27 Ocak 2021 22:34

Uzaktan eğitim, bölge illerindeki eşitsizliği daha da derinleştirdi

Hakkari, Van, Diyarbakır, Urfa Eğitim Sen Şube eş başkanları, uzaktan eğitim ile Bölge illerinde var olan eşitsiz durumun daha derinleştiğini söyledi.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Hakkari, Van, Diyarbakır, Urfa Eğitim Sen Şube eş başkanları, uzaktan eğitimi anlattı. Öğrencilerin ortalama yarısının eğitime erişemediğini belirten Eğitim Sen başkanları, Bölge illerinde var olan eşitsiz durumun daha derinleştiğini söyledi.

Koronavirüs salgınıyla beraber geçtiğimiz mart ayından bu yana eğitim internet üzerinden uzaktan yürütülmeye çalışıldı. Eğitim Sen şubelerinden elde ettiğimiz verilere göre, Hakkari’de uzaktan eğitimi takip eden öğrenci oranı yüzde 35’i aşmadı. Urfa’da 530 bin öğrencinin yüzde 15’i uzaktan eğitimden faydalanabildi. Kentte 200 bine yakın öğrencinin tablet ihtiyacı var. Van’da ise öğrencilerin yüzde 35’i uzaktan eğitime erişti. Bu oran kırsal kesimlerde ise yüzde 10-15’i buldu. Diyarbakır’da 498 bin öğrencinin 200 bini online eğitimden yararlanamadı. Yararlanan 298 bin öğrencinin yüzde 65’i ise kendi telefonlarını kullandı. Bu 4 kentte veriler bu şekilde olsa da çevre illerdeki durumda aşağı yukarı bu şekilde oldu. Bölge illerinde normal zamanda bile eğitimde eşitsizlik yaşayan öğrencilerin büyük çoğunluğunun tablet ve bilgisayarı yoktu, olsa bile şebeke sorunundan dolayı internete girmekte zorlanan öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi imkansızlaştı. Buna karşın nüfus kaç olursa olsun kentlerde ortalama 5 bin tablet dağıtılması ise çözüm olmadı.

Bu 4 kentte uğraşılan sorunları Eğitim Sen şube eş başkanları, Evrensel’e değerlendirdi.

ADAPTE OLMA SÜRECİ UZUYOR

Normal zamanda bile Bölge illerinde eğitime ulaşma konusunda sıkıntıların olduğunu söyleyen Eğitim Sen Hakkari Şube Eş Başkanı Murat Balıkesir, “Bunun nedenlerinin başında ekonomik durum geliyor. Hakkari gibi illerde iş olanakları maalesef çok düşük ve aile nüfusları çok fazla olduğu için bütün çocuklarını okutma şansları yok. Diğer en önemli neden ise kendi ana dillerinde uzak eğitim görmeleri. Okulda kendi ana dillerinden uzak bir eğitim görüyorlar bu durumda onların eğitime adapte olma sürecini uzatıyor. Örneğin batıda eğitime başlayan bir öğrenci okuma ve yazamaya başlarken doğu illerinde ilk başta Türkçe öğretiliyor” dedi.

Bu eşitsiz durumun uzaktan eğitimle daha derinleştiğini ifade eden Balıkesir, “Buradaki imkanlar çok kısıtlı öğrenciler sadece ellerinde bulunan bakanlık tarafından dağıtılan kitaplarla dersleri takip edebiliyorlar. Başka bir alternatif bulma imkanları yok,  bu durum onların eğitimde ve öğretimde geri kalmalarına neden oluyor. Kırsal kesimdeki öğrenciler bu sorunları en fazla hissediyor” dedi.

DEZAVANTAJLI  ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI

Pandemi döneminde derslere girebilen ve faydalanabilen öğrencilerin verilerine ulaşmakta bayağı sıkıntı yaşadıklarını belirten Balıkesir, “Milli Eğitim Müdürlüğüne yazılı talepte bulunmamıza rağmen hiçbir geri dönüş alamadık. Uzaktan eğitim durumu ülke genelinde büyük bir sıkıntı ama Hakkari kenti bu sıkıntıları en fazla hisseden şehirlerin arasında. Uzaktan eğitim sürecinde eğitimde eşitsizlik daha da derinleşmeye başladı. Derslere erişemeyen, eğitim noktasında dezavantajlı olan öğrenciler var. Biz bu grupların bu süreçte daha da artığını gördük” dedi.

TEMEL NEDEN AYRILAN BÜTÇE

Ekonomik durumu daha iyi olanların bir şekilde uzaktan eğitime ulaşabildiklerini ifade eden Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, “Eğitimdeki fırsat eşitsizliği bir tek pandemi koşullarında ortaya çıkmış olan bir durum değil gün geçtikçe artan bir durum halini aldı. Türkiye’de eğitime ulaşım konusunda Urfa’ya bakarsak eğitimdeki sıralaması 81 il içerisinde 78’ci sırada yer alıyor. Bunun temel nedeni eğitime ayrılan bütçenin kısıtlı olmasıdır” dedi.

ÖĞRENCİLER EĞİTİME UZAK KALDI

Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay ise “Birçok öğrenci elektronik araçlara ulaşma sıkıntısı yaşıyor. Çok çocuklu aileler var ailelerin maddi durumu iyi olmadığından tablet ve benzeri elektronik eşyaları alma gibi bir durumları yok, ki alsalar bile birçok kırsal bölgelerde internet altyapısı yok, bırakın internet altyapısını bu gün Van’a bağlı bir çok köyde elektrik ve su yok. Bizim elde ettiğimiz verilere göre 1000 kişi mevcudu olan bir okula sadece 6 tane tablet dağıtılmış. Bu dağıtımı neye göre ve nasıl belirlediklerini bilmiyoruz. Uzaktan eğitimde, öğrenciler eğitimden uzak kalıyorlar” dedi.

KIRSAL KESİMLERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM VERİLEBİLİR

Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Zuhal Sezer de “Bugün Diyarbakır’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4 bin tablet dağıtılırken 310 tane ise yardımsever insanlar tarafından ihtiyacı olan öğrencilere verildi. Bakanlık tarafından Diyarbakır’a hedeflenen tablet sayısı 16 bin ama daha hepsi dağıtılmadı. Diyarbakır’da tablete ihtiyacı olan öğrenci sayısı 200 bin. Uzaktan eğitime ulaşamayan kırsal kesimlerde bulunan öğrenciler için tedbirler alınarak yüz yüze eğitim verilebilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Biden iklim değişikliğiyle ilgili 3 karar imzaladı

SONRAKİ HABER

AKP – does it govern or is it incapable of governing?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa