Diyarbakır Tabip Odası: Sürecin uzaması, kronik hastaların sağlığa erişimi engelliyor
Diyarbakır Tabip Odasının 2020 Kasım-Aralık pandemi raporuna göre sürecin uzaması kronik hastaların 10 aydır yeterli sağlık hizmetine erişemiyor.
Fotoğraf: Evrensel
Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Kasım-Aralık 2020 dönemini kapsayan Kovid-19 değerlendirme raporunu basın toplantıyla açıkladı. Açıklamayı yapan Diyarbakır Tabip Odası Elif Turan, pandeminin başladığı ilk günden bu yana salgının bütün yükünün sağlık çalışanlarına yüklendiğini ifade ederek zorlu koşullarda çalışan sağlık çalışanlarının ölümlerinin görmezden gelindiği söyledi. Turan, "Artan viral yük ve alınmamış önlemler sebebiyle bugüne kadar 340 sağlık emekçisi Kovid-19 sebebiyle vefat etmiştir. Diyarbakır’da da bugüne kadar 1500’ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte olmuş 17’si maalesef ki vefat etmiştir” dedi.
"SÜRECİN UZAMASI, KRONİK HASTALARIN SAĞLIĞA ERİŞİMİ ENGELLİYOR"
Turani Diyarbakır’da günlük 850’yi bulan vaka artış hızının 100-150’ye düştüğünü belirtti. Salgının kronik hastalar üzerindeki etkilerine değinen Turan, bu alandaki çalışmalar yapan sağlık kurumlarının işlevsiz bırakıldığını ve kronik hastaların tedavi ve teşhis süreçlerinin aksaklığa uğradığını söyledi. Turan, "Pandeminin çoğunlukla görmezden gelinen bir diğer önemli ayağını ise pandemi sebebiyle tanı ve takip süreçlerinde yeteri sağlık hizmetine erişemeyen kanser ve/veya kronik hastalıkları olan hastalar oluşturmaktadır. Kovid-19’un hipertansiyon, kronik kalp hastalığı, diyabet varlığında seyrinin kötüleştiği ve aktif kanser tedavisi gören hastaların Kovid-19 açısından sağlıklı popülasyona göre daha yüksek risk altında olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Pandemi başlangıcından bu yana kamu hastanelerinde sağlık emekçileri nerdeyse bütün branşlarda pandemiyle mücadeleye kanalize edildiler. Bu sebeple düzenli takip ve tedavi ihtiyacı olan kronik hastalıkları bulunan hasta grupları bilhassa kamu hastanelerinde 10 aydır yeterli sağlık hizmetine erişememektedirler” diye konuştu.
"CEZAEVİNDE AŞI ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI"
Devam eden Kovid-19 sürecinde cezaevlerindeki mahpuslar için uygun koşullar sağlanmadığını belirterek cezaevlerinde bulunan mahpuslar için de aşı çalışmalarının başlatılması gerektiğini söyledi. Turan, "Salgının ilk dönemlerinde siyasi mahpuslar hariç tutularak Kovid-19 sebebiyle birçok hükümlü ve tutuklu serbest bırakılmıştır. Fakat Diyarbakır’da siyasi mahpusların yoğunlukta olduğu cezaevlerinde çok sayıda koronavirüs bulaşı olduğu bilgimiz dâhilindedir. Fiziksel mesafenin mahpuslar arasında uygulanamamış olması, uygun havalandırma şartlarının bulunmaması, sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olması sebebiyle koronavirüs yayılımı artmıştır. Cezaevlerinde hastalık bulaş kontrolü konusunda yetersiz kalan yetkililer aşılama konusunda benzer hatalara düşmemelidirler. Cezaevlerinin özellikli durumu ön planda tutularak en kısa sürede cezaevlerinde bulunan tutsakların aşılanması için gereken tüm çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
Turan, ” dedi.
"KOVID MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMELİ"
Turan, sürecin şeffaf yürütülmesi çağrısında bulunarak önerilerde bulundu:
- İlimizde KHK ile ihraç edilen 137 sağlık emekçisi bulunmaktadır. Pandemi ile en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının artan iş yükünü de azaltmanın bir yolu olarak da KHK ile ihraç edilen tüm sağlık emekçileri işe iade edilmelidir.
- İşyeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.
- Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Kovid-19 hastalığı tüm sağlık çalışanları açısından illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
- İş yükü artan sağlık çalışanlarının viral maruziyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kovid-19 hastalığına yakalanan sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak uluslararası kılavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.
- Sağlık çalışanı sayısı arttırılmalı, yeni atamalar ve toplu alımlar yapılmalıdır.
- Okullarda önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.
- DİSKİ’nin derhal su zammına ilişkin kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmektedir. Böyle olağanüstü bir süreçte hijyen için elzem olan şebeke suyu ücretsiz verilmelidir.
- Cezaevlerine ilişkin yeni düzenlemelere gidilmeli, mahpuslar arasında ayrım gözetmeksizin af kapsamı genişletilmelidir. Risk faktörü taşıyan hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilmelidir.
- Pandemi sürecinde yetersiz kalan 1. Basamak sağlık hizmetleri topluma dayalı bölge tabanlı geçiş sağlanarak yeniden düzenlenmelidir.
- Kovid-19 aşıları ile ilgili süreç şeffaflaştırılmalı, topluma güven veren bir tarzda yürütülmelidir. Bir an önce toplumun tüm duyarlı kesimlerine yetecek düzeyde aşı tedarik edilmelidir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)