22 Ocak 2021 12:26

CHP Milletvekili Gürer: Tarım Bakanı hayvan varlığımızla övünse de ithalat durmuyor

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin besilik hayvan sayısının yeterli olduğu yönündeki açıklaması sonrası "Neden hâlâ hayvan ithalatı yapılıyor" diye sordu.

Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besilik hayvan sayısının yeterli olduğunu açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye buna rağmen neden hayvan ithalatı yapıldığını sordu.

Bakan Pakdemirli, tüketicinin kırmızı ete daha uygun fiyatla erişiminin sağlanması için hayvan ithalatı yapıldığını açıkladı. Bakan Pakdemirli’nin yanıtını değerlendiren önerge sahibi Gürer, “İthalata rağmen et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Et fiyatını makul seviyeye çekmek için ithalat değil, besiciyi destekleme gerekir” dedi.

HAYVAN SAYIMIZ YETERLİYSE NEDEN İTHALAT YAPIYORUZ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin “Hayvan sayımız yeterlidir” açıklamasına rağmen Türkiye’nin hayvan ithalatına devam etmesinin nedenini sordu.

Gürer, Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamasına rağmen, 2019 yılında 688 bin baş hayvan, 2020 yılında ise 300 bin baş hayvan ithalatının hedeflendiğinin Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı hedef programında veri olarak yer aldığını hatırlattı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Bu durumda neden ithalat devam etmektedir? Hangi ülkelerden hayvan alımı sağlanmaktadır? İthal hayvanlar geldiği yıl kaçında hayvan hastalığı saptanmıştır? Kaç hayvan ithalat sonrası bir nedenle kesilmeden can vermiştir? Hayvan ithalatında ne kadar döviz yurt dışına gitmiştir? İthal hayvanların ne kadarı kamu, ne kadarı özel şirket ithalatıdır?​” şeklinde sorular yöneltti.

ET FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN İTHALATA İZİN VERİYORLARMIŞ!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime teşvik edilmesi, tüketicinin daha uygun fiyatla kırmızı ete erişiminin sağlanması, kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu dönemlerdeki ihtiyacın karşılanması amacı ile Bakanlığımızca belirlenen teknik ve sağlık kriterlerini yerine getiren tüm yetiştiricilere yapılan projeksiyonlar doğrultusunda besilik sığır ithalatı izni verilmektedir” dedi.

İTHAL HAYVANLAR SINIRDA KONTROL EDİLİYOR

Bakan Pakdemirli, ithal edilen hayvanların sağlık ve teknik şartlar bakımından sınırda kontrol edildiğini belirterek, 21 günlük karantina sürecinde gerekli testler yapıldıktan sonra uygun olmayanların ülkemize girişine izin verilmediğini ifade etti.

BAKAN SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’in "Hangi ülkelerden hayvan alımı sağlanmaktadır? İthal hayvanlar geldiği yıl kaç hayvanda hastalık saptanmıştır? Kaç hayvan ithalat sonrası bir nedenle kesilmeden can vermiştir? Hayvan ithalatında ne kadar döviz yurt dışına gitmiştir? İthal hayvanların ne kadarı kamu, ne kadarı özel şirket ithalatıdır?​” Şeklinde sorularını ise yanıtlamaktan kaçındı.

TUTARSIZ AÇIKLAMALAR

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bir yandan “hayvan sayımız yeterli”  diğer yandan “et fiyatlarını ucuzlatmak için ithalata izin veriyoruz” yanıtı verildiğini belirtti. Gürer, “AKP iktidarları döneminde  damızlık koyun, keçi, kurbanlık koyun, büyükbaş hayvan, karkas et, lop et, aşı, ekipman hatta çoban ithal edildi. Yem hammaddesinde önemli ölçüde ithalata bağlıyız. Bakan hayvan varlığında AB ülkeleri içinde ilk sırada olduğumuzu anlatıyor ama bizden çok az hayvan varlığı olan ülkeler bizden daha çok hayvancılıktan fayda sağlıyor. Esas olan hayvan varlığının rakamsal verisi değil bundan elde edilen fayda üzerinden değerlendirme yapmak gerekir. Bizden daha az süt ineği olan ülke  bize göre daha çok verim ve fayda sağlıyorsa bu bağlamda düşünmek gerekir. Sığır varlığı bizden az olup et ve sütten daha fazla verim alan ülkelere göre sorunlara bakmak gerekir. Türkiye’nin 2018 yılı sığır ithalatı 1 milyon 200 bin başken 2019 yılı 688 bine 2020 yılında tahribi 300 bine gerilemesi olumlu gibi görülse de ithalatın sürmesi bu alanda ithalat dışı planlamanın gerekliliğini göstermektedir. Özellikle küçük aile işletmeleri yem fiyatları nedeniyle 2020 yılında çok sayıda hayvanlarını kesime vermişlerdir. Bu süreç yeniden ithalatı tetikleyebilir. Bu nedenle önlemler alınıp doğru planlama sağlanmalıdır. Sektör ithalat lobilerinin eline bırakılmamalıdır” diye konuştu. Ayrıca Gürer, “Bakanın tüm soruları yanıtlamaktan kaçınması kamuoyunun verilerle buluşmasının da önünü geçmektedir.” dedi.

VATANDAŞ ET YİYEMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besicinin 30 liraya satamadığı kırmızı et fiyatları, marketlerde bölüm bölüm 100 liraya kadar çıkıyor. Vatandaş artık ete ulaşmakta zorlanıyor. Aylarca sofralarına et girmeyen aileler var. Eğer otel ve restoranlar açık olsaydı  doğal olarak et tüketimine talep artışı olacaktı. Pandemi sürecinde turist sayısı düşmesi, iş yerlerinin kapalı olmasına rağmen  hayvan fiyatı besici de sabit  iken ve besici yaptığı masrafı çıkaramazsan  besiciden çıktıktan sonra fiyatın artmaya başlaması ve  markette olabildiğince yükselmesi vatandaşı mağdur etmektedir” dedi.

BESİCİYİ DESTEKLEYİN

Et ve süt ürünlerinde sorun yaşanmamasının yolu çiftçi ve besiciyi desteklemekten geçtiğini de ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem süt inekçiliği hem besicilikte ülkemizde  sorunlar bitmedi. Yem fiyatları döviz artışı ile arttı ama dövizin düşmesine rağmen fiyatlar gerilemedi. Bakım ve ahır giderleri artıyor. AKP iktidarı  rakamlarla gerçekleri perdelemeye çalışıyor. İşin özü ülkemizde hayvancılığın sorunları çözüm bekliyor. İktidar süreci doğru yönetemiyor.” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

HSK, 9 hakim ve savcıyı ihraç etti, 4 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırdı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Tabip Odası: Sürecin uzaması, kronik hastaların sağlığa erişimi engelliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa