22 Ocak 2021 06:28

Kocaeli İletişim öğrencileri, Ocak ayında öldürülen gazeteciler etkinliği gerçekleşti

Metin Göktepe, Uğur Mumcu ve Hrant Dink,Kocaeli Üniversite İletişim Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği çevrimiçi etkinlikte anıldı. Etkinliğe Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat katıldı.

Ekran görüntüsü: Google Meet

Paylaş

Ocak ayı içerisinde katledilen gazeteciler Metin Göktepe, Uğur Mumcu ve Hrant Dink Kocaeli Üniversite İletişim Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği çevrimiçi etkinlikte, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'ın katılımıyla anıldı.

Düzenlenen etkinlikte geçmişten günümüze Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin karşılaştığı zorluklar konuşuldu. Fatih Polat 3 gazeteciyle ilgili kişisel anılarını şu sözlerle ifade etti: "Metin benim arkadaşımdı, Metin gerçeğin peşinden sonuna kadar koşan biriydi, genç ve dinamik bir gazeteciydi. Uğur Mumcu ise meslek büyüğümüzdü, derslerimizede girerdi. Araştırmacı gazetecilik konusunda bir duayendi. Hrant Dink ile barış hakları savunuculuğu yaptığımız dönemlerde temas halindeydik, Hrant'la katledilmeden 1 hafta önce görüşmüştük. Hrant'ı son görüşüm ise Agos Gazetesinin önünde duran ve hafızalara kazınan kaldırımda duran cansız bedeniydi."

Metin Göktepe ile birlikte Gerçek ve Evrensel'de birlikte çalıştıklarını söyleyen Polat, "Metin, 1992 yılında Gerçek Gazetesinde başlamıştı mesleğe, 1993 yılında o İstanbul'da, ben Ankaraday'dım. Metin aynı zamanda demokratik ve özerk üniversite mücadelesinin içerisinden gelen bir arkadaşımızdı, tıpkı bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı gibi, o dönemlerde o da mücadele ediyordu. Metin Göktepe, bugün halkın haber alma özgürlüğü adına ölümü göze alan bir gazetecilik anlayışını, yani Metin Göktepe gazeteciliği anlayışını bizlere bırakmıştır. Bu noktada Metin'in gazetecilik anlayışı bir çok genç gazetecinin de yolunu aydınlatıyor, insanlar çocuklarına Metin'in adını veriyorlar, böyle bir nesnel gerçeklik söz konusu" dedi.

Bugün gazeteciliğin geldiği son durumu ve basının üzerindeki baskıya değinen Polat, "Sermaye iktidarları her zaman gerçekleri gizlemek isterler, bugün ülkede gerçekleri yazarsanız, iktidarı eleştirirseniz sizin hakkınızda dava açarlar yada ifadeye çağırırlar. Burada önemli nokta kalemini ve fikirlerini halktan ve emekçilerden yana kullanmakta saklı. Pandemide milyonlarca emekçi çalıştırılıyor, buradaki haksızlığı ortaya çıkarırsanız, burayı tartıştırırsanız bir gazeteci olarak o zaman sermaye ve iktidarları rahatsız etmiş olursunuz, bunun sonucundada muhtemelen yargılanırsınız" dedi.

Geçmiş dönemde gazetecilere yönelik fiziki saldırların özellikle 1990'lı yıllarda daha çok olduğunu vurgulayan Polat, "O dönemde pek çok gazeteci aynı anda, aynı adliyede yargılanıyordu. Bugünü o noktadan ayıran temel nokta ise bugün basına kurulan komplo daha fazla. AKP, Basın İlan Kurumunu muhalif basını susturmada bir zor aygıtı gibi kullanılıyor" dedi.

Bu olumsuzluklara karşı gazetecilerin ve özellikle genç gazetecilerin birleşik bir mücadele hattı örmesi gerektiğini söyleyen Polat, "Toplumsal muhalefetin güçlü olduğu zamanlarda basın özgürlüğü daha kuvvetli ve geniştir. Halk bilincinin yükselmesi bugün basına ve gazetecilere daha ileriden bir mevzi kazandırır. Bu noktada gazeteciler yan yana gelmeli, özellikle sendikalarda birleşme ve buradan geçmiş dönemlerde olduğu gibi bir birliktelik örmek zorunda. Sendikalar eliyle TİS yapabilirler ve ancak bu noktadan sonra basın ve ifade özgürlüğü noktasında siyasal iktidarlara boyun eğmezler. Gazeteci barışı, demokrasiyi savunmalı. Hak mücadelesi vermek gazetecilik mesleğini engellemez aksine toplumu bilinçlendirme ve geliştirme konusunda onun bir parçasıdır" dedi.

Son olarak genç gazeteci adaylarına tavsiyeler veren Polat, "Genç gazeteciler haber yapsınlar bizlere göndersinler, mesleklerini sevsinler. Türkiyede basın mayınlı bir tarla gibidir, risklidir baskı görürsün, tutuklanırsın, ama bunlar genç gazetecileri korkutmamalı. Türkiye'de güçlü ve köklü bir gazetecilik anlayışı var, genç arkadaşlar burayı ilerletmeli ve geliştirmelidir. İktidarlar değişir, ama gazeteciler bakii kalır. Bu noktada Marx'ın 11.tezi de gazetecilik ile ilgilidir. Dünyayı değiştirmede gazetecilerede sorumluluk düşüyor, genç gazeteci arkadaşlarımız bu bilince sahip olmalı ve mesleklerini bu noktadan ele almalıdırlar. Bu noktada sermayeden ayrı bir gazetecilik anlayışının mücadelesini bugünden vermelidirler. Sendikalardan, basın kuruluşlarından, gazetecilik cemiyetlerinden bu anlayışı tahsis etmek için bugünden kolları sıvayarak mücadele etmelidirler" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Orhan Sümer: EYT’lilere pandemide en azından hastanelerin kapılarını açın

SONRAKİ HABER

Metrobüsleri sefer sayıları artırıldı, aktarmalar azalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa