28 Ocak 2021 08:14

Emek Partisi: Mülteci ve göçmenler aşılama programına dahil edilmeli

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, aşılama takviminin gözden geçirilmesi ve mülteci ve göçmenlerin aşılama programına dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Rawpixel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, aşılama takvimi ile ilgili yaptığı açıklamada aşılama takviminin gözden geçirilmesi ve mülteci ve göçmenlerin aşılama programına dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

2020’ye damgasını vuran ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 salgınının can almaya devam ettiğini belirten Yeğin, “Kapitalist hükümetlerin izlediği ve benimsediği yöntemler toplumun en yoksul kesimlerini vururken korumasız bırakılan mülteci ve göçmenler ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Özellikle çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapmasına rağmen herhangi bir entegrasyon programı olmayan Türkiye’de, mülteci ve göçmenler adete pandemiye karşı tek başlarına hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

“MÜLTECİLER AŞILANMA PLANINDA DA GÖRÜNMEZ KILINIYOR”

Ülkede yaşayan yaklaşık beş milyon mülteci ve göçmeni yok sayan AKP hükümetinin her gün açıkladığı turkuaz tabloda göçmen ve mültecilere yer vermeyerek vaka oranı konusunda da sağlıklı bilgi vermediğinin altını çizen Yeğin şunları söyledi:

“Tüm bunların yanında savaştan kaçarak yeni bir hayat kurmaya çalışırken pandeminin ortasında güvencesiz bırakılan mülteciler, aşılanma planında da görünmez kılınıyor. Aşılanma çalışması başlatan İngiltere, Kanada, ABD ve İsviçre gibi kapitalist ülkelerde yok sayılan mülteciler, Türkiye’de de kapsam dışı bırakıldı.”

“DÖRT AŞAMALI AŞI PROGRAMINDA MÜLTECİLERİN ADI GEÇMİYOR”

Öncelik sıralamasında tüm siyasi parti liderlerine çağrı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sayıları neredeyse beş milyona yakın olan mültecileri görmezden geldiğini ifade eden Yeğin, “Dört aşamada açıklanan aşı programında mültecilerin adı henüz geçmezken İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden de henüz bir açıklama gelmedi. Üstelik 450 bin mülteciye ev sahipliği yapan Gaziantep’in Belediye Başkanı Fatma Şahin ise tüm bilimsel çalışmaları yok sayarak ‘mültecilerin koronavirüse karşı daha dayanıklı olduğunu’ iddia etti” dedi.

“AKP HÜKÜMETİ EN TEMEL ‘SAĞLIĞA ERİŞİM HAKKINI’ DA MÜLTECİLERE ÇOK GÖRÜYOR”

Mültecilerin aşılanma planında yer almamasının ve sağlık planlamasına dahil edilmemesinin AKP’nin ayrımcı politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayan Yeğin şu ifadeleri kullandı:

“İster kayıtlı ister kayıtsız olan mültecilere ve göçmenlere herhangi bir yasal hak tanımayan AKP hükümeti, en temel ‘sağlığa erişim hakkını’ da mültecilere çok görüyor. Kapitalist ülkeler ve yoksul ülkeler arasında aşıya erişim ve dağıtımı konusunda yaşanan eşitsizlik, mültecilerin ‘sağlık hakkını’ elinden alıyor.”

“MÜLTECİ VE GÖÇMENLERİN AŞI PLANINDA YER ALMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI”

Her mültecinin sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olduğunun altını çizen Yeğin alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

• Koronavirüs vaka sayıların takibi için mülteci ve göçmenler de vaka tablosuna dahil edilmeli, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından takibe alınmalıdır.
• Kovid-19’a karşı daha dezavantajlı gruplardan birisi olan mülteciler ve göçmenlerin toplumsal bağışıklığın sağlanması için yaş ve risk gruplarına göre aşı planında yer alması çalışmaları bir an önce başlatılmalıdır.
• AKP hükümeti aşılama takvimini gözden geçirmeli, milyonlarca mültecinin en temel yaşam hakkı olan aşıdan faydalanmasını sağlamalıdır.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sami Elvan’dan çağrı: Yarın adaletin peşinde olacağız, bizi yalnız bırakmayın!

SONRAKİ HABER

Ev ofise döndü, kafamızdaki iş klasörü kapanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa