24 Ocak 2021 23:38

İşçi mektubu: Kumtel’de zorunlu yıllık izin!

"Her yıl bu zamanlar sipariş az diye bize zorunlu yıllık izin kullandırırlar. Ben bu zamanda yıllık izini ne yapacağım?"

Fotoğraf, Özçelik-İş Sendikası'nın internet sitesinden alınmıştır

Paylaş

Kumtel işçisi
Kayseri

Birçok fabrikada üretim temposu her yılın başlangıcında biraz düşer. Bu temponun düşmesiyle birlikte patronlar “Sipariş yok” diye faturayı işçiye ödetirler. İşçiler bu süreçte işten atılma tehlikesiyle ve zorunlu yıllık izin kullanmakla karşılaşırlar. Bu yıl da pandemiden dolayı işten çıkarmak yasak olduğu için işçileri ücretsiz izin adı altında yeni yapılan zamla birlikte günlük 47 TL aylık 1420 TL ücretle geçinmelerini istiyorlar.

Kumtel’de de her yıl nisan ayı itibariyle başlayan yoğun üretim temposu yıl sonuna kadar devam eder. Bu süreçte Kumtel patronu üretim temposunu daha da hızlandırmak için İŞKUR üzerinden yaş aralığı 18-35 olan yüzlerce genç işçi alımı yapar. Bu süreçte genç işçilerden çok yoğun bir tempoyla çalışmaları istenir. Bu genç işçilerden yıl sonuna yakın büyük çoğunluğunu işten çıkarılır. Çünkü 1 yıl dolunca işçilerin kıdem tazminatı hakkı doğacağından dolayı genç işçileri bin türlü bahaneyle işten çıkarır. Genç işçilerin içerisinden Kumtel’de çalışmaya devam edenler de olur.

Kumtel’de 10 yıllık bir kadın arkadaşımız şu an yıllık izinde. “Her yıl fabrikada bu zamanlar üretim düşer sipariş az diye bize zorunlu yıllık izin kullandırırlar. Ben bu zamanda yıllık izini ne yapacağım? Yaz mevsiminde verseler de köyümüze ya da tatilimize gitsek. Ama olur mu, patronun o zaman işi çok yoğun. Patron için işçinin dinlenmesine ne gerek var. Kumtel’de işçiler köle gibi çalışır. Yılın 8-9 ayı işçinin canını alacak gibi çalıştırırlar. Bu zamanlarda işçiler biraz rahatlar. Bizim fabrikada işçilerin birlikteliği yok. İşçiler patronun, ustabaşının baskısına şu an için ses çıkarmıyor. İşçiler olmadan Kumtel patronu bir hiçtir” diyor.

Yıllık izinlerini kullanmak istemediklerini belirten işçi arkadaşlarımız şunları söylüyor: “Biz izne çıkmak istemedik. Bir bantta 5 arkadaşı daha yılık izine yolladılar. Hiçbirimiz de istemedik. Şu an bütün batlarda zorunlu yıllık izne gönderilenler var. Bunların sadece birkaçı yıllık izin kullanmak istemiştir. Çünkü bu kış günü ne yapacaksın. Anca evde oturursun. En az 100-150 kişiyi izne göndermişler. Kumtel’de işçiler umarız birlikteliğini öğrenir. Çünkü işçinin birlik olmaktan başka çaresi yok.”

ÖNCEKİ HABER

Kamu işçisi kayıpları karşılayacak bir zam istiyor

SONRAKİ HABER

KOAH hastası Bülent Koç: Ölünce mi emekli olacağız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa