Auschwitz toplama kampından kurtuluş
Bugün başta Polonya olmaz üzere Almanya’da da değişik şehirlerde yapılacak anma, kutlama, kınama etkinliklerinde faşizm lanetlenerek, ırkçılık ve faşizm tehlikesinin varlığına dikkat çekilecek.
Auschwitz toplama kampı, Oswiecim/Polonya | Fotoğraf: Adam Jones/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Ali ÇARMAN
Stuttgart
76 yıl önce bugün Sovyet Kızıl Ordusu Auschwitz toplama kampından, yaklaşık 7 bin tutsağı kurtardı. Bugün başta Polonya olmaz üzere Almanya’da da değişik şehirlerde yapılacak anma, kutlama, kınama etkinliklerinde faşizm lanetlenerek, ırkçılık ve faşizm tehlikesinin varlığına dikkat çekilecek. İnsanlığın en karanlık döneminde yaşananların unutulup gitmemesi için, “Faşizm bir daha asla!” denilecek.
Hitler, 1933’te iktidara getirilmesiyle insanlık için en uğursuz, en karanlık, en acılı bir dönem başladı.
İşçilerin örgütü sendikalar ve az çok muhalif olan bütün gazeteler bir bir kapatıldı. Büyük şölenler eşliğinde meydanlarda kitaplar yakıldı. Sokak ortalarında kurşuna dizmelerin, tutuklamaların sonu gelmez oldu. Faşist Hitler, Almanya’yı kana buladıktan 6 yıl sonra eylül ’39’da Polonya’yı işgal etti. Faşizmin ve sermayenin geleceği açısından büyük bir tehdit unsuru olarak gördüğü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne saldırdı.
ÖLÜM KAMPLARI
Naziler başa geçer geçmez; faşizme karşı direnen komünist, ilerici, demokrat ve Yahudileri sistemli bir şekilde yok etmek için toplama kampları açıldı. Dachau’da başlatılan deney kampı, 22 ana toplama kampına bağlı 20 bin kampa yükseldi. Avrupa’nın onlarca, yüzlerce şehrinde insanlar tıka basa doldurulan ve hayvan taşımacılığında kullanılan vagonlarla toplama kamplarına taşındı. Sağ salim kampa ulaşmak bir şans, kampta yaşamak ise şansların en büyüğü oldu. Zira, faşistler her gün, en akla gelmedik deney ve yöntemlerle insan öldürmeyi bir zevk haline getirmişti.
KAMPLARIN EN BÜYÜĞÜ AUSCHWİTZ TOPLAMA KAMPI
Polonya’da Krakov yakınlarına kurulan Auschwitz toplama kampına dört yıl boyunca toplam 1 milyon 300 bin kişinin getirildiği belirtiliyor. Günde 6 bin cesedin krematoryumda yakıldığı düşünüldüğünde soykırımın boyutu daha iyi anlaşılır. Gaz odaları, kurşuna dizmeler, çalıştırarak öldürmeler, en akıl almaz tıbbi deneylerle katledilenler, idam edilen ve fırınlarda yakılanlar ile 1 milyon 100 bin kişinin faşistler tarafında katledildiği Auschwitz belgelerinde kayıtlı.
TODESMARSCH-ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜ VE ÖZGÜRLÜK
Toplama kamplarından geriye kalan veya kurtarılan belgeler incelendiğinde, sonlarının geldiğini anlayan Naziler bu kez kampta sağ kalabilenleri zorla ölüm yürüyüşüne çıkardılar. 18 Ocak 1945’te, Auschwitz’te 60 bin kişi ölüm yürüyüşüne çıkarıldı. Çoğunluğu Yahudi olan binlerce tutsak ya yola çıkarılmadan hemen orada ya da kışın dondurucu soğuğunda öldü. Yol kenarlarında cesetlerin sıralandığı daha sonraları öğrenildi. 27 Ocak 1945’te Sovyet Kızıl Ordusu Auschwitz toplama kampına girerek, yaklaşık 7 bin tutsağı kurtardı. Savaş sonrası devam eden Nürnberg mahkemelerinde hazırlanan belgelerde, 5 milyon 700 bin Yahudi’nin ve bir o kadar da faşizme karşı direnen komünist, demokrat, aydın ve emekçinin Nazi kamplarında vahşice katledildiği belirlendi. Kampların ortaya çıkardığı en önemli gerçeklik ise; insanın ne olursa olsun umudunu yitirmediği, özgürlük ve dayanışma tutkusundan vazgeçmediği, gelecek güzel günler için canını esirgemediği oldu.