23 Ocak 2021 11:55
/
Güncelleme: 24 Ocak 2021 12:44

Rusya'da Navalnıy'ın tutuklanmasını protesto eden çok sayıda kişi gözaltına alındı

Rusya'da binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlerken polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Rusya'da Navalnıy'ın tutuklanmasını protesto eden çok sayıda kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Rusya'da binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi. Rusya’nın çok sayıda şehrinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katılırken başkent Moskova’daki gösteride 3 binden fazla kişi yer aldı. Polisin göstericilere yönelik sert müdahalede bulunduğu ülke çapındaki gösterilerde çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Rusya'da muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle eylem düzenleyenler gözaltına alındı

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Rusya'da muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle eylem düzenleyenler gözaltına alındı

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Rusya'da muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle eylem düzenleyenler gözaltına alındı

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Öte yandan, hapse girdikten sonra Youtube kanalından Navalnıy ve ekibi tarafından yayınlanan, Putin ile yakın çevresini hedef alan “Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi” isimli videonun izlenme sayısı da 70 milyona yaklaştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada Navalnıy'a destek amaçlı yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

NAVALNIY, PUTİN'İN 1,4 MİLYAR DOLARA SARAY YAPTIRDIĞINI İDDİA ETTİ

Navalnıy’ın YouTube kanalı üzerinden yayınlanan ve yaklaşık 70 milyon kişinin izlediği "Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi" isimli videoda, Putin’in Karadeniz kıyısında kendisi için saray yaptırdığı kaydedildi.

Söz konusu sarayın, "dünyanın en pahalısı" olduğu belirtilen ve sosyal medyada en çok izlenenler arasına giren videoda, sarayın inşaatı için ayrılan bütçenin "Putin tarafından alınan rüşvetlerle" karşılandığı ileri sürüldü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaları eleştirerek, “Putin’in böyle bir sarayı yok. Kendisinin herhangi bir sarayı bulunmuyor.” demişti.

NAVALNIY'IN TUTUKLANMASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalnıy'ın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Kremlin'e muhalif Navalnıy'ın 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti. (Moskova/AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

Antep’te polis, mahkeme kararını tanımadı, ekmek mücadelesi veren işçilere müdahale etti. İşçi, siyasetçi, öğrenci, muhalif belediye, basın… Herkes mengenede! Cezaevinde olanların sayısı cezaevi kapasitesini 90 bin aştı. Buna rağmen hükümet daha çok insanı daha uzun süre cezaevinde tutacak yargı paketi hazırladı. Yine de tepki cezalandırılarak durdurulamıyor!

90 bin fazla: 301 bin 397 kapasiteli cezaevinde 392 bin 456 kişi kalıyor.

32 adet: 11 cezaevi yapımı sürüyor, 21 yeni cezaevi projesi hazır.

Yüzde 700: 2002’de 49 bin 512 olan mahpus sayısı yüzde 700 arttı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et