22 Ocak 2021 13:29

TEB: Vatandaş her beş kalemden birini cebinden ödüyor

Sağlıkta her şeyin başının para olduğunu ortaya koyan bir gösterge daha. TEB, sağlıkta her beş kalemden birinin vatandaş tarafından ödendiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 2020 yılında ilaç ve sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, vatandaşın her beş kalemden birini cebinden ödediğini açıkladı.

OECD’de kişi başı ilaç harcaması 585 dolarken, ülkemizde bunun 79 dolar olarak gerçekleştiği bilgisini veren Çolak  “2019’da kişi başı toplam sağlık harcaması OECD ülke ortalaması 4 bin 223 dolar iken, Türkiye aynı dönem 1339 dolar harcama yapmıştır” dedi. Kamu cari sağlık harcamalarının GSYİH’ye oranı OECD ülkelerinde yüzde 6.5’ken, Türkiye’de yüzde 3.2 olduğunu aktaran Çolak, vatandaşın her beş kalemden birini cebinden ödediğini vurguladı.

"İLAÇ KITLIĞI YAŞANIYOR"

Yazılı açıklama yapan Çolak, tüm dünyanın ilaç kıtlığı sorunu yaşadığına dikkat çekerek “Pandemiyle beraber tedarik zinciri, ham made noktasında yaşanan sorunlar, personel yetersizliğinden kaynaklı olarak ilaç kıtlığı sorunları yaşamaktadır” dedi. Ülkemizde ise bu sorunların yanı sıra avro kurunun, güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sayısının arttığına işaret edilen açıklamada “Geçtiğimiz yıllarda deneyimlediğimiz üzere, Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları ilaç kurunda anlaşana dek pek çok kalem ilaçta yokluk yaşanmaktadır. İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları göz önüne alındığında bir ilaçta dahi yokluk yaşanması beraberinde büyük sağlık sorunlarını getirecektir” ifadelerine yer verildi.   

43 ECZACI, 13 TEKNİKER ÖLDÜ

Pandemide 43 eczacı ile 13 eczacı teknikerini kovid-19’dan kaybettiklerini belirten Çolak “Kamu kurumlarında ve hastanelerde çalışan eczacıların fiziki çalışma şartları, maaş ve özlük hakları iyileştirilmeli. Ek gösterge oranlarının eczacıları da kapsayacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz. Bunun yanı sıra kamuda çalışan meslektaşlarımız açısından maaş farkları giderilmeli ve sözleşmeli olarak çalışan eczacılarımızın bir an evvel kadroya alınması çözüm bekleyen sorunlarımız arasında yer almalı” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstinafın Gezi davası kararı, AKP’nin siyasi tarih değerlendirmesi gibi!

SONRAKİ HABER

Gezi suç değil haktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa