontrollü olan gösteriler, bu tür durumlarda beklenen tepkilere yol açtı: dükkanlara, polis karakollarına saldırılar oldu... Bunlar, protesto hareketini karalamak, göstericilerin şiddetini kınamak ve bu hareketlere desteklerini ifade eden devrimci ve ilerici güçleri yaralamak için gerici medyalara mazeret oldular. 18 Ocak’ta genel karantinanın sona ermesiyle, gün boyunca ülkenin çeşitli bölgelerinde açık sloganlar ve iyi formüle edilmiş taleplerle protestolar düzenlendi: Çürümüş parayla finanse edilen hileli seçimlerden gelen bu çürümüş sistemin tamamen gitmesi.
Polisin tepkisi aynıydı: Göstericilere coplarla ve göz yaşartıcı gazla saldırarak onları dağıtmak ve birkaçını tutuklamak. Bugün tutuklamalar 600’ü aştı ve gençler ve hatta çocuklar aceleyle yargılanıyor. Tutuklananların çoğu çocuk yaşta.
İktidar tarafından resmi bir tepki yok: Ne Cumhurbaşkanı ne de hükümet lideri vatandaşlara seslenmek ya da taleplerine cevap vermek için konuşmaya cesaret edemedi. İktidar bir çıkmazın içinde…