Ücretsiz izne çıkarılan Migros Depo işçilerinin direnişi Meclis gündeminde
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, ücretsiz izne çıkarılan ve hakları için direnişte olan Migros işçilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Evrensel
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, ücretsiz izne çıkarılan ve hakları için direnişte olan Migros işçilerinin durumunu Aile, Çalışma ve Sosyla Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.
Kocaeli Şekerpınar'da bulunan Migros Depo işçileri Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-Sen) örgütlenmeye başladıkları için işten atılmış ve hakları için direnişe geçmişti. İşçilerin ücretsiz izne çıkarılarak açlığa mahkum edilmesini Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a soran HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"İşten çıkarmaların yasak olduğu Covid-19 pandemisi döneminde yaklaşık 2 buçuk milyon işçiye tek taraflı 'ücretsiz izin' uygulaması gizli işsizlik olarak yaşanmakta ve ağır hak kayıplarına yol açmaktadır. İşçiler bu tercihler ya da politikalar yerine ücretli izin ve pandemiyle etkili mücadele edilerek normalleşme sağlanmasını talep etmektedirler. Öte yandan “ücretsiz izin” işverenler tarafından işçilerin sendikal örgütlenmelerine karşı bir koz olarak da kullanıldığı birçok işyerinde işçilerin yapmış oldukları eylemlerle de ortaya konmaktadır.
Anayasal hak olan sendikalaşma hakkının, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılmasının bir örneği de Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Migros Tic.A.Ş. ve alt işveren Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şirketinde yaşanmıştır.
Ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerinde pandemiye, iş hukukuna ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının sağlanması, pandemi koşullarına uygun olmayan çalışma ortamının ve iş organizasyonunun düzeltilmesine yönelik taleplerde bulunan 46’sı Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi olmak üzere toplamda 70 işçi “ücretsiz izne” çıkartılmış, iş yeri Kocaeli/Şekerpınar depo olan 3 işçi ise İstanbul Esenyurt’a sürülerek fiilen işten atılmışlardır. Bu esnada “ücretsiz izne” gönderilen ve fiilen işten atılan işçilerin yerine işçi alımlarının yapıldığı, sendika üyesi olduğu düşünülen işçilerin e-devletleri istenerek sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulandığı, ücretsiz izinde olan işçilerin Migros taşeronu Us Grup Şirketi tarafından aranıp direnmekten vazgeçtikleri takdirde tazminatlarının ödeneceğinin söylendiği tüm bu ifadeler işçilerin basına verdiği açıklamalarda ve ziyaretlerimizdeki beyanlarında mevcuttur.
Ayrıca, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen), Migros Şekerpınar depodaki bu hukuka aykırı ve keyfi uygulamalara son verilmesi, işyerinde keyfi ve kötü niyetli biçimde ücretsiz izine çıkarma işleminin sona erdirilerek, bu keyfi uygulamaya maruz kalan tüm işçilerin pandemiye, iş hukukuna ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarında çalışmaya geri dönmelerinin sağlanması, fiili işten çıkarmalara son verilmesi, iş yerinde kadın işçilere yönelik taciz, tehdit, hakaret ve küfür, sistematik olarak uygulanan mobbinge yönelik belirtilen işyerine müfettiş gönderilmesi ve işverenler hakkında gerekli işlemlerin yapılması talepleri ile 11.01.2021 tarihinde Bakanlığınız Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunmuşlardır.
Bakanlığınıza bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 2019’da yapılan denetimlerde; aralarında Migros’un da olduğu 7 bilişim ve zincir marketin iş sözleşmelerinden ve tabi oldukları mevzuat hükümlerinden kaynaklanan işçilerin haklarını vermediği tespit edilmiş ve bu hakların iadesi ve işçilere ödenmeyen 23 milyon 545 bin 20 lira 13 kuruş alacağın ödenmesi sağlandığı açıklanmıştır. Migros işçileri Bakanlığın bu açıklamasına da referansla yaptıkları açıklamalarda işverenlerin usulsüzlükleri ve hak gasplarının halen sürmekte olduğunu, Bakanlığa ve CİMER’e yaptıkları başvurulara da cevap alamadıklarını ifade etmektedirler.
Sendikasızlaştırma amacıyla işten atılan işçiler, işlerine geri dönmek ve anayasal hakları olan sendikal haklarından yararlanmak için işyeri önünde başlamış oldukları eylemlerine devam etmektedirler.
Bu bağlamda;
- Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Migros Tic.A.Ş. ve alt işveren Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şirketinde 16 gündür devam eden işçilerin direnişleri bilginiz dahilinde midir?
- Pandemi döneminde iş yerlerinde “ücretsiz izin” uygulamasının işverenler tarafından kötü niyetli ve keyfi olarak yaygın bir şekilde uygulandığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
- Bir taraftan işçiler ücretsiz izne gönderilirken, diğer taraftan işçi alımları yapılması ve üretim ve hizmetlerin sürüyor olması açık iken, işçilerin hak gasplarına yönelik saldırılar neden tespit edilmemekte ve ilgililere gerekli yaptırımlar hızla ve etkili şekilde uygulanmamaktadır? Neden işçilerin yasalarla güvence altına alınmış hakları korunmamaktadır?
- Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nın 11.01.2021 tarihinde Bakanlığınız Teftiş Kurulu Başkanlığı’na göndermiş olduğu dilekçe bilginiz dahilinde midir?
- Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nın 11.01.2021 tarihinde Bakanlığınız Teftiş Kurulu Başkanlığı’na göndermiş olduğu dilekçeye istinaden Bakanlığınız Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
- İşçilerin sendikal haklarından yararlanmalarından dolayı sürgün edilmesi ve fiilen işten çıkartılmaları iddiaları incelenmekte midir?
- Migros Tic.A.Ş. ve alt işveren Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şirketinde işten çıkartılan ve “ücretsiz izne” gönderilen işçilerin yerine daha düşük ücretle çalışan işçilerin alımlarının yapıldığı bilgisi Bakanlığınız ilgili birimleri tarafından araştırılmış mıdır?
- DGD-Sen tarafından Bakanlığınıza bildirilen Migros Tic.A.Ş. ve alt işveren Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şirketinde kadın işçilere yönelik taciz, hakaret ve sözlü mobbing şikayetine dair Bakanlığınızca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
- “Ücretsiz izne” tehditle gönderilen işçiler ve sendikanın CİMER başvuruları tarafınıza ulaşmış mıdır?
- Migros Tic.A.Ş. ve alt işveren Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şirketinde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmaması nedeniyle tarafınıza bildirilen iş kazası bulunmakta mıdır?
- İşçilerin işyerlerinde işlerine olağan şekilde devam etmelerinin sağlanması, keyfi ve kötü niyetli biçimde uygulanan ücretsiz iznin ortadan kaldırılarak, işyerlerinde pandemiye, iş hukukuna ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar patronlara neden uygulanmamaktadır?
- Bakanlığınız, emekçilerin sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek üzere yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapmayı planlamakta mıdır?
- Pandemi döneminde hukuksuz işten çıkarmada işverenlerin yaygın şekilde İş Kanunu'nun 25/II maddesine göre, ‘işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları’ gerekçe gösterilerek (Kod29) işten atıldıkları konusunda bilgi sahibi misiniz? Son bir yıl içerisinde kaç işçi ‘kod29’ sebebiyle işten atılmıştır ve iş kollarına göre sayı nedir?
- Sendikalaşmanın önündeki baskı ve engelleri kaldırmak konusunda Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır?