Tekstil patronlarının fabrikası, işçilerin borcu büyüdü
Pandemi sürecinde işçiler büyük gelir kaybına uğradı. Çorlu’da binlerce işçi kısa çalışma ödeneği ile veya 1168 liralık ücretsiz izin parasıyla geçinmek zorunda kaldı.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Başta tekstil işçileri olmak üzere Çorlu’daki işçiler yeni yılda yapılacak ocak zamlarından 2020’de eriyen ücretlerinin telafi edilmesini bekliyor. Pandemi döneminde dahi patronların büyüdüğünü söyleyen işçiler asgari ücrete gelen yüzde 21.5’in üzerinde zam bekliyor. İşçiler zamların resmi enflasyon baz alınarak değil, başta gıda maddeleri olmak üzere gerçek enflasyonun dikkate alınarak yapılması gerektiğini söylüyor.
KAYIPLAR KARŞILANMALI
Asgari ücrete gelen yüzde 21.5 zamdan sonra işçilerin gözü ocak ayında ücretlerine yapılacak olan zamma kilitlendi. Sendikalı olmayan fabrikalarda asgari ücretin üzerinde çalışan işçileri ilgilendiren zamlar şubat ayında belli olacak. Özellikle tekstil fabrikalarında çalışan işçilerin tartıştığı ocak zamlarında işçiler, 2020 yılının kendileri için çok zor ve kötü geçtiğini belirtip kayıplarının karşılanmasını istiyor. Şenoba Tekstil’den bir işçi, “Bir taraftan ekonomik kriz, bir taraftan pandemi bütün dengemizi bozdu. Benim fabrika bu sene üç ay çalışmadı. Kısa çalışma ödeneğinden aldığım 2 bin liranın altında bir para ile geçinmeye çalıştım. Bizim gelir düştü ama iğneden iğliğe her şeye zam geldi. Her ay eksiye girdim. Neredeyse aç kaldık. Bu dönem borç batağının içine düştük. Şimdi önümüzü hiç göremiyoruz. Ben şimdi bu senenin bütün kayıplarını istiyorum. Yoksa kendimi toparlayamam” dedi.
İŞÇİNİN ENFLASYONU DAHA YÜKSEK
Ülkemizde tekstil sektörünün önemli merkezlerinden olan Çorlu’da işçiler ilk önce asgari ücretin ne kadar olabileceğini tartışıyorlardı. İlk başlarda AKP’nin çok zam yapmayacağını söyleyerek beklentilerini düşük tuttular. Şimdi zammın beklentilerinin üzerinde gelse de hiçbir sorununu çözmeyeceğini dillendiriyorlar. Ama diğer taraftan da asgari ücrete yapılan 500 liralık zam işçilerin ocak zamlarından beklentilerini arttırdı. Taner Triko’dan bir işçi, “Ben asgari ücrete bu kadar zam yapılacağını beklemiyordum. Çünkü AKP hep patronları kolladı. Beklentimin üstünde zam olsa da bizim hiçbir sorunumuzu çözmez. Şimdi yapılacak zam ne resmi enflasyona göre ne de asgari ücrete göre olmalı. İşçinin enflasyonu açıklanan rakamların çok üzerinde. Biz pandemide çok fedakarlık yaptık. Şimdi sıra patronlarda” diyerek beklentisinin yüksek olduğunu belirtiyor.
PATRONLAR BÜYÜDÜ, İŞÇİ KÜÇÜLDÜ
Pandemi sürecinde işçiler büyük gelir kaybına uğradı. Çorlu’da binlerce işçi kısa çalışma ödeneği ile veya 1168 liralık ücretsiz izin parasıyla geçinmek zorunda kaldı. Binlerce işçi ise bu süreci işsiz geçirdi. Geliri olmayan veya düşen işçiler özellikle gıda ürünlerine gelen zamlar karşısında daha fazla yoksullaştı. Bunun karşısında ise Çorlu’da birçok tekstil fabrikası yeni yatırımlar yaptı. “Pandemi döneminde aylık 60 ton kumaş işleyen Taner Triko şimdi 300 tona çıktı” diyen işçi şöyle devam etti: “Patron yeni beş tane ram makinesi siparişi verdi. Örkum yeni bir fabrika aldı. Şenoba büyüdükçe büyüyor. Pandemi sadece işçiyi etkiledi. Bizim emeğimizin üstünden fabrikalar büyürken, biz küçülüyoruz.”
İŞÇİLER BİRLİK OLSA KİMSENİN HÜKMÜ SÜRMEZ
Bir tekstil işçisi de “Zam ayı gelince patronlar ağlamaya başlar. Şimdiden başladılar. Ortalığa düşük zam miktarları yayılıyor. İşçinin tepkisine bakıp zamları ona göre belirleyecekler. Bir de tekstilciler zam döneminde ortak toplantılar yapıp zamları birlikte belirliyorlar” dedi. Bu noktada işçilerin birliğine işaret eden işçi şunları söyledi: “Patronlar, müdürler ortak hareket ediyorsa biz de ortak hareket etmeliyiz. Patronlar hep bizim birlik olamadığımızdan dolayı istedikleri gibi at koşturuyorlar. Tekstil patronlarının fabrikaları, işçinin ise borcu büyüdü. Çorlu’da tekstil işçileri bir araya gelse kimsenin hükmü sürmez. Bu birliği kurmadan sürünmeye devam edeceğiz.”