21 Ocak 2021 14:04

CHP Jeotermal Araştırma Komisyonu Denizli toplantısında Avdan mücadelesi öne çıktı

CHP Jeotermal Araştırma Komisyonu Denizli toplantısında, Tavas'a kurulmak istenen ve tepkiler üzerine geri çekilen Avdan Termik Santral Projesi en çok tartışılan konular arasında yer aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Jeotermal Araştırma Komisyonu Aydın ve Manisa’nın ardından Denizli’de toplantısını gerçekleştirdi. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile beraberindeki heyet Denizli’deki toplantısını TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konferans salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya Denizli Barosu, CHP Aydın, Denizli, Manisa ve Muğla milletvekilleri, Merkezefendi, Bozkurt ve Babadağ Belediye Başkanları, Denizli Tabip Odası, TMMOB’a bağlı odalar, Türkiye Ormancılar Derneği, Büyük Menderes İnisiyatifi ve CHP yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışını CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca yaptı. Komisyonun Ege Bölgesi’ndeki sorunları dile getirmek ve araştırmada bulunmak gibi kıymetli bir mücadele verdiğini dile getiren Karaca’nın ardından söz alan Ali Öztunç, komisyonun saha incelemeleri yaptığını belirtti.

Sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldıklarını söyleyen Öztunç asıl mağduriyeti Aydın’ın yaşadığını dile getirdi. Öztunç, komisyonun çalışmalarını rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaşacağını ve TBMM’de de gerekli çalışmayı yürüteceklerini ifade etti.

Toplantıda Denizli’nin Tavas ilçesinde kurulmak istenen ve tepkiler üzerine geri çekilen Avdan Termik Santral Projesi en çok tartışılan konular arasında yer aldı.

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan da kurumsal ve bireysel olarak çevre mücadelesinin içinde yer aldıklarını ifade ederek, davalarda gönüllü olarak hukuki destek sağladıklarını belirtti. İlhan, harç ve bilirkişi incelemelerinde gereken ücretlere değinerek hukuki mücadelenin yürütülmesinde yaşanan ekonomik güçlüklere dikkat çekti.

“BİRKAÇ KİŞİNİN GELECEĞİ VE GELİRİ İÇİN DOĞAMIZ TALAN EDİLİYOR”

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, dünya genelinde yaşanan iklim krizlerini hatırlatarak Türkiye’nin pandemi döneminde dahi doğa katliamları ile yüzleşiyor olmasını eleştirdi. Enerji açığı, beka, refah söylemleri ile rantın ve talanın önünün açılmaya çalışıldığını dile getiren Çallıca, Türkiye’nin enerji açığı olmadığını kurulu gücün yaklaşık yüzde 48’inin kullandığını ifade etti. Çallıca, “Bu toprakların geleceği, bu topraklarda yaşayan 3 milyona yakın insanın geleceği yerine birkaç kişinin geleceği, geliri için doğamız talan ediliyor. Bu nedenle yerel yöneticilerin de büyük görev üstlenmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gereğini yapmayabilir ama biz gereğini yapmak zorundayız. Sarayköy’de JES çalışması yapan bir kuruluşun çevreye verdiği zarardan dolayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne acil dilekçe verdik bize 3 ay sonra cevap geldi. Devlet işine gelirse 3 ay sonra gidiyor işine gelmezse hiç gitmiyor” dedi. Mecliste verilen mücadelenin de yeterli olmayacağını, toplumun örgütlenmesini gerektiğini söyleyen Çallıca, Tavas Avdan’da yürütülen mücadeleyi örnek gösterdi.

“TÜRKİYE’DE DENETİM MEKANİZMASI GELİŞMİŞ DEĞİL”

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı M. Serdar Alayont ise sıkı denetimler yapılması gerektiğinin altını çizdi. İşletmelerin yanlış yönetilmesine vurgu yapan Alayont, “ÇED raporlarına baktığımızda çok güzel yazılan raporlar. Salınım değeri şu kadar vs. Havayı kirletmeyecek şekilde lanse etseler bile yanlış işletme ve yanlış yönetmede ortaya çıkan sonuçlar doğaya ciddi zararlar verebiliyor. Bu noktada Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüklerinin sıkı denetim yapması gerekiyor. Türkiye’de denetim mekanizması çok gelişmiş değil. İlk işletme ruhsatını aldıktan sonra firmalar çok rahat hareket edebiliyorlar” sözleriyle denetime dikkat çekti. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TRT'nin dış yapımlara ne kadar ödendiği açıklanmadı

SONRAKİ HABER

Hindistan'da aşı üretim merkezinde yangın çıktı: 5 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa