Diyarbakır’da yatırım rekoru açıklamasına esnaftan cevap: Artmış da ne olmuş!
Diyarbakır’da pandemide işletme sayısının arttığı bunun rekor olduğu açıklandı. “Artmış da ne olmuş?” diye soran esnaf ise “İnsanlar korkmasa sokağa binlerce yazar kasa fırlatılmıştı” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu ve valisi Münir Karaloğlu, kentte Esnaf ve Sanatkarlar Odası verilerine göre geçen yıl 1028 işyerinin kapandığını, 4 bin 556 iş yerinin açıldığını, Ticaret Odası verilerine göre ise 229 işletmenin kapandığını, 1994 yeni işletmenin hizmete başladığını söyledi. Karaloğlu, ayrıca 2 bin 761 işletmeye 1500’er lira ek nakdi destek verileceğini, bu işletmelerde çalışan 7 bin 503 kişiye de gıda paketi dağıtılacağını açıkladı. Karaloğlu, “Zorlu salgın sürecine rağmen Diyarbakır’da 2020 Ocak-Kasım döneminde 241 yatırım teşvik belgesi ile tüm zamanların rekoru kırıldı” dedi. Diyarbakır’daki esnafa "yatırım rekorunu" sorduk.
"BU SENE BATTIK"
7 yıldır gıda toptancılığı yapan Ali Tokaç (32) pandemide esnafın kötü günler geçirdiğini belirterek, borç batağında olduğunu söyledi. 1500 TL’lik yardımın da ev masraflarını dahi karşılamadığını ifade ederen Tokaç, “Bu sene battık desek yeridir. Pandemi sürecinde kimseye yardım edilmedi. Şu an ödemelerimi yapamıyorum. Dünya kadar borcum var. Bana verecekleri 1500 TL ne işimi görecek?” diye sordu. Bir sürü esnafın kapatmanın eşiğine geldiğini söyleyen Tokaç, “İstedikleri kadar desinler esnaf sayısı artmış. 10 esnafı toplasan bir aileyi doyuramaz, artmış da ne olmuş!” dedi.
"ZARARIMIZI 1500 TL İLE Mİ KAPATACAKLAR?
Kıraathanesini bu süreçte kirasını ödeyemediği için tamamen kapatmak zorunda kalan Kıraathane işletmecisi olan Barış Cuma (28), yaşanan krizin üstünün örtülmeye çalışıldığını belirtti. Cuma, “Ne yani şimdi bizim durumumuz, bu ekonomik kriz hepsi yalan mı? Biz mi kendimizi batırdık? Kapattık dükkanı, kim ne yiyor, ne içiyor haberi var mı? İnsanlar korkmasa sokağa binlerce yazar kasa fırlatılmıştı. Aç olduğunu söyleyemiyor insanlar. Onlar da öyle haybeden konuşuyor. Çünkü insanlar bu kadar işsizliğin içinde bir de cezaevine girmek istemiyor. Bırak dükkanı, evimin kirasını ödeyemeyecek duruma geldim. Binlerce TL’lik zararımızı 1500 TL ile kapatacaklarını mı sanıyorlar?” diye tepki gösterdi.
"BİR PAKET MAKARNAYI BORÇLA ALIYOR İNSANLAR"
Market işleten Cahit Gündüz (47), esnaf sayısındaki artışın insanların işsizlik karşısında bir çözüm yolu aramasından kaynaklı olduğunu belirterek, esnafa verilecek olan 1500 TL’lik yardımın da samimi ve yaşanan mağduriyeti çözme amaçlı olmadığını ifade etti. Gündüz, “Kim ne diyorsa yalan söylüyor. Esnaf bitmiş, ne milletin parası var ne iş yapabiliyor. 1500 TL yardım edecekler 1 ay sonra yasağı kaldıracaklar. Bugüne kadar neredeydiler? Vermesinler ben istemiyorum. 1 yıldır pandemi var yeni mi yardım yapılacak? Bugünü biz nasıl yaşadık merak ediyorlar mı? Birikmiş kiralarımı ödesinler o zaman. Dükkan sahibi anlayışlı biri yoksa şimdiye kadar çoktan kapıya koymuşlardı. Bir kere millette para yok, her şeyi deftere yazıyorum. Bir paket makarnayı borçla alıyor insanlar. Esnaf ne kazansın? Esnaf sayısını geç, esnaf geçiniyor mu onu deyin bana. Sadece esnaf değil herkes perişan oldu. Yetkililer oturup bizi izledi” dedi.