28 Ocak 2021 16:05

"5 şirket ne zaman büyük bir ihaleye girecek olsa İhale Kanunu değişiyor"

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Kamu İhale Kanunu'nda 68 kez değişiklik yapıldığını hatırlatarak "5 şirket ne zaman büyük bir ihaleye girecek olsa İhale Kanunu değişiyor" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kamu İhale Kanunu'nda 68 kez değişiklik yapıldığını hatırlatarak "5 şirket ne zaman büyük bir ihaleye girecek olsa İhale Kanunu değişiyor" dedi.

Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan ihalelerde usulsüzlük olup olmadığının araştırılması amacıyla verilen araştırma önergesi üzerine konuşan Başarır, AKP’nin kanunun toplam 198 maddesinde, 60 kez kanun değişikliği teklifiyle, 8 kez de kanun hükmünde kararnameyle değişiklik yaptığını söyledi.

"Bir kanunda bu kadar değişiklik olur mu" diye soran Başarır, Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol'u kastederek "Bunun sebebi 5 şirket. Bu 5 şirket ne zaman büyük bir ihaleye girecek olsa İhale Kanu'nu değişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"BAKAN'A SORDUĞUMUZ ZAMAN CEVAP ALAMIYORUZ"

Birçok usulsüzlük olduğunu dile getiren Başarır, "Bunların bazısı Sayıştay raporları, bazısı arkadaşlarımız, bazısı da gazeteciler tarafından çıkartılıyor. Mesela Ovit Tüneli, Rize- Erzurum arasındaki tünel, bu tünelin yapımındaki bir iş, hakkediş 17 bin lira. Bunu Sayıştay raporlarından öğreniyoruz. Peki, ne kadar ödeniyor Cengiz İnşaat’a? 19 milyon lira! Bunun hesabını sorabiliyor muyuz? Soramıyoruz. Bakan'a sorduğumuz zaman cevap alabiliyor muyuz? Alamıyoruz” dedi.

"TRABZON ŞEHİR HASTANESİNİ MECLİSİN SORGULAMASI LAZIM"

Konuşmasına Kalyon İnşaat’ın ihalesini aldığı Trabzon Şehir Hastanesi hakkında devam eden Başarır, "2020 Yatırım Programı'nda Trabzon Şehir Hastanesi için belirlenen bedel 882 milyon lira. Yaklaşık 10 ay sonra ihale 1 milyar 100 milyona Kalyon’a veriliyor. Aradaki fark 218 milyon lira. Bu parayla biz Trabzon’a 200 yataklı hastane yapabiliriz. Bunu sorgulayan yargı ya da bir bakan var mı, yok! Ama bunu Meclisin sorgulaması lazım" sözlerini dile getirdi.

Bu şirketlerin ilgisi olmadığı halde pazarlık usulü olan "21/b" kapsamında ihale aldığına dikkat çeken Başarır, "Malatya’da, Elazığ’da, Giresun’da deprem ve sel felaketlerinden ötürü ihale alsalar anlayacağım” dedi.

"VERGİ İNDİRİMİ BU BEYLERE, İSTİSNALAR BU BEYLERE, SİPARİŞ İHALELER BU BEYLERE…"

Başarır, konuşmasına şöyle devam etti:

“Açık ihalelere bakıyoruz, öyle bir tarif yapıyorlar ki diyelim bir canlı alacak bu ihaleyi. Şöyle tarif ediyorlar: Çok büyük bir hortumu olacak, 2 tane yanında bir metrelik dişi olacak, bu canlı 5 ton olacak. E zaten 5 tane fil alıyor bu ihaleleri.

Bu 5 şirket kamu ihale kapsamında Dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Vergi rekortmenleri açıklandı. Bakıyorum bu 5 şirket ilk 5’te yok, ilk 10’da yok, ilk 50’de yok, ilk 80’de yok.

Vergi indirimi bu beylere, istisnalar bu beylere, sipariş ihaleler bu beylere. Sonra Genel Başkanımız 'Bu 5 şirkete el koyacağız' derken 'Ne hakla' deniliyor. Herkes şunu konuşuyor: 'Arkalarında bir patron var' diyorlar. 'Çok güçlü, tek başına karar veren' diyorlar. Biz bunu da bir sorgulayalım, bakalım gerçekten bu 5 şirketle ilgisi var mı bu beyefendinin? İnsanlar bunu soruyor.

Osmangazi Köprüsü’ne saat 9.00’dan sonra bir çıkalım. 2 gün sokağa çıkma yasağı var. Şirketlere 40 bin araç geçiş garantisi verilmiş. Pandemi sürecinde geçen yok. Neden indirim istemiyoruz? Ama Katar, 'Yayın ihalesi için sabit kur yapalım, indirim yapın' diyor. Hemen indiriyorsunuz. Siz Katar’ı bu halktan fazla mı seviyorsunuz? Yazık değil mi vatandaşlara?

Meclisin aydınlatmasını Cengiz İnşaat aldı. Ama unutmayın burayı aydınlatırken bu ülkenin geleceğini karartıyor bu şirketler.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Üniversitesi, "Tayip'e sor" cevap şıkkı ile ilgili soruşturma başlattı

SONRAKİ HABER

Mustafa Suphi ve yoldaşları anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa