Eğitim Sen: 6 milyon öğrencinin eğitime ulaşamadığını tahmin ediyoruz
Eğitim Sen Adana Şubesi, 2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci dönemini değerlendirdi. Türkiye’de 6 milyon, Adana'da da 50 binden fazla öğrencinin uzaktan eğitime erişemediği tahmini aktarıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Adana Şubesi, şube binasında gerçekleştirdiği basın toplantısıyla 2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci dönemine dair değerlendirmelerini paylaştı.
Pandemi sürecinde çok sayıda öğrencinin eğitimin dışına itildiğini vurgulayan Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Türkiye’de 6 milyon, Adana ilinde de 50 binden fazla öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli cihazlara ve internet erişimine sahip olmadığını tahmin ediyoruz” dedi.
Düşük gelirli ve yoksul aile çocukları ile mevsimlik tarım işçiliği yapan çocukların normal koşullarda bile eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadığını hatırlatan Kaya, “Pandemi koşullarında okul idarecilerinden ve öğretmenlerden her türlü görev talebinde bulunan Milli Eğitim yetkilileri, nedense internete ulaşamayan, bilgisayarı olmayan öğrencilerin tespit edilmesi için gerekli çalışmayı yapmadı. Biz Eğitim Sen olarak kendi olanaklarımızla yaptığımız çalışma sonucunda Türkiye genelinde 6 milyon öğrencinin Adana ilinde de 50 binden fazla öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli cihazlara ve internet erişimine sahip olmadığını tahmin ediyoruz. Ayrıca hangi sebeple olursa olsun öğrencilerin yüzde 70'i uzaktan eğitime katılmamış, katılamamıştır” dedi.
MEB’İN NOT VERME ISRARI, EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR
MEB'in karne notu vermek adına yüz yüze sınav yapma denemesinin tepkiyle karşılanması üzerine bu uygulamadan vazgeçtiğini anımsatan Kaya, milyonlarca öğrencinin derse katılmadığını bile bile "derse katılım performans notu" adı altında not verme işlemi başlatılmasına tepki gösterdi.
Kaya, “Sendikamız not verme işlemi için yönetmelikte yapılan değişikliğin iptali ve not verme işleminin yürütülmesinin durdurulması için dava açmıştır. Bütün bu gelişmeler, MEB’in pandemi koşullarında uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikleri gidermek yerine birbiriyle çelişen kararlar alması, hem öğrencilerimizi hem de eğitim emekçilerini mağdur etmiştir" dedi.
Bu süreçte öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmeleri için seferberlik başlatıldığını da vurgulayan Kaya, "Öğrencilerin eğitime erişim konusunda ciddi sorunlar yaşadığı bir dönemde seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde başta Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olmak üzere, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, eğitim yöneticileri, hatta dini dernek ve cemaatler aracılığıyla bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için büyük bir seferberlik başlatmışlardır” dedi.
GÜVENCESİZ İSTİHDAM, ESNEK ÇALIŞMA VE ANGARYA UYGULAMALARI
Öğretmenlerin hafta içi uzaktan eğitim derslerini gündüz saatlerinde işlemekle birlikte, bir yandan saat 18.00’den sonra ve cumartesi günleri uzaktan eğitim dersleri için yoğun hazırlık ve ders uygulaması yapmak zorunda kaldığını ifade eden Kaya, “Öte yandan MEB, eğitimin gittikçe daralan kamusal niteliğini tamamen ortadan kaldırmaya çalışırken, öğrenci ve velileri açıkça özel okullara yönlendirme politikasını sürdürmektedir” dedi.
Eğitim Sen olarak MEB’e karne verdiklerini söyleyen Kaya, MEB’e başarısız olduğu değil “çok başarılı” bulduğu bazı başlıkları sıraladı. Bu başlıklar şu şekilde:
- “Uzaktan eğitimi uzaktan takip etmesi
- Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması
- İmam Hatiplere iktidar desteği
- MEB bütçesinin köprü ve otoyol yapımının çok gerisinde kalması
- Öğretmen ve öğrencilerin aşılanmasında ortaya çıkan belirsizlik"
(Adana/EVRENSEL)