24 Ocak 2021 23:34

Pandemide öğrenciler eğitim alamadı, işçi gençler vakit bulamadı

Manisa'da 20 yaş altındaki gençlerle pandemi döneminde yaşadıkları sorunları konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Burak YILMAZ
Manisa

Manisalı 20 yaş altındaki gençlerle uzaktan eğitim sürecini ve gelecekten beklentilerini konuştuk. Uzaktan eğitimin verimli olmadığını ifade eden meslek liseli gençler, mesleği öğrenmek için uygulama yapmak zorunda olduklarını söylüyor. Liselilerin büyük bölümü internet kaynaklı problemler yaşadıklarını ifade ediyor. Vestel’de çalışan bir genç işçi ise pandemi sürecini “Çalışınca kendime vakit ayıracak zaman yok, çalışmayınca para yok” diye özetliyor.

Mutlu Mahallesi’nde ilk olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) ve Polisan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. Sınıf Öğrencileri Sami ve İbrahim’le karşılaşıyoruz. Meslek lisesinde uygulamanın önemli olduğunu düşünen iki arkadaş, bu nedenle online eğitimin dezavantajlı olduğunu ifade ediyor. Gençler, “Okul bittikten sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?​” sorumuza ise “İlla bir iş buluruz. Zaten daha kolay iş bulabilmek için meslek lisesini tercih ettik” diye cevap veriyor.

"OKUSAN DA İŞ BULAMIYORSUN"

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını söyleyen MOSTEM Makine CNC Bölümü Son Sınıf Öğrencisi Halil de “Bizim ülkede üniversite okusan da iş bulamıyorsun. Bu yüzden meslek lisesine girdim. Makine bölümü de kapsamlı, her yerde iş bulabilirsin. Biraz da el yatkınlığım var bu yüzden tercih ettim” diyerek tercihinin gerekçesini açıklıyor.

Uzaktan eğitime dair sorunlar yaşayan Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Ramazan da “İnternetimiz olduğu zaman giriyoruz. Merkezde yaşadığımız için imkanlarımız daha fazla ama köylerdeki arkadaşlarımız giremiyor” diyerek sorunları sıralıyor.

"PANDEMİDE İYİ EĞİTİM ALAMADIK"

Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi Öğrencisi Yunus ise internet kaynaklı problemler yaşadığını söylüyor. Bazı okulların sınavları yüz yüze yaptığını hatırlatan Yunus, “Bu durum bir yandan iyi bir yandan kötü. Çünkü pandemiden kaynaklı iyi bir eğitim alamadık, sınavların yüz yüze olması kötü. Örneğin matematik dersini ben online süreçte anlayamadım şimdi ikinci dönem sınava gireceğim ve benim için bu kötü olacak” dedi.

‘PRATİK DERSLERİMİ ALAMIYORUM’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi bir genç kadın ise “Online eğitim çok zor. Pratik derslerin ön planda olduğu bir bölüm ama o dersleri alamıyorum şu anda” dedi.

DERSLER ‘SESİM GELİYOR MU’ DEMEKLE GEÇİYOR

8. Sınıf Öğrencileri Halil, Sabri, Burak ve Emir hiç dışarı çıkamadıklarından yakınıyor. Uzaktan eğitimden dolayı sorunlar yaşadıkları dile getiren gençler pandemi sürecinin bir an evvel bitmesini istiyor.

Güzel Sanatlar Lisesi 9. Sınıf Öğrencisi Zeynep ise “Ders süreleri yarım saat ve bu yarım saatin çok büyük bir kısmı ‘Sesim geliyor mu?​’, ‘Sesiniz kesildi tekrar anlatabilir misiniz?​’ gibi teknik arızalarla geçiyor. Ev ortamında dikkat çok çabuk dağılabiliyor ve ben de dahil olmak üzere çoğu öğrenci odak problemi yaşıyor. Okulların açılması için vakaların ve ölüm sayılarının çok büyük oranda düşmesi ve aşılanmanın tamamlanması gerekiyor” dedi.

Sosyal Bilimler Lisesi Son Sınıf Öğrencisi Azra da, online eğitimin iyi gitmediğini söylüyor ve “Gelecekten çok bir beklentim yok” diye ekliyor.

"ÇALIŞINCA VAKİT YOK, ÇALIŞMAYINCA PARA…"

Mutlu Mahallesi’nden sonra Manisa’da Ağlayan Kaya olarak bilinen mevkiye yürüyüşe çıkan gençlerle konuşuyoruz. 20 yaşında, eski bir Vestel işçisi olduğunu söyleyen genç, “Her gün 12 saat çalıştım. Fabrikadan eve gelip duş almakla beraber 14 saati buluyor aslında. Geriye kalan süre yetmiyor insana, uykusuz kalıyorsun. O zamanlar psikolojim bozulmuştu. Bu yüzden çıkış yapmak zorunda kaldım” diye anlatıyor Vestel’de çalıştığı süreci. Pandeminin sosyal hayatını nasıl etkilediğini sorduğumuzda “Sosyal hayatımız sadece pandemiden dolayı kısıtlanmadı, devletin imkansızlıkları yüzünden böyle. Çalıştığımda hiç vakit bulamıyorum, çalışmayınca da para olmuyor zaten” diye cevap veriyor.  

"TEPKİ GÖSTERMEDİKÇE BÖYLE DEVAM EDER"

Kenan Evren Sanayi Sitesi’nde babasının mobilya dükkanında çalışan Mustafa ise “18 yaşındayım, 10 yaşımdan beri sanayiye gidiyorum babamla. Eskiden sabah 7’de dükkanların hepsi çalışıyor olurdu fakat şimdi sanayide ses yok. İnsanlar ne yardım alabiliyor ne de iş var. İnsanlar tepki göstermedikçe böyle devam eder, devletin 700-800 lira kira yardımı ile düzelecek meseleler değil bunlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı: 6.5 milyon doz aşı pazartesi sabahı ülkemizde olacak

SONRAKİ HABER

Yağmur suyu toplama sistemi | Bakanlık kendi sorumluluğunu halkın omuzlarına yükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa