Fazıl Say, Cemal Süreya'nın 45 yıl önce babası Ahmet Say'a yazdığı mektubu paylaştı
Piyanist ve besteci Fazıl Say, şair Cemal Süreya'nın 45 yıl önce babası Ahmet Say'a gönderdiği mektubu paylaştı. Mektup, "Türkiye Yazıları” dergisinin hazırlık sürecine ayna tutuyor.
Fotoğraf: fazilsay/Instagram
Piyanist ve Besteci Fazıl Say, Instagram hesabından, şair Cemal Süreya'nın 45 yıl önce babası Ahmet Say'a gönderdiği mektubu paylaştı.
Süreya'nın müzik yazarı Ahmet Say'a gönderdiği mektup "Türkiye Yazıları” dergisinin hazırlık sürecine ayna tutan bir belge niteliğinde.
Fazıl Say, paylaşımında mektubu muhafaza edip kendisine teslim eden Fahri Özdemir’e teşekkür ederek şunları söyledi:
"Tüm edebiyat severlerin ilgisini eminim ki çekecektir.. Cemal Süreya’nın babam Ahmet Say’a 45 yıl önce yazdığı bu mektup TÜRKİYE YAZILARI dergisinin ilk sayıları çıkmadan hemen önce, babam ve arkadaşlarının çıkardığı bu dergi, edebiyat tarihimizdeki milatlardan biridir, Cemal Süreya, Metin Altıok, Vecihi Timuroğlu, Öner Ünalan gibi.
Mektubu büyülterek okumanız gerekir, ne kadar değerli isimlerin dergiye yazı verdiği, ne kadar derin emek verildiği bu mektupta anlaşılıyor.
Cemal Süreya’nın sol üstteki çizimini (ölü röportajcısı adıyla) ve ilginç imzasını büyülttüm..
Mektubu en iyi şekilde muhafaza edip bana bugünlerde teslim eden Fahri Özdemir’e teşekkürlerimle."
Cemal Süreya'nın Ahmet Say'a yazdığı mektup şöyle:
"İstanbul, 4 Kasım 1976
1) Sevgili Ahmet
2) Merhaba!
3) İmtiyazı aldın mı? Antetli kağıt? “ Türkiye Yazıları” adını beğenmeyenler çıktı burda. Ama boş ver.
4) O ayrımı iyi yaptık: konusu edebiyat olmayan yazılara ayrılan sayfalar çoğalmalı. Tevfik Akdağ’ı ve Tarık Dursun’u ilginç iki yazı tümüyle bağladım. Tarık her sayıda, ya da sık sık, Sinema ve müzik dünyasının ünlülerinin geldikleri noktaya nasıl ulaştıkları konusunda yazılar yazacak, portrelerini çizecek: Zeki Müren, Türkan Şoray, Orhan Gencebay gibi. Tevfik de her sayıda ölü bir yazarla röportaj yapacak: Yahya Kemal, Fuzuli, Cahit Sıtkı gibi. Bir eski dergide Marx’la yapılmış bir röportaj görmüştüm: soruların karşılığı Marx’ ın yazdıklarından, hayatından çıkarılarak veriliyordu.
5) Koza Yayınevi için her sayıda 250 liralık ilan yeri ayır.
6) Arif Derman ilk sayıya “ Bizim Nâzım Hikmet’imiz” başlıklı bir yazı hazırladı. Fena yazı değil. Arif yakında evlenebilir.
7) Papirüs’te yaptığımız gibi her sayı fotoğraflı bir sanat bölümü şart. Bunu(4 sayfa kadar) nereye yerleştireceğiz. Renkli sayfalar olabilirdi. Dergiye kapak yapıp renkli 8 sayfayı ortaya koysak? Biçim üstünde yeniden düşünelim.
8) Büyük ricam: başlıklar ufak puntolu olsun.
9) Uğur ilk iki sayıda mutlaka olmalı.
10) Her hafta yazışalım. Her pazar bir mektup at bana. Çarşambaları sakın atma. Vecihi ne yapıyor?
11) Mutlu evli kadınların ölü yıkayıcıları olduklarını bir yere kaydet, ama kimseye söyleme(Ömer hariç)
12) Ahmed Arif her sayıya 2 sütunluk bir yazı verse, eş dost ta yazsa aklımdaki dergi bütünleşmiş oluyor. Ondan sonra rahatça bir sürü boktan yazar da bassak önemli değil.
13) Kural: Kötü yazarlar dergiler için vazgeçilmezdir.
14) Dize: O gün nasıl uzun nasıl çekikti gözlerin
Baksan Çin Seddini uçtan uca görebilirdin.
15) İmza:
16) Adres: P.K.1349 Karaköy/İST
17) Sana verdiğim o Quinzaine littéraire dergisini yolla."
(İstanbul/EVRENSEL)