İZENERJİ'de TİS süreci işçilerle yürütülüyor
Genel-İş üyesi İZENERJİ işçileri İzmir Büyükşehir Belediyesinden kayıplarını karşılayacak bir zam talep ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında yedinci dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. İZENERJİ’de çalışan yaklaşık 9 bin 300 işçiyi kapsayan toplu sözleşmenin ikinci oturumu 29 Ocak günü Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile Genel-İş 2 No’lu Şube arasında yapılacak. İkinci oturum öncesi görüştüğümüz Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Sekreteri Ercan Ağar toplu sözleşme sürecinin işçilerle birlikte yürütüldüğünü dile getirerek, birimleri tek tek gezdiklerini ve işçilerin talepleri doğrultusunda toplu sözleşme taslağının hazırlandığını söyledi.
‘SON AŞAMAYI DA İŞÇİYE SORACAĞIZ’
Bu süreçte birimlerde yapılan toplantılar dışında iki temsilciler kurulu yaptıklarını aktaran Ağar, “Şube yönetimindeki ilk toplu sözleşmem. Daha önceki sözleşme dönemlerinde şubemiz süreci biz işçilere sorardı, hatta son karar için sandıklar kurulurdu. Bu dönemde de aynı şekilde yapıyoruz ve her sürece işçi arkadaşlarımızı dahil ediyoruz. Toplu sözleşmenin en son aşamasını yine işçiye sorarak imzalayacağız. İşçinin onaylamadığı toplu sözleşmeye imza atmayacağız” dedi.
Şubenin 255 tane delegesi olduğunu ifade eden Ağar, “Delegeleri sadece sendika seçimi zamanında değil her türü sürece dahil etmeye çalışıyoruz. Delegelerle birlikte bu dönemde işyeri komiteleri kurduk. 4 yıl boyunca da birlikte yönettiğimiz bir şube ve sendikal faaliyetimizin olmasını planlıyoruz” diye konuştu.
‘EN DÜŞÜK BRÜT 179 LİRA YEVMİYE TALEP ETTİK’
Pandemi sürecinde üyelerinin her alanda çalıştığını aktaran Ağar, bu süreçte gerekli önlemlerin alınması için iş durdurduklarını da hatırlattı. Pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin işçileri daha fazla etkilediğini dile getiren Ağar, “Daha önce toplu sözleşmemiz 68 maddeydi, 75 maddeye çıktı. Birçok maddemizi revize ettik, 7 tane de yeni madde ekledik. Bunlardan en önemlisi de pandemi döneminde yaşadığımız sorunlara ilişkin maddeler. En düşük günlük yevmiyemiz A grubunda şu an 117 lira. Biz brüt 179 lira talep ettik. Ayrıca 1 Mayıs ve 29 Ekim Bayramları için brüt 800 lira ve aldığımız gıda yardımlarının gıda kartına yüklenmesini maddeler arasına ekledik. İlk oturumumuzda idari 24 maddede anlaşma sağlandı. Diğer maddeler için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
‘İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ EŞİTLENSİN’
Görüşmelerin SODEMSEN’le yürütüldüğüne değinen Ağar şunları söyledi: “İlk oturumumuzu tartışma konusu olan SODEMSEN’le gerçekleştirdik. CHP Genel Başkan Yardımcısı SODEMSEN için ‘Toplu sözleşme yapacaklar gibi bir sorumlulukları yok, burada belediye başkanları kendi sorunlarını görüşecekler, bilgilerini deneyimlerini birbirlerine aktaracaklar’ açıklamalarında bulunmuştu. Fakat yetki SODEMSEN’e verildi. İZENERJİ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri için yetkinin SODEMSEN’e verilmesi hoş olmamıştır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratları kendilerinin patron olmadığını hatırlamalı ve seçim zamanı ‘Eşit işe eşit ücret’ sözlerini yerine getirmelidir. Amacımız ve temennimiz işyerlerimizde aynı işi yapan ama farklı ücret alan işçilerin ücretlerinin eşitlenmesi, iş barışının sağlanıp sağlıklı koşullarda çalışmasıdır. Şubemiz yeni yapılan olağanüstü kongre ve ardından yaşadığımız pandemi sebebiyle sessiz kalmış gibi gözükse de İZENERJİ işçisinin taşeron zamanından gelen ruhunu yeniden yakalayacağından, emeğin ve haksızlığa uğrayanların daha yüksek sesi olmaya devam edeceğinden eminiz” diye konuştu.
TALEPLERİMİZİN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ
Hüseyin GÜVEN
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Park Bahçeler Temsilcisi
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesinde örgütlü DİSK Genel-İş 1 ve 3 No’lu (İZELMAN emekçileri) ve 2 No’lu (İZENERJİ emekçileri) ile Büyükşehir Belediyesi arasında ocak ayı içerisinde başlayan toplu sözleşme görüşmeleri daha önce iki yılda bir Genel-İş şubeleri ile belediye arasında sürüyordu. Bu dönem önceki dönemlerden faklı olarak işveren tarafından kurulan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile masaya oturulacak. Patronların sendikası olan MESS’e benzeyen SODEMSEN ile toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılacak.
Genel-İş’e bağlı diğer şubeler de bu dönem SODEMSEN ile toplu sözleşme görüşmeleri süreçlerini sıkıntılı götürüyorlar. Bu dönem SODEMSEN’e karşı net bir tavır ve kararlı bir duruş sergilenemezse emekçileri asıl bekleyen tehlike ileride çerçeve toplu sözleşme olacaktır. İleriki zamanlarda alın teri döken emekçilerin mevcut şubeleri değil, üst yönetimlerle SODEMSEN arasında çerçeve toplu sözleşmelerin görüşmelerinin olmayacağını kimse söyleyemez.
Taleplerimizin karşılanmasını beklerken, toplu sözleşme görüşmelerinin işveren sendikası SODEMSEN ile değil Belediye Başkanı ile sürdürülmesini istiyoruz. Asgari ücrete zam gelmesi ile ücreti yükselen ve asgari ücretten çok az yüksek ücret alan İZENERJİ emekçileri ve İZELMAN’da yüzdelik kıstası ile çalışan emekçiler, iyi bir zam bekliyor. Gıda başta olmak üzere her türlü tüketim maddelerinde alım gücünün düştüğü bir dönemde en başta eşit işe eşit ücret taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz.