25 Ocak 2021 14:14

Asbest Söküm Uzmanları Derneği uyardı: Her 4 pudradan 1’inde asbest var

Asbest Söküm Uzmanları Derneği, 21 pudra markasında yaptırdığı incelemede 5 pudrada kanserojen etkisi bilinen asbeste rastlandığını belirtti.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) 2 yıl önce gerçekleştirdiği pudrada asbest testi çalışmasını yeniledi. 21 pudra markasından örnekleri akredite laboratuvarda analiz ettiren ASUD, numunelerden 5’inde amfibol grubu üyesi tremolit asbeste rastlandığını açıkladı. ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, bütün mineral bazlı ürünlerde ‘Asbest İçermez’ belgesinin kullanılarak yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

“KANSER VE BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLMAKTADIR”

Talk mineralinin bebek pudrası, kozmetik ürünler, ilaç sanayi, seramikler ve çeşitli ürünlerde kullanıldığını hatırlatan Ensari, talk mineralinin genellikle asbest minerallerinin yakınlarında doğal olarak bulunduğundan kolaylıkla kontamine olabildiğini belirtti. Saf talkın güvenli kabul edildiğini fakat asbestle kirlenmiş talkın halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Ensari “Özellikle asbestle kirlenmiş talk pudralarını kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri ve kısırlık gibi rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Ayrıca İSG açısından bakarsak bu ürünlerin imalatında çalışan işçiler asbeste maruz kalmaktadır ve asbest solunum yoluyla akciğerlerde çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu konuda uluslararası davalarda çok ciddi miktarda tazminat davaları neticelenmiş ve halen devam etmekte olan davalar vardır” diye konuştu.

“BÜTÜN MİNERAL BAZLI ÜRÜNLERDE ‘ASBEST İÇERMEZ’ KALİTE BELGESİ OLUŞTURULMALI”

İki yıl önce de ASUD ve ASTA dernekleri olarak pudrada asbest araştırması yaptıklarını hatırlatan Ensari şöyle devam etti; “Derneğimizce piyasada satılmakta olan talk pudralarından öncelikle 18 adet numune alınmış daha sonra bu sayı 21’e çıkarılarak akredite laboratuvara analize gönderilmiştir. Yapılan analizlerde 5 adet numunede amfibol grubu üyesi tremolit asbeste rastlanmıştır. ASUD olarak bundan sonraki amacımız sosyal sorumluluğumuz gereği özellikle kozmetik ve endüstriyel alanda kullanılan asbestli talklarını kullanımını engellemek ve asbest içermeyen talk minerallerinin kullanımını sağlayarak bütün mineral bazlı ürünlerde ‘Asbest içermez’ kalite belgesini oluşturarak yaygınlaştırmaktır. Bu sayede halkımız bilinçlenerek asbest içermeyen ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilecektir.” (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 137 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

2 yıldır ücretleri ödenmeyen Kayı İnşaat işçilerinin İstanbul'daki eylemi 10. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa