20 Ocak 2021 16:43

Dünyadan ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'a tebrik mesajları

46'ncı ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden'a Avrupa Birliği, NATO, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere ve İsrail başta olmak üzere dünyadan pek çok tebrik mesajı geldi.

Fotoğraf: Patrick Semansky/EPA/AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, İsrail başta olmak üzere pek çok ülke ve ittifak, 46'ncı ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden'a kutlama mesajları gönderdi.

AB: AVRUPA TAZE BİR BAŞLANGICA HAZIR

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, mesajında, "Her ülkede olduğu gibi ABD halkı da umutlarını ve endişelerini ciddiye alan liderler hak ediyor. Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tam da bunu yapacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

"Daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü bir ABD ve daha iyi bir dünya" kurma önerisinde bulunan Michel, AB'nin yeni dönemde ABD ile ilişkilerinde önceliklerini, "çok taraflı iş birliğini genişletme, Kovid-19 salgınıyla mücadele, iklim değişikliği, adil ticaretle ekonomileri yeniden inşa etme ve güvenlik ve barış için güçleri birleştirme" olarak sıraladı.

Michel, farklılıkların sağduyuyla çözülebileceğini, ABD ve AB'nin ortak değerleri sınandığı için artık iş birliğinin daha da hayati olduğunu vurgulayarak, "Biz kendi adımıza hazırız" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medyada Biden ve Harris'e tebriklerini ilettikten sonra, "Avrupa taze bir başlangıca hazır" mesajını paylaştı.

NATO: TRANSATLANTİK İTTİFAKI İÇİN YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, ittifak adına Biden ve yardımcısı Harris'i tebrik ederek, "Bugün transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı" ifadesine yer verdi.

Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki bağın, güvenliğin temeli olduğunu belirten Stoltenberg, "Demokrasilerimizi, değerlerimizi ve kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak için birlikte çalışırken ABD'nin liderliği esas teşkil etmektedir" dedi.

Stoltenberg, "Çin'in yükselişinin getirdiği güvenlik meseleleri, Afganistan ve Irak'takiler dahil olmak üzere terör tehdidi, daha iddialı bir Rusya" gibi konuları ele almada NATO müttefiklerinin birlikte durması gerektiğini savundu.

Stoltenberg, "Başkan Biden ile birlikte çalışmak ve kendisini bu yıl Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde ağırlamak için sabırsızlanıyorum" ifadesini kullandı.

ALMANYA: DEMOKRASİ İÇİN İYİ BİR GÜN

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bir video mesaj yayımladı.

"Bugün demokrasi için iyi bir gün. Demokrasinin çok büyük meydan okumalarla karşılaştığı ve bunların üstesinden geldiği ABD'de..." diyen Steinmeier, şöyle devam etti:

"Amerika'nın kurumsal dokusunu bozma yönündeki girişimlere rağmen, seçim görevlileri, valiler, yargı ve Kongre güçlü olduklarını kanıtladı. Bugün, Joe Biden'ın başkan olarak yemin etmesi ve Beyaz Saray'a gidecek olmasıyla büyük bir rahatlama hissediyorum. Almanya'da bu hisleri çok fazla insanın paylaştığını biliyorum."

İSPANYA: DEMOKRASİNİN SUİSTİMAL EDİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Biden'ın seçim zaferi, aşırı sağ ve kullandığı üç yönteme -kitlesel kandırma, ulusal bölünme ve demokratik kurumların bazen şiddet de içerek şekilde suistimal edilmesine- karşı demokrasinin zaferini temsil ediyor" dedi.

Sanchez, "Beş yıl önce Trump'ın kötü bir şaka olduğunu düşünmüştük ama beş yıl sonra şunu fark ettik ki, dünyanın en güçlü demokrasisini riske atmış" ifadelerini kullandı.

İTALYA: ORTAK VE GÜÇLÜ BİR GÜNDEMİMİZ VAR

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, Biden'la birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini söyleyerek, "Etkili bir çok taraflılıktan iklim değişikliğine, yeşil ve dijital geçişe ve toplumsal katılıma dair ortak ve güçlü bir gündemimiz var" dedi.

İNGİLTERE: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada "Biden ve yeni yönetimiyle birlikte çalışmayı, ülkelerimiz arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi, iklim değişikliğini ele almaktan, pandemiden çıkışa ve transatlantik güvenliği güçlendirmeye uzanan ortak önceliklerimiz üzerine çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

NETANYAHU: SICAK BİR ŞAHSİ DOSTLUĞUMUZ VAR

Trump'la en iyi geçinen nadir liderlerden biri olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeminlerini 'tarihi' diye niteleyip, mesajında şahsi ilişkilerini vurguladı.

"Başkan Biden, sizin ve benim, on yıllarca geriye giden sıcak bir şahsi dostluğumuz var" diyen Netanyahu, Biden'la birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini belirtti. Netanyahu, 'başta İran'ın yönelttiği tehdit olmak üzere' ortak sorunlara birlikte karşı koyma çağrısı yaptı.

İRAN: ABD'Yİ SADECE KENDİSİ İYİLEŞTİREBİLİR

Öte yandan Tahran, Biden'ı Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmeye çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı ise Biden'ın 'ülkeyi onarma ve iyileştirme' sözü verdiği yemin töreni konuşmasından sonra bir tweet paylaşarak, "Dünya şunu biliyor ki, ABD'yi sadece kendisi onarabilir- sadece sözlerle değil, eylemlerle" ifadelerini kullandı.

KREMLİN'DEN SİLAH KONTROLÜ ANLAŞMASINI KORUMA ÇAĞRISI

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'yle silah kontrolü anlaşmasını korumayı istediklerini söyledi.

MACRON'DAN BİDEN'A "BERABERİZ" MESAJI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, "Joe Biden ve (ABD Başkan Yardımcısı) Kamala Harris'e, Amerikan halkı için bu en önemli günde en iyi dileklerimi iletiyorum. Beraberiz." ifadesini kullandı. Zamanın zorluklarıyla yüzleşmek için daha güçlü olacaklarını ifade eden Macron, paylaşımında "Geleceğimizi inşa etmek ve gezegenimizi korumak için daha güçlü olacağız. Paris Anlaşması'na tekrar hoş geldiniz." ifadesine yer verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ç.Y. cinsel saldırıya uğradı, intihara teşebbüs edip engelli kaldı, sanıklar serbest

SONRAKİ HABER

Fransa'da üniversite öğrencileri hükümeti protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa