Halk Ekmek kuyruğunda bekleyen yurttaşlar: AKP bunlarla değil ekonomiyle uğraşsın

Gazi Mahallesi'nde ucuz ekmek almak için Halk Ekmek kuyruğunda bekleyen yurttaşlar, bir yandan zamlardan ve yoksulluktan dem vururken bir yandan da AKP'yi eleştiriyor.

27 Ocak 2021 08:46
Paylaş

Güneş GÜRSOY
Berfin TEPELİ
İstanbul

Halk Ekmek satış noktaları önünde uzun kuyruklar oluşmaya devam ederken yurttaşlarla mobil büfelerin çözüm olup olmayacağını ve bu konuya dair engellemeleri konuştuk.

İstanbul'un Sultangazi ilçesinde, Gazi Mahallesi'ndeki ekmek kuyruğunda bekleyen kadınlardan biri mobil büfelerin sırayı azaltacağını düşünüyor. Ekmek fiyatlarını sorduğumuzda ise "Gelen zamlarla birlikte asgari ücret yetmiyor, fiyatların düşmesini istiyoruz" diyerek talebini dile getiriyor.

Yine ekmek sırasında olan kadınlardan biri "Sürekli aynı şeyi yaşıyoruz, bir ekmek 2 lira olunca insanlar 1 lira için buraya yığılıyor, bu sırayı çekmeye mecbur kalıyoruz. Büfe sayılarının artmasını istiyoruz" diyerek mobil büfelerin yararlı olacağını düşündüğünü ekliyor.

"ÇOCUKLARI EVDE YALNIZ BIRAKIP GELDİM"

Online eğitime katılan çocuklarını ekmek almak için evde tek bırakan bir kadın da "Mobil büfeleri sizden duydum, haberim yoktu. Daha iyi olur, böyle sıra beklemekten çoluk çocuk evde tek kalıyor. Online dersleri oluyor, sürekli internet kesiliyor, çocuk derse giremiyor. Yanında olmak, yardımcı olmak gerekiyor" diyerek online eğitim sürecinde çektiği sıkıntılara da değiniyor. Fırınlarda ekmeğin pahalı, Halk Ekmek bayilerinde ucuz olması sonucunda uzun sıralar oluştuğunu da sözlerine ekliyor.

Emekli bir yurttaş, "Mobil büfeler olsa bu kadar sıra olmaz" derken "Başka bir talebiniz var mı?" sorumuzu ise "Bizde talep bitmez, millet kuyrukta bir ekmek için saatlerce bekliyor. Güç kalmadı artık bizde, her şey pahalı, kiralar yüksek, yağ pahalı. İnsanlar geçinemiyor, geçinemeyiz korkusuyla evlenemiyor. Ekmek fiyatları da çok pahalı, Halk Ekmek de zamlanıyor giderek. Eskiden 75 kuruştu, şimdi 1 lira oldu. Her şeye zam; emekliye, asgari ücretliye sıfır" şeklinde cevaplıyor.

"AY BAŞINI BIRAK, MAAŞ AYIN ORTASINA KADAR YETMİYOR"

Artık ay sonunu değil ay ortasını zor getirdiklerini söyleyen bir yurttaş, "Bir peynir 15 lira iken 25 lira olmuş. Yani sadece bu kuyruk değil mesele. Ekmek 2 lira olmuş, 5 kişilik bir aile 5 ekmek alsa dünyanın parası, nasıl yetiştirecek?" diyerek gelen zamlara tepki gösteriyor. Mobil büfelerin kolaylık sağlayacağını fakat çözümün bu olmadığını dile getirirken "Aldığımız maaş yetmiyor, ay başını bırak ay ortasında bitiyor maaş. İnsanları bu kadar ezmeye hakları yok. Gerçek enflasyon bugün en az %40, enflasyonun altında eziliyoruz" diyerek asgari ücrete fazla zam yapmamak için enflasyonun düşük açıklandığını söylüyor. Son olarak halkın burada alması gereken tutuma dair ise "Hakkını yiyorsa birileri değiştireceksin, nasıl kirli elbiselerini değiştiriyorsan onu da değiştireceksin" diyerek bitiriyor konuşmasını.

Sırada olan yurttaşlardan biri de "Mobil büfeler en azından insanların beklemesini önler, en ücra köşelere ucuz ekmek gider. Bu uygulamanın önüne geçmemeliler" diyerek mobil büfeleri desteklediğini belirtiyor. Neden Halk Ekmeği tercih ettiği noktasında ise ekonomik sıkıntılardan dolayı ucuz ekmek peşinde koştuklarını, ekmeğin pahalı olduğunu söylüyor.

"KOSKOCA GAZİ MAHALLESİ'NDE 3 BÜFE VAR"

Ucuz ekmek almak için neredeyse 2 kilometre yol yürüyen bir kadın, mobil büfelerin yararlı olabileceğini düşündüğünü söyleyerek başlıyor söze: Geliyorum burada bir saat sıra bekliyorum, ekmek kalmayınca Cebeci’ye, fabrikaya yürümek zorunda kalıyorum. Daha fazla büfe olsa daha rahat olur çünkü bakkal ekmeği hem pahalı hem de sağlık açısından güvenilir değil, o yüzden yemiyoruz.

Büfe sayısının artırılması ve mobil büfe uygulamasının engellendiğinden bahsettiğimizde ise "Neden engelliyorlar ki? Millet ekmeğinin, aşının peşinde. Koskoca Gazi Mahallesi’nde en fazla 3 büfe var, kendi aralarındaki zıtlaşma yüzünden bizim ekmeğimize göz dikiyorlar" diyerek düşüncelerini dile getiriyor.

"AKP EKONOMİYE, AÇLIĞA, SUSUZLUĞA KULAK VERSİN!"

Mikrofonumuzu uzattığımız bir diğer kadın yurttaş, "Ben halktan biri olarak Cumhurbaşkanını ekranda bile izlemek istemiyorum. Tutturmuş ‘Ey cehape, ey cehape’. Adamların işinin önüne geçiyor. Bıraksınlar bunları da ülkenin ekonomisine, insanların açlığına, susuzluğuna kulak versinler. ‘Biz bu yardımı yapıyoruz, şu yardımı yapıyoruz’ diyorlar, PTT’den geliyorum, 50 lira verecek hâlâ ‘bugün git yarın gel’ diyor! Eşim sigortasız çalışıyor, kiracıyız, geçinemiyoruz. 1000 lira yardım yaptılar, ikincisine gelince ‘yok daha vermiyoruz’. Halk geçinemiyor! Sen yürütemiyorsun bari bırak başkaları işe el atsın! AKP dönemi bitti! Halk için bitti, AKP görmek istemiyoruz! Zamanında ben de oy verdim AKP’ye, ellerim kırılsaydı da vermeseydim, AKP’nin yalanlarından da iftiralarından da bıktım! CHP’nin çalışmalarına da AKP müsaade etmiyor, böyle yaptıkça da batıyor!‘’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Zonguldak’ta madencilere aşıda öncelik tanınmalı

SONRAKİ HABER

Fatsa'daki maden işletmesinin ek çalışma süresi de bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa