‘Alternatif tıpçı’ propolis önerdi, bilim insanı ‘yan etkileri bilinmiyor' dedi
‘Alternatif tıpçı’ Prof. Dr. Ertuğrul Kaya Kovid-19 için propolis önerdi, Dr. Ayla Ünver Alçay ise ‘yan etkileri bilinmiyor’ diyerek uyardı.

Fotoğraf: DHA
Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya propolisin Kovid-19 aşısının etkinliğini arttırdığını sitokin fırtınasının da önüne geçtiğini iddia etti.
Kaya, "Geçtiğimiz 1 yıl içinde Kovid-19 enfeksiyonu ve bunun toplumda çok popüler olmasıyla birlikte propolisin Kovid-19’a etkinliği hakkında araştırma yapıldı. Çoğunlukla çalışmalar laboratuvar ortamında yapılıyor. Bu deneylerin inşalarda da yapılması gerekiyor. Kovid-19’a karşı antiviral etkinliği ispatlanmış durumda. Kovid-19 virüsünü öldürücü özelliği bulunmaktadır” iddialarında bulundu.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Ayla Ünver Alçay Kovid-19 döneminde alınan besin takviyeleri için “A, C, D ve E vitamini gibi vitaminler ile çinko, bakır, selenyum ve demir gibi minerallerin sağlıklı bağışıklığın sürdürülmesinde önemli rolleri bulunmaktadır. Kovid-19 pandemisinde bu vitamin ve minerallerin etkinliği hem bilimsel alanda ve hem de medyada çok geniş olarak tartışılmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Ayla Ünver | Fotoğraf: DHA
PROPOLİSİN ASTIMI KÖTÜLEŞTİREBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Bu süreçte propolisin halk tarafından yaygın olarak kullanıldığını belirten Alçay, “Bazı uzmanlar propolisteki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğini düşünmektedir. Propolis kullanmak, kanama bozukluğu olan kişilerde, ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakmak gereklidir” dedi.
Dr. Ayla Ünver Alçay, “Takviye almak bazı riskler taşır. Pek çok takviye, vücutta güçlü etkilere sahip olabilen aktif maddeler içerir. Özellikle yeni bir ürün alırken kötü tepki olasılığına karşı her zaman uyanık olunmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et